Pukeutumisen väripilkut puskevat synkkyyttä syrjään – tältä näyttää syysmuoti 2022

0
Syysmuoti tuo syksyyn värejä ja kuvioita. Murretut sävyt saavat seurakseen vahvaa vihreää, oranssia, pinkkiä ja fuksiaa. Neuleet nousevat arvoonsa ilmojen viiletessä. Veera Troberg yhdistää Salon Sokoksella iloisen neulemekon mustiin farkkuihin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Syksyn synkkyyttä voi torjua pukeutumalla tavallista värikkäämmin. Iloisia sävyjä löytää tänä syksynä helpommin kuin ennen.

– Muoti tuo tarjolle aiempaa enemmän värejä syksyyn ja kirkkautta talveen, kertoo salolainen muodin asiantuntija, myyjä Veera Troberg Salon Sokokselta.

Totutun terrakotan ohella oranssia on tänä syksynä vaatteissa myös kirkkaana.

Monina vuosina syys- ja talvikauden vaatteet ovat olleet yksivärisiä, mutta nyt nähdään monenlaisia kuoseja ja kuvioita.

– Hienoa, että värien käyttö ei lopu syksyn alkaessa kuin seinään. Kaamokseen tarvitaan väriä ja valoa. Asiakkaatkin tykkäävät niistä, Troberg tietää.

– Mustan ja ruskean kaveriksi löytyy tänä syksynä laaja värivalikoima, Veera Troberg iloitsee. Vihreä villapaita on kiva kaveri toffeenruskealle villakangastakille ja mustille farkuille. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Yksittäisistäkin vaatekappaleista saa väriläiskiä virkistämään pukeutumisen perinteisiä syysvärejä. Villin vihreän voi yhdistää toffeenruskeaan tai räiskyvän oranssin rauhoittavaan valkoiseen. Pinkki toimii laivastonsinisen tai viininpunaisen kanssa. Rohkeimmat kokoavat asukokonaisuutensa neonfuksiasta ja kirkkaanpunaisesta.

Veera Trobergin oma suosikkiväri on laventelinsininen, jolla saa piristettyä pukeutumista ympäri vuoden.

– Se menee kaikkina kausina ja sitä on aina tarjolla, hän toteaa.

Syksyyn kävellään klassikkovaatteissa kuten yksinkertaisissa kauluspaidoissa ja laatuneuleissa.

– Paitapuseroita on monenlaisia. Nyt niissä voi olla myös puhvihihoja ja rypytyksiä, Veera Troberg kertoo.

Niitä käytetään suora- tai leveälahkeisten housujen ja väljän bleiserin kanssa.

– Housut ovat enimmäkseen suoria ja väljiä. Samettihousuja on tulossa paljon.

Neuleet ovat syksyisin ajankohtaisia. Eri väristen ja pituisten neulepuseroiden ohella on tarjolla neulemekkoja.

– Neulemekkoja on eri valmistajilta monissa väreissä. Neuleet ovat kaiken kaikkiaan kuvioituja.

Salolainen Nina Syvänperä katsasti maanantaina syysvaatetarjontaa. Jo aiemmin hankittu paitatakki on alkusyksyn käyttökelpoinen muotimantteli. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Ulkotakit ovat isoja ja mittasuhteiltaan niin väljiä, että ne antavat mahdollisuuden pukea alleen kerroksen tai kaksi lisää vaatteita.

Paitatakit ovat valloittaneet paikkansa syksyn katukuvassa toppa-, parka- ja villakangastakkien seasta.

– Suosittuja toppaliivejä on nyt entistä enemmän. Niitä on sekä pitkiä että lyhyitä, Veera Troberg huomauttaa.

Takeissa on tikkejä ja ruutuja. Ruudut kuuluvat alkaneen syksyn ykköskuoseihin; niitä on kaikkialla kauluspaidoista kynähameisiin.

– Myös vekkihameita on paljon esimerkiksi liukuvärjättyinä, Troberg huomauttaa.

Heräteostoksille lähtenyt salolainen Markku Erkamo kokeili ruskeaa samettipaitaa ja lyhyttä toppaliiviä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon Dressmannin myymäläpäällikkö Pauliina Rantamaa toteaa syysmuodin tuovan miesten pukeutumiseen tuttuja murrettuja sävyjä. Se on vaateostoksille poikenneen salolaisen Markku Erkamon mieleen.

– Suosin luonnon värejä: vedensinistä ja erilaisia vihreän ja ruskean sävyjä, Erkamo toteaa.

– Nyt on tarjolla erityisen paljon vihreää. Se on muotia kuten myös beige ja tummansininen. Toppaliivit ovat kova sana tänä syksynä, Rantamaa huomauttaa.

Veera Troberg painottaa, että muotia on jokaiselle pukeutujalle juuri se malli, väri ja kuosi, mistä tämä itse tykkää.

– Aina jotkut trendit ovat vallalla ja nostavat esille erilaisia asioita, mutta jokainen käyttää sellaisia vaatteita kuin itse haluaa, hän muistuttaa.

Tämä pätee myös juhlapukeutumiseen. Loppuvuodeksi on luvassa juhlintaa paljon enemmän kuin mitä parina viime syksynä on ollut. Ensimmäiseksi edessä ovat pyhäinpäivän aaton tienoille sijoittuvat kurpitsajuhlat, joiden jälkeen alkaa pikkujoulukausi. Tänä vuonna myös itsenäisyyttä, joulua ja uutta vuotta saadaan juhlia ilman koronarajoituksia.