Lapset tulevaisuuden viherpeukaloiksi – ProAgria Länsi-Suomen hanke sai kymmenien tuhansien eurojen tuen

0
Kotitarveviljely on jälleen suosittua. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Perheen pienimpiä halutaan innostaa konkreettisin teoin puutarhakasvatuksen ihmeisiin. Kynnystä toimeen tarttumiseen pyritään madaltamaan.

Saloon on myönnetty Ykkösakselin Leader-rahoitusta ProAgria Länsi-Suomen projektille Omasta maasta – kehittyvä kotitarveviljely. Tuki on yhteensä noin 65 700 euroa. Maaseudun kehittämiseen keskittyneen Ykkösakselin lisäksi hanketta tukevat Karhuseutu ja Joutsenten Reitti.

Projektissa käsitellään aiheita ekologisuudesta luonnon monimuotoisuuteen ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista ruoan kasvatukseen. Hankkeen kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret, joille viljelytaitoja pyritään siirtämään.

– Hankkeessa on pitkälti ruokakasvatuksellinen päämäärä. Ajatuksena on pitäätulevina kahtena kesänä alakouluikäisille kesäleiripäiviä, joissa yhdessä kylvettäisiin kasvimaata, seurattaisiin vihannesten ja juuresten kasvua sekä pohdittaisiin, mitä niistä voi tehdä, Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja Sari Uoti avaa.

Kotitarveviljely on hänen mukaansa jälleen muodikasta, ja taitoja halutaan elvyttää. Samoin sosiaalista ulottuvuutta on tarkoitus korostaa.

– Kaikilla ei ole pohjatietoa perusviljelystä ja kotitarveviljely on nyt trendikästä. Ideana on perustaa yhteispalstoja ja edistää yhteisöllisyyttä, Uoti korostaa.

– Puutarhanhoito on usein yksin tekemistä, mutta projektissa on mahdollista myös esimerkiksi vierailla toisten palstoilla, hän jatkaa.

Kotitarveviljelyn yhteisöllisyyden nostamiseksi myös talvella jaetaan tietoa ja ohjataan kasvimaan ylläpidon saloihin.

– Taitoja ei opeteta vain lapsiperheille, vaan muillekin kotitarveviljelijöille. Esimerkiksi Facebook-ryhmän tai Teams-palavereiden kautta saa tietoa riippuen siitä, mikä on mihinkin vuodenaikaan ajankohtaista.

Kotitarveviljelyryhmässä pääsee kuulemaan muun muassa viljelyyn liittyviä infoja.

Omasta maasta – kehittyvä kotitarveviljely -hanke kestää vuoteen 2024. Toimintaa on kolmen Leader-ryhmän alueella. Ykkösakselin osalta projekti etenee Salossa, Karhuseudun kulmilla Harjavallassa, Kokemäellä, Porissa, Nakkilassa ja Ulvilassa sekä Joutsenten Reitin saralla Huittisissa.

Salossa hanketta luotsaa ruoka-asiantuntija Henna Kyyrä.