Päätökset kiinteistöistä odottavat Salon tulevia kirkkovaltuutettuja

5
Kirkkoherra Timo Hukka pitää hyvänä, että moni seurakuntavaalien ehdokkaista on luottamustehtävissä jo nyt. Kuva: SSS-arkisto/Santeri Iltanen

Kirkollisvaaliehdokkaiden määrä laski Salossa rajusti viime vaaleista. Ehdokkaita on viidellä listalla yhteensä 87. Valtuustossa on 33 paikkaa.

Salon Seudun Sanomien haastattelemien Vaalipäälliköiden ja muiden listojen kokoamisesta vastaavien mukaan ehdokkaiden käy aina vain vaikeammaksi.

Ehdokaslistoja tutkaillut kirkkoherra Timo Hukka lukee niistä muutakin kuin ehdokkaiden määrän.

– Pudotusta ei näy niiden joukossa, jotka ovat tälläkin hetkellä seurakunnan luottamustehtävissä. On hyvä, että kokemusta on mukana ja että tehtävissä halutaan jatkaa, hän sanoo.

– Toivottavaa tietysti on, että mukaan tulisi nuorta väkeä, joka olisi kiinnostunut seurakunnan toiminnasta. Luottamushenkilöiden pitäisi edustaa mahdollisen laajasti monenlaisia seurakuntalaisia.

Seurakunnassa on kymmenittäin muitakin luottamushenkilöpaikkoja kuin valtuutetun tuoli. Tulevalle nelivuotiskaudelle tarvitaan taas jäseniä alueneuvostoihin ja esimerkiksi kasvatuksen ja julistuksen johtokuntiin.

– Niissä pääsee paremmin kiinni seurakunnan työhön kuin valtuustossa, jossa päätetään talousarviosta, veroprosentista ja kiinteistöjen myynnistä, Hukka sanoo.

Luottamushenkilöorganisaatio on seurakunnissa rakenteeltaan samanlainen kuin kunnissa. Ylin päättävä elin on valtuusto. Kunnanhallitusta vastaa kirkkoneuvosto, jonka puheenjohtaja ei tosin ole luottamushenkilö vaan kirkkoherra. Lautakuntia vastaavat johtokunnat.

Vuoden 2018 seurakuntavaaleissa valtakunnallinen äänestysprosentti oli 14,4. Salossa äänioikeuttaan käytti 14,3 prosenttia seurakuntalaisista.

– Ihmisiä pitää kannustaa viestinnällisesti, mutta eniten äänestysvilkkauteen vaikuttaa ehdokkaiden vetovoima ja kuinka paljon he tekevät työtä ruohonjuuritasolla, sanoo Hukka.

Vaikutusta on myös ennakkoäänestyspaikoilla. Viime vaaleissa eniten äänestettiin kauppakeskuksissa Plazassa ja Prismassa. Ne ovat äänestyspaikkoina nytkin.

Ensi vuoden alussa aloittava kirkkovaltuusto tekee ensimmäisen vuoden aikana strategian seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Se ohjaa tulevaa päätöksentekoa.

Strategioissa on pitkälti pitäydytty, Hukka arvioi. Hän sanoo myös, että toimintaa on tasapainotettu aika rankasti.

Valtuusto tulee linjaamaan seurakunnan lukuisten kiinteistöjen tulevaisuutta.

– Kiinteistöstrategian pohjatyö valmistuu syyskuussa. Kun faktat käytöstä ja kustannuksista ovat koossa, voidaan päättää, mitkä tilat säilyvät käytössä ja mitkä eivät.

Hukan mukaan kiinteistöjen määrä ei sinänsä ole ongelma.

– Ongelma on, että ne ovat väärissä paikoissa. Tai oikeissa paikoissa, mutta vääränlaisia. Kun niitä on rakennettu tai hankittu, tilanne on ollut toisenlainen kuin nyt.

Suurin osa Salon kirkkovaltuutetuista haluaa jatkaa

Salon kirkkovaltuuston nykyisistä jäsenistä 26 on ehdolla uuteen valtuustoon. Valtuustossa on 33 jäsentä.

Vaikka suurin osa Salon 87 kirkollisvaaliehdokkaasta on mukana poliittisten puolueiden tai puoluetaustaisilla listoilla, harva ehdokkaista istuu kaupunginvaltuustossa.

Kirkkovaltuustopaikkaa tavoittelee seitsemän kaupunginvaltuutettua. Nykyisessä kirkkovaltuustossa heitä on kahdeksan.

Somerolla kirkkovaltuuston on ehdolla 42 seurakuntalaista. Heistä 13 kuuluu nykyiseen valtuustoon. Nykyiseen kaupunginvaltuustoon seurakuntavaalien ehdokkaista kuuluu yhdeksän.

Salon ja Someron kirkollisvaaliehdokkaiden nimet löytyvät täältä.

Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 20. marraskuuta.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kiinteistöt hyötykäyttöön
8 päivää sitten

Kiinteistöjen myynti on hyvä asia, joskaan ei näinä aikoina kovin helppo tehtävä. Toivottavasti jokainen kohde, varsinkin tonttimaa, pelto- sekä metsäomaisuus, myydään avoimella tarjouskilpailulla. Selvittäen ensin huolellisesti kunnan kaavamääräykset sekä muut maan arvoon vaikuttavat seikat.

Keijo K
8 päivää sitten

Timo Hukan pitäisi perehtyä nykyisen Salon seurakunnan kehityshistoriaan. Onko nyt niin etteivät pelkästään rakennukset ole väärissä paikoissa tai väärissä tarkoituksissa, koskisikohan henkilöstöäkin?

Mamma maalta
7 päivää sitten
Reply to  Keijo K

Nykymenoilla ja suunnitelmilla unohtuvat seurakuntalaiset, jotka asuvat kaukana Salo-Citystä. Mitä heille tarjoaa tämä iso uusi srk:n palatsi.

Hukattujen mahdollisuuksien Salo
7 päivää sitten

Juuri näin! Kokeneita keskittäjiä ja ulkopaikkakuntalaisia virkamiehiä tarvitaan lisää! Keskitetään kaikki luoteisneljännekseen moottoritien varteen ja katsotaan mitä tapahtuu. Kohderyhmänä pysyvyyden sijaan ihmiset jotka haluavat nopeasti pois – ja erityisesti ne jotka haluavat joka toinen päivä Turkuun ja Helsinkiin.

Lasse Reunanen / Salo
7 päivää sitten

Ei tulevissa eduskuntavaaleissakaan paljon ehdokkaita alueellisesti tule olemaan, kun puolueiden jäsenäänestyksissäkin oli vain muutama ylimääräinen – joista äänestäneet jäsenet ehdokkaitaan.

Jotain siis suomalaisessa päätöksenteon ehdokasasetteluissa on pahasti vialla, kun vain aktiivisimmat jäsenet asetetaan ehdolle yhteisiä asioitamme päättämään.

Sama se, vaikka olisivatkin enimmäkseen pätevöityneitä ehdolle, mutta muillakin lienee sanansa sanottavana yhteisiin asioihimme, kunhan siihen annetaan riittävän avoimesti tilaa ja mahdollisuuksia.