Paimion ABC Tammisilta suljetaan marraskuussa – ”Kannattavaa liiketoimintaa ei olisi ollut mahdollista tehdä sen jälkeen edes useamman vuoden päästäkään”

8
ABC Tammisillan toiminta loppuu marraskuun aikana. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Paimion ABC Tammisilta sulkeutuu liiketaloudellisten syiden vuoksi marraskuun aikana. Turun Osuuskaupan toimialajohtaja Harri Havia kertoo, että toiminnan jatkuminen olisi vaatinut mittavia investointeja kiinteistössä ja polttoainejakelussa lähivuosien aikana.

– Investoinnit olisivat olleet niin mittavat, ettei kannattavaa liiketoimintaa olisi ollut mahdollista tehdä sen jälkeen edes useamman vuoden päästäkään, Havia sanoo.

Silloinen Salon Seudun Osuuskauppa avasi liikennemyymälän moottorien varteen Paimioon kesäkuussa 1997 nimellä Shell Tammisilta. SSO ja TOK ajautuivat erimielisyyksiin Tammisillasta, kun TOK katsoi SSO:n tunkeutuneen toimialueelleen. TOK osti Shell Tammisillan itselleen jo seuraavana vuonna.

Tammisilta oli aluksi auki 24 tuntia vuorokaudessa, mutta viime vuosina se on ollut avoinna kello 6–24.

– Aina kun toimipaikka joudutaan sulkemaan, on se raskas päätös ja perusteellisen pohdinnan tulos, Havia kuvailee.

Havian mukaan TOK:ssa ei olla täysin tyytyväisiä myöskään ABC Tammisillan asiakasmääriin.

– Osaltaan siihen vaikuttaa liikennöinti Turun moottoritiellä ja osaltaan aseman sijainti suhteessa Turkuun ja seuraaviin asemiin, kuten ABC Piihoviin. Matkailijan kannalta Tammisilta ei ole optimaalinen sijainniltaan, Havia sanoo.

– Olisimme kuitenkin jatkaneet toimintaa siellä, jos paikka ei edellyttäisi niin mittavia investointeja.

Havia ei vielä osaa sanoa, mitä TOK:n omistamalle kiinteistölle tapahtuu jatkossa.

– Selvitys on kesken, miten kiinteistön jatkojalostus eri tarpeisiin on mahdollista tai onko halukkaita jatkajia muussa liiketoiminnassa. Näitä kartoitetaan tulevien kuukausien aikana.

ABC Tammisillassa työskentelee 25 työntekijää. Havian mukaan kaikille on tarjolla töitä TOK:ssa.

– Etupäässä ABC-liikennemyymälöissä, mutta myös muilla toimialoilla. Sikäli tilanne on onnellinen.

TOK:n liikennekaupan investoinnit kohdistuvat jatkossa muun muassa sähkölatausverkoston laajentamiseen. TOK:n pyörittämät ABC Raisio, ABC Aura ja ABC Koulukatu jatkavat toimintaansa normaaliin tapaan.

– TOK:lla ei ole mitään laajempaa liikennemyymälöiden alasajosuunnitelmaa olemassa. Panostamme jäljelle jääviin liikennemyymälöihin, Havia painottaa.

Salon ja Turun välisellä moottoritieosuudella liikennemyymälöistä jatkavat yhä ABC Piihovi Salossa, Shell HelmiSimpukka Halikossa sekä Neste K Paimiossa. Suomusjärvellä sijaitseva Teboil Kivihovi on etsinyt uutta kauppiasta kesäkuusta lähtien. Kivihovilla voi kuitenkin tankata edelleen automaatista, ja sisätiloissa toimivat Hesburger sekä Ykköstien Apteekki.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kankeat liikennejärjestelyt
8 kuukautta sitten

Liittymä moottoritieltä tälle asemalle on ollut kaiken aikaa hankala kiemura. Muuten olisin käynyt useammin. Pidän Turku-Helsinki moottoritien suunnittelun keskeisenä puitteena sitä, etteivät huoltoasemat ole helppokulkuisissa varikkotyyppisissä liittymissä, kuten esimerkiksi Saksassa.

Make
8 kuukautta sitten

Kivihovi, Ykköspesä ja Haukanpesä on. Ehkä näissä pitää myös ajatella sitä että halutaan palvella molempiin suuntiin kulkevia, jolloin ramppien ja ylikulkujen sijainnilla on merkitystä.

Avoimet ovet
8 kuukautta sitten
Reply to  Make

Tarkoitit varmaan Piihovia? Vai oletko poikennut Kivihovilla kesälomien jälkeen.

Make
8 kuukautta sitten
Reply to  Avoimet ovet

En tarkoittanut, vaan tarkoitin, että ne ovat ”helppokulkuisissa varikkotyyppisissä liittymissä”.

Piihovi siinä ja siinä onko tuon tyyppinen liittymä, ehkä sekin oikeastaan on. Eri tavalla ainakin kuin Tammisilta ja Lohjan ABC, joihin kunnon koukkaus.

Tammisiltalainen
8 kuukautta sitten

Jos halutaan palvella molempiin suuntiin kulkevia, niin joku yli/alikulkusilta on pakollinen. Mainituissa Ykkös- ja Haukanpesissä ei ole huoltamopalveluita. Eikä äkkiä tule mieleen matkoilta Suomesta sellaisia paikkoja, joissa ison tien vieressä on vain toiseen suuntaan matkaavia palveleva huoltamoita.

Finnoil
8 kuukautta sitten

Linnatuuli ja Tähtihovi, tosin niissä molemmin puolin omat mittarit.

Tavis torilta
8 kuukautta sitten
Reply to  Finnoil

Yhtenä kesänä ajoimme Uumajasta Haaparantaan Ruotsin nelostietä, eikä yhtään Piihovin tai muiden kaltaista liikenneasemaa ollut tien varressa. Vain yksi tavallinen huoltoasema. Vain kaupunkialueilla löytyi vastaavia. Korona-aika vei ryhmämatkailut, ja ne eivät ehkä ole vielä täysin palautuneet.

Täti Salosta
8 kuukautta sitten

Alueen suunnittelu liittymineen on mennyt pieleen, jos oli tarkoitus palvella myös moottoritietä ajavia piipahtamaan tauolle. Tilausajoliikennekään ei ole vielä täysin palautunut, että täyttäisivät näitä asemia.