Sähkön hinnannousu huolestuttaa yrityksiä – 23 prosenttia sanoo konkurssiriskin kohonneen merkittävästi, kerrotaan Kauppakamarin talouskyselyssä

0
Sähkön kulutusta pienentämällä voi paitsi pienentää sähkölaskua myös vaikuttaa sähkön riittävyyteen. Kuva: Lehtikuva/Mikko Stig

Kauppakamarin teetättämän talouskyselyn mukaan sähkön hinnat vaikuttavat valtaosaan jäsenyrityksistä heikentävästi.
– Laajempaa konkurssiaaltoa ei ole toistaiseksi odotettavissa, mutta selvää on, että yritysten näkymät ovat heikentyneet, toteaa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist Kauppakamarin tiedotteessa.

Kyselyyn vastasi 269 Turun kauppakamarin yritystä eri toimialoilta. Se toteutettiin syyskuun alussa kahden päivän aikana.

Sähkön hintojen nousulla on merkittävästi tai jonkin verran heikentävä vaikutus noin 73,5 prosentille alueen jäsenyrityksistä. Luku on samansuuntainen kuin muualla maassa.

– Riskinä on, että suhdannekehitykseen liittyvän epävarmuuden ja kiristyvien rahoitusolosuhteiden yhdistelmä leikkaa jatkossa yritysten investointimahdollisuuksia, pohtii Appelqvist.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä noin 79 prosenttia odottaa tuotantokustannusten nousevan merkittävästi tai jonkin verran loppuvuoden aikana. Vain 1.5 prosenttia arvioi tuotantokustannusten laskevan.

Yrityksistä noin 23 prosenttia kertoo konkurssiriskinsä kohonneen merkittävästi tai jonkin verran raaka-aineiden hintojen nousun, saatavuusongelmien tai Venäjän sotaan liittyvien pakotteiden takia.

– Epävarmuus, inflaatio ja kustannusten nopea kasvu huolestuttavat Varsinais-Suomen alueen yrityksiä. Näkymät ovat monilta osin synkeät, mutta toisaalta avoimista vastauksista nousee esille, etteivät yritykset halua jäädä vellomaan vaikeuksien ja haasteiden alle, toteaa Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.

39.5 prosenttia vastanneista arvelee toimipaikkansa kannattavuuden heikentyvän kuluvana vuonna paljon tai jonkin verran vuoteen 2021 verrattuna. (SSS)