Pirteyttä päiviin -ryhmät tekevät sen minkä lupaavat – Mukaan kaivataan sekä uusia osallistujia että vertaisohjaajia

0
Pirteyttä päiviin -toiminnan vertaisohjaajat toivottavat kaikki tervetulleiksi syksyn ryhmiin. Vertaisohjaajat kohtasivat toisensa alkuviikosta syyskauden aloitustapaamisessa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

85-vuotiaalle Sirkka Vesanderille tämä on jo 15. syksy, jolloin hän aloittaa Pirteyttä päiviin -liikuntaryhmän (PP) ohjaamisen Halikossa. Vesander on ollut mukana melkein siitä lähtien, kun Pirteyttä päiviin -toiminta aloitettiin Salon liikuntapalveluissa vuonna 2006, eikä hän halua lopettaa vieläkään.

– Ryhmän ohjaaminen on tosi ihanaa. Kaksi ja puoli vuotta sitten jäin leskeksi, ja olisin silloin jäänyt ihan tyhjän päälle, mutta tämä ryhmä kannatteli minua koko ajan, hän kertoo.

Aiemmin Vesander oli ohjaajana sekä Salon että Halikon tasapainoryhmässä. Terveysongelmien vuoksi hän toimii tänä syksynä enää apuohjaajana Halikon tasapainoryhmässä.

– Mutta haluan ehdottomasti jatkaa, hän sanoo.

Pirteyttä päiviin -ryhmät ovat ikääntyneille salolaisille suunnattuja liikuntaryhmiä, joissa ohjaajina toimivat vertaisohjaajat.

Sirkka Vesander teki työuransa Halikon kirjastossa, mutta liikunta on aina ollut hänen harrastuksensa. Raimo Nikander taas teki päivätyönsä muun muassa sähkö- ja kylmäasentajana, mutta hänkin on aina harrastanut liikuntaa ja ohjannut monenlaisia ryhmiä eri urheiluseuroissa. Liikuntapalveluiden ohjaajaksi hän ryhtyi kahdeksan vuotta sitten jäätyään eläkkeelle. Tänä syksynä hän aloittaa vertaisohjaajana Salohallin PP-kuntosaliryhmissä.

– Ryhmien ohjaaminen on tuntunut hyvältä. Ja kun yleensä saa enemmän positiivista kuin negatiivista palautetta, silloin tietää, että on oikealla tiellä, hän toteaa.

Raimo Nikander ja Sirkka Vesander tietävät, että PP-ryhmistä saavat virtaa sekä ohjaajat että osallistujat. Kuva: SSS/Minna Määttänen

PP-ryhmät ovat nimensä veroisia, eli ne tuovat pirteyttä päiviin sekä osanottajille että vertaisohjaajille. Monelle tulee hyvä mieli heti saapuessa liikuntapaikalle ja nähdessä tutut kasvot.

– Liikunnan lisäksi ryhmien sosiaalinen merkitys on suuri. Varsinkin nyt korostuu se, että ihmisille on tärkeää päästä vaihtamaan kuulumisia ja juttelemaan jonkun kanssa, sanoo Salon kaupungin liikuntasuunnittelija Virpi Lehto.

Pirteyttä päiviin -ryhmiä on tänä syksynä 19 ympäri Saloa. Ryhmät alkavat ensi viikolla, ja ilmoittautuminen niihin on juuri käynnissä. Ryhmien tarkoitus on tarjota kaikenikäisille ja -kuntoisille ikäihmisille mahdollisuus lisätä liikuntaa ja aktiivisuutta arkipäiviinsä.

– Osallistujilta ei vaadita mitään liikunnallisia taitoja eikä liikunnallista taustaa. Ja vaikka olisi jotain rajoitteitakin, mukaan kannattaa silti lähteä, sillä ryhmässä voi liikkua oman jaksamisensa mukaan, Lehto muistuttaa.

Ryhmiin voi ilmoittautua internetissä osoitteessa www.salo.fi/hellewi tai soittamalla liikuntatoimistoon. Ryhmien osallistumismaksu on noin 20 euroa, ja yhdellä maksulla saa halutessaan osallistua useampaankin PP-ryhmään.

