Pakotteet testissä Italiassa

0
Italian veljet -puolueen johtaja Giorgia Meloni on gallupien mukaan vahva ehdokas Italian seuraavaksi pääministeriksi.

Italiassa järjestetään parlamenttivaalit ensi sunnuntaina. Vaaleja seurataan poikkeuksellisen tarkkaan Euroopassa ja Venäjällä.

Italian vaaleissa on pelissä parlamenttipaikkojen lisäksi myös EU:n yhtenäisyys ja pysyminen Venäjän vastaisten pakotteiden takana.

Mielipidemittauksia Italiassa on johtanut oikeistoblokki, johon kuuluvat Italian veljet, La Lega ja Forza Italia -puolueet. Se ajaa tuntuvia veronalennuksia muun muassa perushyödykkeiden ja energian arvonlisäveroon. Lisäksi vaaditaan alennuksia tuloveroon.

Ryhmittymän sisältä on kuulunut arvostelua myös Venäjän vastaisista pakotteista. Äänestäjiä on kosiskeltu sillä, että pakotteita purkamalla voitaisiin laskea hintoja. Näitä esityksiä kuunnellaan herkällä korvalla etenkin köyhässä Etelä-Italiassa.

Gallupien kärkipaikkaa pitänyt Italian veljet -puolueen johtaja, EU-kriittinen Giorgia Meloni on sanonut, että hänen puolueensa ei aja Italian eroa EU:sta.

Pääministeriehdokas Meloni on sanonut haluavansa pitää pakotteet voimassa. Samalla hän kuitenkin muistuttaa EU:ta, että italialaiset joutuvat talven aikana aivan liian suuriin taloudellisiin vaikeuksiin.

EU:ssa tilannetta seurataan huolestuneena. Jos Italian vaaleissa avautuu tilaisuus vaikuttamiseen, Venäjä ei jätä sitä käyttämättä.

Giorgia Meloni voi hyvin nousta Italian seuraavaksi pääministeriksi, ja hänen sanomisiaan kuunnellaan lähipäivinä tarkkaan.

Viestejä voi tulkita niin, että Italia pysyy pakotteiden takana, mutta EU:lta vaaditaan myönnytyksiä äärioikeiston talouspolitiikalle.