Mikki on avoinna runoilijoille Villissä – Salon lavarunotapahtumissa pääsee esittämään omiaan

0
Pro Rantakivien Martti Halme ja Päivikki Franck, Kirjan talon Katihanna Heikkinen sekä harrastajarunoilija Heli Santavirta odottavat malttamattomina ensimmäistä Open Mic -tapahtumaa, joka järjestetään Kulttuuritalo Villissä torstaina. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon Runosyksy avautuu Open Mic -lavarunotapahtumilla Kulttuuritalo Villissä. Mikrofooniin voivat tarttua kaiken ikäiset paikalliset runoilijat ja tekstintekijät. Tyyli ja teema on vapaa. Pro Rantakivet järjestää tapahtumat yhteistyössä kirjallisuuden ja sanataiteen Varsinais-Suomen aluekeskus Kirjan talon kanssa.

– Saloon on tulossa runsas ja monipuolinen runosyksy, maakuntakehittäjä Katihanna Heikkinen hehkuttaa.

Pro Rantakivien varapuheenjohtaja Päivikki Franck toteaa, että runoviikoilla on Salossa pitkät perinteet, mutta nyt tarjottavat Open Mic -tapahtumat ovat aivan uutta.

Ensimmäinen Open Mic -tilaisuus on tämän viikon torstaina 15. syyskuuta kello 18. Seuraava on vuorossa sunnuntaina 16. lokakuuta.

Kiikalan Rekijoelta asuva ja pienestä pitäen runoillut Heli Santavirta on innoissaan Runosyksystä. Hän on julkistanut runojaan vain runotapahtumissa ja aikoo jälleen astua lavalle.

Santavirta nauttii saadessaan käyttää runoihinsa omaa ääntään ja taukoja tekstinsä alleviivaamiseen. Runossa rytmi on tärkeä.

– Vuorovaikutuksessa yleisön kanssa syntyy aina uutta. Sama runo voi olla eri esityskerroilla aivan erilainen, Santavirta kuvailee.

– Nykyään niin monet asiat ovat vain netissä ja sosiaalisessa mediassa. Open Mic on live-tilaisuus, joka menee iholle. Tässä ei piilouduta nimimerkkien, naamioiden eikä kulissien taakse, vaan kohdataan aidosti. Tilaisuuksien energialataus on valtava.

Päivikki Franck sanoo sanataiteen harrastamisen elävän Salon seudulla vahvana. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Katihanna Heikkinen painottaa, että tapahtumissa luodaan turvallinen ympäristö omien runojen esittämiselle.

– Tilannetta kannatellaan yhdessä ja kannustetaan kaikkia. On muistettava, että kuunteleminenkin on osallistumista. Tapahtumiin voi myös lähteä vain hakemaan hyvää oloa.

Open Mic -illat ovat juonnettuja ja niitä lämmittelee kutsuttu runoilija. Ylihuomisen tapahtuman juontaa Kirjan talon Emma Leppo. Helsinkiläinen runoilija Sampo Sihvola tulee lausumaan omiaan alkuun. Sen jälkeen lava on kaikille avoin.

Heikkinen muistuttaa runon olevan monimuotoinen, joten se voi olla myös äänentuottoa, liikettä tai kuvia. Pro Rantakivien puheenjohtaja Martti Halme huomauttaa, että sanataidetta ovat myös biisilyriikat ja juhlapuheet.

Open Mic -tilaisuuksien runolliset teokset voivat kestää viidestä kymmeneen minuuttia. Pitkänomaisen Kulttuuritalo Villin joka huoneessa on äänentoisto, jotta esitykset kuuluvat kaikkialle.

Open Mic -tapahtumien jälkeen lava avautuu runoilijoille Salon marraskuisen Runoviikon kahviloissa. 10.11. iltakuudelta tapahtumapaikkana on jälleen Villi Salossa ja 11.11. iltaviideltä Kahvila Papu Perniössä.

Katihanna Heikkinen toteaa, että Runokahviloissa on jopa karaokemaisuutta, joten niissä voi myös toivoa lausuttavaksi tunnettuja runoja. Open Mic -tilaisuudet on tarkoitettu omien runojen esittämiseen.

Runoviikolla 12. marraskuuta kuullaan Päivikki Franckin kantaesitys runomonologista Hullu tyttö, jonka ohjaa Sarika Lipasti.

Runosyksyyn Salossa ovat vaikuttaneet Pro Rantakivet, Kirjan Talo, Salon kulttuuripalvelut, Varsinais-Suomen runoviikko ja Sanojen Salo. Kesällä kaupungin, Kirjan talon ja Pro Rantakivien yhteistyönä syntynyt Sanojen Salo kokoaa salolaista sanataidetta Facebook-sivuilleen.

– Se on yksi kanava, jolla edistetään sanataidetta ja sen elinvoimaa, Heikkinen kertoo.

Runosyksyn Open Mic 15.9. klo 18 Kulttuuritalo Villissä (Vähäsillankatu 9, Salo). Ikärajattomaan tapahtumaan on vapaa pääsy.