Ryytimaalla herkutellaan sekä omilla sipuleilla että Kaakkois-Viron sipulimarkkinoiden ostoksilla

0
Setumaan sipulit ovat Lüübnitsan markkinoiden vetonaula tuhansille kävijöille.

Ruuassa oleva sipuli huomataan, se kirvoittaa spontaania mielipiteen ilmaisua jakaen ruokailijat ystäviin ja niihin, jotka syystä tai toisesta eivät sipulia syö. Sipuli lienee koko maailman keittiöiden kulmakivi ja sen eri lajeihin sekä niiden parhaaseen käyttöön on kiehtovaa paneutua.

Keltasipuli, punasipuli, salottisipuli, jättisipuli, hillosipuli, valkosipuli, purjo sekä vanhastaan Suomessa paljon kasvatettu ryvässipuli – siinä hieman alkua ruokasipuleiden tutkiskeluun. Ei ole samantekevää, mitä sipulia ruokiinsa laittaa, sillä eri sipulien maussa ja vivahteissa on eroja kuten viineissä, teessä tai leivissä.

Sipulit kasvavat parhaiten hiekkamullassa, mutta savessakin menestyvät ainakin tavallinen keltasipuli ja valkosipuli. Omat puna- ja salottisipulini jäivät odotetun vaatimattomiksi, mutta ensimmäistä kertaa kokeilemani hopeasipuli yllätti hyvälllä kasvullaan. Se on mieto, aavistuksen makea, raakana syötäväksi sopiva vitivalkoinen salaattisipuli. Sipulin terveysvaikutukset ovat lukuisat ja sitä kannattaa syödä myös raakana, mikäli vatsa ei kiukuttele.

Sipulilettien kaunis koristelu kuuluu asiaan Lüübnitsan markkinoilla.

Lisää erilaisia sipuleita voi löytää ulkomaanmatkoilla. Itse matkustin toistamiseen Kaakkois-Viron Setumaalle piskuiseen Lüübnitsan kylään jokavuotisille sipulimarkkinoille. Setumaan laakeilla pelloilla kasvaneita sipuleita tullaan hakemaan kilometrien autoletkassa madellen sekä tilausbusseilla, joista jokunen Latviankin puolelta. Valtava alue runsaita sipulikojuja, kukkasin koristeltuja sipulilettejä sekä kansantanssia ja muuta iloista markkinaohjelmaa.

Lähes jokainen kävijä näkyi tehneen suuremmat tai pienemmät sipulikaupat. Minäkin ostin Suomessa vielä melko tuntematonta roosasipulia, joka on keltasipulin hempeänpunainen muoto. Se on mieto ja hedelmäinen, kaunis ja oivallinen sellaisenaan tai marinoituna. Kypsennyksessä se makeutuu entisestään ja toimii kaikenlaisten kasvisten sekä munakkaiden hienostuneena makuparina. Huvikseni ostin myös sekalaisen lajitelman istukkaita, jotka yritän saada säilymään ensi kevääseen istuttaakseni ne sitten mielenkiinnolla kasvimaahan.

Sipulilla on mielenkiintoinen historia yli viiden tuhannen vuoden ajalta. Faaraoiden Egyptissä sillä oli tärkeä osa uskonnollisissa menoissa ja pyramidien rakentamisessa. Se on ollut käypää valuuttaa ja kelvannut häälahjoiksi. Taiteessa sipuleita on ikuistettu lukuisiin maalauksiin, mikä viestii sipulin inspiroivasta kauneudesta ja erityisestä arvosta ruokapöydässä.

Ryytimaan sipuleista satoa antoivat tänä vuonna valkosipuli (vas.), keltasipuli, hopeasipuli ja salottisipuli.