Milloin pitää juosta ja milloin hidastaa? Vilppaan alkusyksyn perisynniksi on muotoutumassa vauhdinhallinta, vaikka Kobrat kaatuikin 15 pisteellä

0
Kobrien Denzel Livingston (vas.) jätti positiivisen vaikutelman. Häntä pyrki tavoittamaan Isaiah Crawley. (kuva: SSS/Marko Mattila)

Vilpas aloitti Hanhivaara-turnauksen perjantain myöhäisiltana lopulta melko selvällä 84–69-voitolla Kobrista.

Kuten vuodenaikaan kuuluu, Vilpas oli ajoittain erittäinkin hyvä, mutta paikoin päätön. 22 menetystä on joka tapauksessa aivan liikaa, etenkin, kun Kobrat teki niistä 23 pistettä.

– Perisyntimme on se, että milloin meidän pitää juosta oikeasti ja milloin pitää hidastaa.

– Joukossa oli tosi hyviäkin pätkiä, ne heijastuivat kaikki puolustuksen onnistumisiin, totesi Vilppaan päävalmentaja Jussi Savolainen.

Vilppaan menetyksistä iso osa tuli nimenomaan siksi, että joukkue pyrki pelaamaan liian nopeasti. Se taas on merkki siitä, että joukkue ainakin yrittää toteuttaa haluttua korkean tempon korista.

Hitaimmissa hyökkäyksissä joukkueen valtava potentiaali ajaa kovaa kohti korirengasta on pysynyt vielä piilossa, tosin kolmosprosentti 33 oli luotuihin heittopaikkoihin nähden matala, mikä sekin on pelkästään hyvä merkki.

Sinänsä 15 pisteen voitto paikoin sekavalla esityksellä on viite siitä, että Vilppaalla on tulevallakin kaudella selkeä finaalipotentiaali. Varsinkin, kun Kobrat ei todellakaan kuulu Korisliigan heikoimpiin joukkueisiin.

Vilppaan parhaat pelaajat olivat jenkkikolmikko Bo Hodges–KeyShawn Feazell–Isaiah Crawley.

Hodges (+22) pystyy vahvan siirtymähyökkäyksen lisäksi viimeistelmään myös korin alla yksi vastaan yksi -tilanteista. Feazell (19/11) oppii neljännes neljännekseltä käyttämään paremmin fyysistä ylivoimaansa hyväkseen. 22 pistettä heittänyt pehmeäkätinen Crawley taas viimeisteli tehokkaasti etenkin puolustajan kontaktin jälkeen.

Neljäs amerikkalainen, Jalon Pipkins, teki hyvää työtä Kobrien korilingoksi leimatun KJ Jacksonin (pelitilanneheitot 3/13) kanssa ja osoitti myös kykenevänsä ilmaviin donkkeihin.

Myös hyvään syyskuntoon päässyt Juho Nenonen osoitti, että vaikka matkamittariin napsahti 35 vuotta, se ei kiellä donkkaamista.

Ykköspointin rooliin sopeutuva Perttu Blomgren (5 syöttöä, 2 riistoa, 2 torjuntaa) oli puolustuspäässä hyvä, mutta hänelläkin tilanteiden tunnistaminen vie vielä aikaa.

Flunssasta toipuva kapteeni Mikko Koivisto pelasi normaalia pienemmät minuutit (17) ja jäi pisteittä. Mutta kuten viimeisten seitsemän vuoden aikana ollaan huomattu, Koivistosta ei kannata olla huolissaan. Vilppaan kokoonpanosta puuttuivat Niilo Kärkkäinen ja Onni Mäkynen.

Turnauksen avausottelussa Kouvot juoksi Pyrinnön yli pistein 92–71.

Perjantain perusteella ilman ykkössentteri Hannes Pöllää pelannut Kouvot on kauniisti sanottuna ”valmiimpi” ensi viikolla alkavaan Korisliigaan.

Siinä missä Kouvojen suoraviivainen sprinttikoris oli erittäinkin tunnistettavissa ja vielä kohtuullisen tehokas, Pyrinnöstä ei saanut oikein mitään selvää. Varsinkin takamies LJ Thorpe jätti erittäin valjun kuvan. Ainoastaan Daytone Jennings oli edes jollain tasolla vahvistus.

Kouvoista taas paluumuuttaja Deshon Taylor ja Quan Jackson ovat erittäin päteviä vahvistuksia Korisliigaan. Myös Joel Mäntynen näyttää ottaneen ison stepin eteenpäin.

Kouvot tulee olemaan alkavalla kaudella taas keskivertoa parempi joukkue, varsinkin siinä vaiheessa, kun Pöllä palaa parketille.

Voit katsoa tallenteen Vilpas-Kobrat-ottelusta tästä linkistä.

HANHIVAARA-TURNAUS

Vilpas–Kobrat 84–69 (17–19, 27–20, 15–22, 25–8)

Vilppaan pisteet/levypallot: Jalon Pipkins 6/3, Bo Hodges 11/5, KeyShawn Feazell 19/11, Perttu Blomgren 7/2/5 syöttöä, Mikko Koivisto 0/3, Patrik Poutiainen 2/3, Juho Nenonen 8/5, Roope Ahonen 6/1, Riku Laine 3/1, Tyrell Carroll 0/0, Isaiah Crawley 22/7.
Kobrat: Eric Adams 14/5, Denzel Livingston 14/8, Henry Boyd 11/3.

Levypallot: 47–29
Syötöt: 17–17
Menetykset: 22–17
Heittoprosentit:
1p: 75–69
2p: 54–42
3p: 33–24

Pyrintö–Kouvot 71–92 (19–24, 15–23, 15–24, 22–21)
Pyrintö: Daytone Jenning 19/3/6 syöttöä, Osku Heinonen 17/4, Tomas Pihlajamäki 10/1.
Kouvot: Quan Jackson 17/5, Deshon Taylor 17/3, Austin Butler 14/4.

Ottelut lauantaina: klo 14 Pyrintö–Kobrat, klo 16.30 Vilpas–Kouvot.