Sähköä ilmassa

0

Hallitus päätti tällä viikolla budjettineuvotteluissa, miten kotitalouksiin kohdistuvaa sähköiskua lievennetään. Tulevat toimet saivat kiitosta laajasti. Sen verran selvitettävää tukipäätöksissä on, että olemme kääntyneet taas asiantuntijan puoleen.

Sähkön arvonlisäveroa alennetaan määräaikaisesti. Mitä tästä voidaan sanoa?

– Voidaan sanoa, että hyvä päätös. Alennuskausi alkaa isänmaallisesti ennen itsenäisyyspäivää ja päättyy uskottavasti aprillipäivän jälkeen.

Meneekö alennus suoraan kuluttajan hyväksi.

– Aivan varmasti. Sähköyhtiöt ajattelevat vain kuluttajan parasta.

Alennuksen siis huomaa sähkölaskussa.

– Kyllä, jos katsoo oikein kirkkaassa valossa.

Muitakin tukia on keksitty.

– Niin on. Merkittävänä pidän jouluaaton aattona lapsiperheille maksettavaa ylimääräistä lapsilisää.

Mikä siinä on erityisen hyvää?

– Se on vastikkeeton. Sen saamiseksi ei tarvitse hankkia ylimääräistä lasta.

Sähköstä saattaa tulla talvella niin kova pula, että sen kulutusta on vähennettävä. Hinta joka tapauksessa on niin korkea, että ihmiset etsivät tapoja säästää sähköä. Onko tähän tulossa ohjeistusta?

– Kyllä on. Esimerkiksi sähköautojen ja sähkösaunojen käyttöä rajoitetaan. On parempi polttaa puuta vaikka nuotiossa olohuoneen lattialla kuin pistää patterin pistoke seinään. Yhtä lailla polttomoottoriautolla ajaminen kiihdyttää ilmastonmuutosta, ja jos ilmasto lämpenee, tarvitaan vähemmän lämmityssähköä.

Eikö tuo ole täyttä puppua?

– On se, mutta menee varmasti läpi joissain piireissä.

Kaikilla ei ole sähkösaunaa eikä sähköautoa. Mitä muita säästövinkkejä voitte antaa?

– Ensimmäisenä tulevat mieleen sähköparranajokoneet ja sähkösilitysraudat. Miehille suositellaan joko viiksiä tai leukapartaa, säästäväisimmille sekä että. Sosiaalisen median vaikuttajien kanssa taas on sovittu, että he propagoivat ryppyisten vaatteiden trendikkyyden puolesta.

Kuulostaa hyvältä.

– Eikö vain. Ja erityisen hyvää on, että omaa hyvyyttään pystyy tuomaan esille arjessa ikään kuin ohimennen. Sehän on tärkeämpää kuin itse säästäminen.

Kun tuon tason sähköasiantuntija on saatu haastateltavaksi, on pakko kysyä vähän muustakin. SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin on edelleen suosituin ehdokas seuraavan hallituksen pääministeriksi. Kokoomuksen Petteri Orpo on toiseksi suosituin. Puolueista taas kokoomus on suosituin ja SDP toiseksi suosituin. Analysoikaapa tätä.

– Sanoisin, että kun johdot ovat noin ristissä, tuloksena on oikosulku.