Puolustusministeri Kaikkonen Nord Stream -putkista: Ei muodosta sotilaallista uhkaa Suomelle – merkit viittaavat tahalliseen toimintaan

0

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo tiedotustilaisuudessa, että Nord Stream -putkiin liittyvät tapahtumat eivät muodosta sotilaallista uhkaa Suomelle. Kyse on kuitenkin vakavasta asiasta. Hän kertoo keskustelleensa asiasta Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin kanssa.

Hänen mukaansa tutkinta vuotojen syystä on alkanut, mutta tässä vaiheessa voi sanoa, että merkit viittaavat tahalliseen toimintaan ja sabotaasiin.

–  Eivät putket siellä itsestään räjähtele, Kaikkonen sanoo.

Hänen mukaansa on liian varhaista ottaa kantaa tekijään tai osoittaa syyllisiä.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Nord Stream -putkiin liittyvissä tapahtumissa ei voida sulkea pois tahallista sabotaasin mahdollisuutta.

Haaviston mukaan voisi melkein sanoa, että kyseessä on valtiotasoinen toimija. Tuhojen suuruus viittaa siihen, ettei ihan mikään yksittäinen veneilijä ole ollut asialla.

–  Puhutaan sen luokan tuhoista, että se on jo ammattilaisten toimintaa, hän kommentoi STT:lle.

Hän ei kuitenkaan yksilöi, mihin epäilyt kohdistuvat.

–  Täytyy odottaa, mitä saadaan selville. Odotetaan siitä tietoja, hän sanoo.

Haaviston mukaan tapahtumat eivät suoraan vaikuta Suomen energiatalouteen mutta ne tuovat Suomeakin lähemmäs hybridiuhkien mahdollisuutta, jos tahallisesta vahingoittamisesta on ollut kyse.

–  Merenpohjassa kulkee putkien lisäksi tietoliikennekaapeleita ja sähköyhteyksiä. Ja tämä tuo tietysti sen ajatuksen lähemmäs, että kaikkea tällaista voidaan vahingoittaa.

Kysymykseen siitä, onko Itämerellä lisätty tapahtumien jälkeen valvontaa, hän toteaa, ettei voi ottaa suoraan kantaa turvallisuusviranomaisten toimintaan. Hän kuitenkin toteaa, että Suomella on pitkä historia huoltovarmuuteen ja kriittiseen infrastruktuuriin liittyvien asioiden turvallisuuden korostamisessa.

–  On tärkeää, että energiayhteyksille tai tietoliikenneyhteyksille on erilaisia vaihtoehtoja ja vaihtoehtoisia reitityksiä. Nämä asiat nousevat esiin korostetusti, kun mietitään Suomen huoltovarmuutta, hän sanoo.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo , että hallitus käsittelee tänään iltakoulussaan ulko- ja turvallisuuspoliittista tilannetta sekä siihen liittyviä kysymyksiä. Aiheesta järjestetään lehdistötilaisuus iltakoulun jälkeen.

Hallituksen on kerrottu käsittelevän ainakin Nord Stream -kaasuputkien vuotoa. Nord Stream 1 -kaasuputkessa havaittiin tiistaina vuoto kahdessa kohtaa. Yksi vuodoista on Ruotsin talousalueella ja toinen Tanskan talousalueella Bornholmin saaresta koilliseen. Maanantaina Nord Stream 2 -putkessa havaittiin vuoto Tanskan lähellä. Suomen ulkoministeriö kertoi tiistai-iltana Suomen seuraavan tiiviisti tilannetta Itämeren kaasuputkiräjähdysten osalta.

–  Olemme läheisessä yhteydessä Tanskan ja Ruotsin viranomaisiin asian selvittämiseksi, tviitissä sanottiin.

Hallituksen kerrottiin keskustelevan asiasta iltakoulun yhteydessä.

Lisäksi hallitus käynee keskusteluja myös viisumikysymyksistä. Virkakunta ulko- ja sisäministeriöstä sekä Rajavartiolaitoksesta on valmistellut viime viikosta alkaen keinoja, joilla venäläisturismia rajoitettaisiin nykyistä jyrkemmin.

Ulkoministeri Haavisto kertoi viime viikon perjantaina, että lähipäivinä on tulossa hallituksen periaatepäätös asiasta. Viranomaiset voisivat sen nojalla estää kokonaan Suomeen turistiviisumilla pyrkivien venäläismatkailijoiden liikkumisen rajan yli. Myös olemassa olevien viisumien suhteen harkinta tehdään uudelleen.

Hän uumoili tuolloin, että venäläisten viisumeita koskevat rajoitukset voisivat tulla voimaan tällä viikolla. Valmistelun etenemisestä tai sisällöstä ei ole kuitenkaan tihkunut julkisuuteen tarkempaa tietoa.

Uusi linjaus perustuu Schengen-säännöstön tulkitsemiseen uudella tavalla Venäjän osittaisen liikekannallepanon jälkeisen uuden tilanteen perusteella. Schengen-säännöstössä on viittaus, jonka mukaan ulkomaalaisen maahantulo voidaan kieltää myös sillä perusteella, että hän vaarantaa kohdemaan kansainvälisiä suhteita.

Myös Suomen ja Venäjän rajalle ehdotettu raja-aita saattaa nousta keskusteluihin. Rajavartiolaitos ehdotti aiemmin tällä viikolla raja-aitaa. Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) totesi eilen Ylelle, että asiasta tarvitaan hallituksen yhteinen näkemys.

Saila Kiuttu, Terhi Riolo Uusivaara, Sanna Raita-aho