
Salossa jätevoimalaa pyörittävä Lounavoima Oy tuottaa tänä vuonna miljoonia euroja ylimääräistä tuloa sähkön hinnan nousun takia.
Lounavoima tuottaa sähköä 70 000–75 000 megawattituntia vuodessa. Se käyttää määrästä itse noin 10 000 megawattituntia, ja loppu myydään valtakunnanverkkoon.
Yhtiö on budjetoinut tälle vuodelle noin kahden miljoonan euron sähkönmyyntitulot.
Toimitusjohtaja Petri Onikin mukaan arvio on ylittymässä reilusti.
– Alkuvuoden perusteella sähkön tuottomme on lähempänä 65 000:ta megawattituntia. Oma arvioni on, että ylimääräistä tuottoa kertyy tänä vuonna viisi miljoonaa euroa, Onikki laskee.
Kun jätevoimalaa aikanaan suunniteltiin, yksi vaihtoehto oli, että se tuottaa pelkästään lämpöä Salon kaukolämpöverkostoon.
– Silloin mietittiin, kannattaako ollenkaan tehdä sähköä. Hinnat olivat niin alhaisia. Sähköntuotanto toteutettiin, koska laitoksen hyötysuhde kokonaisuutena saatiin siten paremmaksi. Se oli hyvä ratkaisu, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy LSJH:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä muistuttaa.
LSJH ja Salon Kaukolämpö Oy omistavat Lounavoiman puoliksi. Yhtiöt pääomittivat aikanaan Lounavoimaa yhteensä 16,5 miljoonalla eurolla.
Salon jätevoimala maksoi 110 miljoonaa euroa, ja Lounavoima haki valtaosan sen rahoituksesta markkinoilta. Yhtiöllä on siis reilusti velkaa.
Mitä Lounavoiman odotettua suuremmilla tuotoilla tehdään? Osakeyhtiö toimii Mankala-periaatteella, eli sen tehtävänä on tuottaa jätteenkäsittelypalvelua LSJH:lle ja kaukolämpöä Salon Kaukolämpö Oy:lle omakustannushintaan.
– Lähtökohtaisesti ylimääräinen tuotto valuu Lounavoimalta omistajien suuntaan, jos ei sovita jostain muusta. Asiaa selvitellään yhdessä omistajien kanssa, Petri Onikki sanoo.
Yhtiön olisi mahdollista maksaa ylimääräisellä tuotolla velkojaan nopeutetussa tahdissa. Lounavoimalla on suunnitelmissa myös omia investointeja, joihin se tarvitsee rahaa.
Jätevoimalan kaveriksi aiotaan rakentaa esimerkiksi maanalaisia lämpövarastoja. Ensimmäinen varastoreikä on jo koekäytössä Korvenmäessä.
– Mihin ylimääräistä tuottoa käytetään, siitä ei ole vielä päätöksiä, Onikki toppuuttelee.
Hän muistuttaa, että Lounavoima ei seiso tai kaadu sähkönmyynnin mukana. Laitoksen pääbisnes on tuottaa jätteenkäsittelypalvelua ja kaukolämpöä, ja sähkön myynti tulee siihen päälle.
– Peruskuvio on sinällään hyvin kannattava. Emme ole rakentaneet kannattavuutta sähkön varassa. Viisi miljoonaa on tietysti paljon rahaa, ja se helpottaa monta asiaa. Tämä on kuitenkin poikkeuksellinen vuosi. Uskon, että tulevaisuudessa sähkön hinta laskee lähemmäs normaalia.
Jätevoimalan käyttöiäksi on suunniteltu yli 40 vuotta. Laitos maksaa itsensä takaisin lyhyemmässä ajassa, ja rakentamiseen otettu velkakin on tarkoitus kuolettaa ajoissa.
– Sen voin sanoa, että Lounavoima on kannattava, ja myös Salon Kaukolämpö tulee tekemään hyvää tulosta tänä vuonna, vaikka kaukolämmön hintaa on laskettu, hän sanoo.
Onikki toimii myös Salon Kaukolämpö Oy:n toimitusjohtajana. Lounavoiman sähkötuottojen ansiosta kaukolämpöyhtiö on saamassa edullisen lämmön lisäksi selvää rahaa.
