Nasa aikoo muuttaa asteroidin kurssia törmäämällä siihen aluksellaan

0

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa yrittää ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa muuttaa asteroidin kiertorataa törmäämällä siihen tarkoituksella avaruusaluksella. Vastaavaa on tähän mennessä yritetty vain tieteiselokuvissa.

–  Tämä on jännittävää aikaa, ei ainoastaan Nasalle, vaan koko avaruushistorialle ja oikeastaan koko ihmiskunnan historialle, Nasan edustaja Lindley Johnson kertoi toimittajille.

Kohteena olevaa asteroidia ei pidetä minkäänlaisena uhkana maapallolle. Kyse on Nasan testistä selvittää, voitaisiinko Maata potentiaalisesti uhkaavan asteroidin kurssia muuttaa ihmisen toimesta.

Nasan mukaan viime vuoden marraskuussa Kaliforniasta lähtenyt miehittämätön alus lähestyy kohdettaan hyvää vauhtia. Törmäyksen on tarkoitus tapahtua tiistain vastaisena yönä hieman kello kahden jälkeen Suomen aikaa.

Aluksen on määrä törmätä läpimitaltaan 160 metrin kokoiseen asteroidiin 23  000 kilometrin tuntinopeudella. Avaruusalus itse on vain henkilöauton kokoinen. Nasa uskoo törmäyksen muuttavan asteroidin kiertorataa hieman nykyistä pienemmäksi.

Nasan mukaan vain hyvin harvoja aurinkokuntamme miljardeista asteroideista ja komeetoista pidetään maapallolle mahdollisesti vaarallisina. Niistä yksikään ei uhkaa Maata vielä ainakaan sataan vuoteen.

Juttua korjattu klo 12.12: Törmäyksen ajankohta oli tiistain vastaisena yönä, ei lauantain.