Suosituimmat ryhmät ovat jo ehtineet täyttyä. Täynnä ovat jo Salohallin kuntosaliryhmät, sulkapalloryhmät sekä Perniön jumppa. Muissa ryhmissä on vielä tilaa.

– Erityisesti osallistujia kaivattaisiin Särkisalon, Suomusjärven, Vartsalan ja Vaskion ryhmiin, Lehto kertoo.

Ikäkeskus Majakan ryhmien osalta paikka ja aloitus selviävät tämän viikon aikana, koska Majakassa on ollut vesivahinko. Liikuntapalveluista ollaan yhteydessä ryhmiin ilmoittautuneisiin.

Myös uusia Pirteyttä päiviin -vertaisohjaajia otetaan mielellään mukaan. Tällä hetkellä heitä on 19. Osa ohjaajista ohjaa useampaa ryhmää viikossa, ja osa taas jakaa ryhmän ohjausvastuuta useamman ohjaajan kesken.

– Uusia ryhmiä voidaan perustaa, jos vain ohjaajia löytyy. Tavoitteemme on, että joka puolella Saloa olisi PP-ryhmiä. Muurlassa, Kuusjoella ja Kiskossa toimintaa ei tällä hetkellä ole, joten varsinkin näiltä suunnilta toivottaisiin uusia ohjaajia ryhmien perustamiseksi, Lehto sanoo.

– Olisi hienoa, jos saisimme lisää myös ulkoiluryhmiä. Tällä hetkellä ulkoiluryhmä toimii vain Perniössä, hän mainitsee.

Vertaisohjaajaksi voi ryhtyä Lehdon mukaan kuka tahansa, jolla riittää siihen intoa. Perehdytystä ja tukea saa Salon kaupungin liikuntapalveluista, jotka järjestävät vertaisohjaajille myös säännöllisiä yhteistapaamisia. Lisäksi vertaisohjaaja saa pienen rahallisen korvauksen.

Vertaisohjaajaksi ryhtymisestä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä liikunnanohjaaja Jani Nurmeen 02 7784710, jani.nurmi@salo.fi.

Pirteyttä päiviin -ryhmät syksyllä 2022

MAANANTAI

Sulkapalloa kuntoillen klo 8.15–9.45 Salon Urheilutalo, palloilusali. TÄYNNÄ

Perniön jumppa klo 9–10 Perniön liikuntahalli, tanssisali. TÄYNNÄ

Halikon kuntosali naisille klo 9.30–11 Halikon liikuntahalli

Särkisalon jumppa klo 16–17 Särkisalon koulu, liikuntasali

TIISTAI

Vaskion jumppa klo 10–11 Vaskion koulu

Vartsalan jumppa klo 12–13 Vartsalan työväentalo

Kiikalan tuoli- ja tasapainojumppa klo 10.30–11.30 Kiikalan seurakuntatalo

KESKIVIIKKO

Halikon venytysjumppa klo 8.30–10 Halikon liikuntahalli, tanssisali

Perniön ulkoilu klo 9–10 Perniön kunnantalon edusta

Salohallin kuntosali klo 9.15–10.30. TÄYNNÄ

Ikäkeskus Majakan jumppa klo 10–11

Perttelin jumppa klo 15–16 Inkereen koulu, liikuntasali

TORSTAI

Sulkapalloa kuntoillen klo 8.15–9.45 Salon Urheilutalo, palloilusali. TÄYNNÄ

Liikkuvat leidit jumppa klo 8.30–10 Halikon liikuntahalli, tanssisali

Suomusjärven tuoli- ja tasapainojumppa klo 10.30–11.15 Suomusjärven seurakuntatalo

Salon tasapainoryhmä klo 12–13 uimahalli, liikuntatila

PERJANTAI

Halikon kuntosali miehille klo 8–9.30 Halikon liikuntahalli, kuntosali

Salohallin kuntosali klo 8.45–10. TÄYNNÄ

Halikon tasapainoryhmä klo 10–11.30 Ikäkeskus Majakka