Kaukolämpöyhtiö voisi Onikin mukaan käyttää ylimääräisiä tulojaan kaukolämpöverkostonsa laajennukseen. Uusia asiakkaita on jonoksi asti, ja verkostoa on rakennettava ja huollettava joka tapauksessa.
Kaukolämpöyhtiön omistaa kokonaan Salon kaupunki. Yhtiö on velkaa kaupungille, ja se on maksanut vuosittain korkoa lainastaan yli 380 000 euroa.
Olisiko mahdollista, että poikkeuksellisesta tuotosta jaettaisiin osinkoa kaupungille?
– Sekin on mahdollista, Petri Onikki arvelee.
– Osingonjako ei ole äkkiseltään se ensimmäinen vaihtoehto LSJH:lle, vaan omistajapalvelut, Jukka Heikkilä puolestaan vastaa.
Lounavoiman ylimääräinen tuotto jaetaan suoraan omistajille, jolloin Salon Kaukolämpö ja LSJH saavat kumpikin arviolta noin 2,5 miljoonaa euroa.
LSJH:n Jukka Heikkilän mukaan lisäraha tulisi tarpeeseen. Jätehuoltoyhtiöllä on vireillä isoja kiertotalous- ja investointihankkeita, joihin se tarvitsee rahoitusta.
Suunnitteilla on esimerkiksi Turun Topinpuistoon rakennettava poistotekstiilien jalostuslaitos. Myös Turun lajitteluasema Topinojalla pitäisi uusia.
– Lounavoiman tuoton ansiosta tarvitsisimme näihin vähemmän velkarahaa, hän sanoo.
Voiko Lounavoiman tuotto laskea LSJH:n kautta jätehuollon porttimaksuja?
– Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan tehtävä on miettiä asukkaiden taksoja. Salolaisille hyötyä tulee joka tapauksessa halvempana kaukolämmön hintana, Heikkilä muistuttaa.
Sähköön on tällä hetkellä mahdollisuus hukata rahaa valtavia määriä. Minkälainen sähkösopimus tai minkälaisia sopimuksia Salon kaupungilla on? Onko yhteinen sopimus kaikille kaupungin kiinteistöille vai hoitavatko eri toimialat omat sopimuksensa? Mietin sitä, että jos kaupunki joutuu tässä tilanteessa maksamaan sähköstään vaikka kaksikymmentä senttiä kilovattitunnilta. Lounavoima kuitenkin tuottaa sähköä kuuden sentin omakustannushintaan olettaen, että sähkön tuotantohinta olisi samaa luokkaa kuin kaukolämmön myyntihinta. Mankala-yrityksen tavoitteena ei ole tuottaa voittoa. Yhtiö ei Mankala-yhtiönä jaa osakkailleen osinkoa. Tässä artikkelissa kuitenkin kerrotaan, että Lounavoiman sähköstä saama ylimääräinen tuotto jaetaan suoraan omistajille. Ekö se ole osinkoa? Onko Salon kaupungin kannalta optimitilanne, jos Lounavoima myy sähkön markkinoille hyvään… Lue lisää »
Sehän on piiloveroa ja se on kielletty jo vuosia sitten. Joku valtion hallitus kielsi.
”Salolaisille hyötyä tulee joka tapauksessa halvempana kaukolämmön hintana, Heikkilä muistuttaa.” Saloa on muuallakin kuin kaukolämpöputken ympäristössä.
Kun ylimääräistä rahaa on perusteettomasti kiskottu, niin sen käytön täytyy yhdenvertaisesti hyödyttää kaikkia.
Heikkilä tarkoittaa, että kun Salon kaukolämpö saa puolet voitosta ja täten osa salolaisista hyötyy maltillisista kaukolämmön hinnoista, ei toisen omistajan eli LSJH:n tarvitse käyttää omaa 2,5 miljoonaansa mitenkään salolaisten hyväksi?
Lounavoima lyhentäköön ensin miljoonavelkoja. Päivän euribor on noussut yli kolmen prosentin. Helppo laskea. Jos sadan miljoonan velkojen korko nousee prosentin, on se miljoona euroa, vaikka laina olisi vihreää lainaa.
