Punta jatkoi siksakkia Britannian keskuspankin hätätoimien varjossa

0

Kuohunta Britannian taloudessa jatkui keskiviikkona, kun maan keskuspankki ryhtyi hätätoimiin markkinoiden vakauttamiseksi.

Bank of England ilmoitti ostavansa rajoituksetta valtion 30-vuotisia lainoja. Pankki sanoi näkevänsä merkittäviä riskejä maan taloudelliselle vakaudelle, ellei huojuntaa lainamarkkinoilla saada lopetettua, kertoi muun muassa .

Ilmoituksen sai aikaan Britannian uuden hallituksen budjettisuunnitelma, joka sisältää mittavia veronalennuksia ja lainanottoa. Kaikkiaan suunnitelman lasketaan heikentävän Britannian julkista taloutta 50 miljardilla punnalla.

Suunnitelma kirvoitti harvinaisen reaktion, kun tiistai-iltana Kansainvälinen valuuttarahasto IMF antoi siitä tiukkasanaisen arvion ja kehotti harkitsemaan pakettia uudelleen. IMF katsoo velalla rahoitettavien alennusten vauhdittavan inflaatiota ja kasvattavan tuloeroja.

puuttuu johtavien teollisuusmaiden taloudenpitoon yhtä kipakasti kuin mitä se on nyt lausunut Britanniasta. Bank of England nosti viime viikolla ohjauskorkoa 0,5 prosenttiyksiköllä 2,25 prosenttiin yrittäessään hillitä inflaatiota, mutta veronalennus voi tehdä keskuspankin pyrkimykset tyhjiksi, IMF varoitteli.

Kritiikin keskellä maan hallitus puolusti ehdotustaan tiukasti. Valtiovarainministeriö sanoi lausunnossaan tarttuneensa toimiin suojellakseen kotitalouksia ja yrityksiä ennennäkemättömän nopealta energian kallistumiselta.

–  Keskitymme kasvattamaan taloutta ja nostamaan kaikkien elintasoa, ministeriö vakuutti.

Markkinaheilunta ehti synnyttää jopa spekulaatioita keskuspankin ylimääräisestä koronnostosta, mutta siitä pankki ei ole kertonut.

Tieto keskuspankin hätätoimista jatkoi punnan heiluntaa.

Ilmoituksen jälkeen punnan arvo laski äkisti 1,055 dollariin, kunnes se alkoi jälleen elpyä aiemmalle tasolle. Maanantain valuutan arvo piipahti ennätysalhaisella tasolla runsaassa 1,03 dollarissa reaktiona budjettisuunnitelman julkistukseen, kunnes se elpyi noin 1,07 dollariin.

Ennustajilla riittää eriäviä näkemyksiä punnan suunnasta. Investointipankki oli synkimmällä laidalla ja maalaili omassa ennusteessaan, että punta heikkenee marraskuun loppuun mennessä tasakurssiin dollarin kanssa, kertoi . Useampi muu kuitenkin uskoi punnan vielä pysyvän dollarin yläpuolella.

Punnan heikkeneminen söisi brittien ostovoimaa entisestään esimerkiksi tuontituotteita hankkiessa ja lomamatkoilla, maan yleisradioyhtiö .

Valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng ja pääministeri Liz Truss ovat perustelleet budjettisuunnitelmiaan tarpeella vauhdittaa maan aneemista talouskasvua. Kwarteng on luvannut tarkentaa taloussuunnitelmiaan 23. marraskuuta.

Lähteinä Financial Times, Guardian, BBC, New York Times ja AFP.

Nina Törnudd, Ilkka Hemmilä