Jotta jätteet palaisivat, Lounavoima on myös polttoöljyn suurkuluttaja. Siitä maksettava hintakin on melkein tuplaantunut.
Syrjäkylät eivät hyödy kaukolämpötaksojen alennuksista, mutta heille tuli tilaisuus pönkittää jäteorganisaatiota lietemaksuilla.
Koska lounavoima aloittaa edullisen sähkön myynnin salolaisille kotitalouksille?
Turku-johtoinen yritys ei Salolle mitään anna.
Onkohan tämä Mankala-periaate ymmärretty oikein? ”Mankala-periaate on toimintatapa, jossa usea yhtiö perustaa voittoa tuottamattoman osakeyhtiön yhteistä tarkoitusta varten. Malli on käytössä erityisesti energia-alalla, jossa on useita Mankala-yhtiöitä, joita on perustettu yhden tai useamman voimalaitoksen rakentamista ja operointia varten. Osakeyhtiön osakkaat rahoittavat laitoksen rakentamisen ja ylläpidon ja vastavuoroisesti ne saavat rakennetusta laitoksesta sähköä omakustannushintaan.” Mankala-yhtiö Lounavoiman tuottamasta sähköstä saa omakustannushintaan puolet Salon kokonaan omistama Salon Kaukolämpö Oy ja toisen puolen LSJH. Salon Kaukolämpö saa tehdä omalla puolikkaallaan LSJH:sta riippumatta mitä haluaa. Sitä olen tässä kysellyt, mitä Salo sillä tekee? Luultavasti Kaukolämpö on valtuuttanut Lounavoiman myymään sähkön markkinahintaan ja tilittämään myyntitulot Kaukolämmölle?… Lue lisää »
Miten ja mistä tätä koko toimintaa johdetaan, miten salolaisten ääni kuuluu päätöksenteossa? Onko voimalan tontti kenen omituksessa, ja käytetäänkö jossain vaiheessa jotain rajanaapurin etuosto-oikeutta keppihevosena?
Eiköhän Lounavoiman päätöksentekoon sovelleta osakeyhtiölakia. Yhtiön hallitus valvoo ja tekee päätökset normaaleissa tuotantoon liittyvissä asioissa ja suuremmat linjaukset tehdään yhtiökokouksessa. Lounavoiman hallituksen kokoonpano löytyy Lounavoiman nettisivuilta. Kyllä salolaisilla on vahva edustus. Mitä taas tulee LSJH:n rooliin, niin näissä keskusteluissa on ehkä liikaa demonisoitu sitä ja turkulaisvetoisuutta. Suurimmat omistajat ovat Turun kaupunki 23 prosentin ja Salon kaupunki 20,21 prosentin osuuksilla, omistajina on kaikkiaan 17 lounaissuomalaista kuntaa. Aivan samoin LSJH päätöksentekoon sovelletaan osakeyhtiölakia. Hallitus valvoo ja isot päätökset tehdään yhtiökokouksessa. LSJH:n hallitukset jäsenet löytyvät LSJH:n nettisivuilta. Yhtiön hallituksessa on 11 jäsentä Turku (3), Salo ja Raisio (2), Kaarina, Naantali, Paimio ja Parainen… Lue lisää »
Niinpä, eikä pidä unohtaa, että päättäjät ovat poliitikkoja, jolloin päätöksiin sisältyy myös poliittisia tarkoitusperiä.
Tontistakin kysyttiin. Eiköhän voimala ole LSJH:n tontilla. Kun Rouskis ja Turun seudun jätehuolto yhdistyvät LSJH:ksi, Rouskiksen tontti meni siinä kaupassa.
Minusta LSJH tai Lounavoima eivät ole mitenkään osallisia tonttisotkuun. LSJH haluaa ostaa mahdollisimman halvalla lisämaata, ei siinä mitään ihmeellistä. En ole koskaan kuullut, että naapurilla olisi etuostoikeus, ainoastaan kunnalla.
Tonttikaupasta päätösesityksen teki kaupunginhallitus. Se on jostain syystä päättänyt, että on kaupunkilaisten edun mukaista myydä tontti halvemman tarjouksen tehneelle LSJH:lle.