Salo luopuu Linjurin hyvinvointipisteestä – matalan kynnyksen palvelua mietitään uudelleen hyvinvointialueen kanssa

5
Salon hyvinvointipiste Linjurissa annettiin muun muassa influenssarokotuksia ilman ajanvarausta. Kuva: SSS arkisto/Minna Määttänen

Salo luopuu Linjurin hyvinvointipisteestä ja irtisanoo sen nykyisen tilan vuokrasopimuksen.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että hyvinvointipisteen toimintamallia arvioidaan uudelleen yhteistyössä ensi vuonna aloittavan Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kanssa.

Linjurin hyvinvointipiste perustettiin keväällä 2018. Sen ajatuksena oli tarjota matalan kynnyksen palvelu, jossa terveydenhoitajalle pääsee ilman ajanvarausta.

Toiminnassa oli kaupungin työntekijöiden lisäksi vapaaehtoisjärjestöjen asiantuntijoita. Linjuria on hyödynnetty myös rokotteiden jakelupisteenä.

Koronan myötä rokotukset keskitettiin Saktaan, ja Linjurin toiminta hiipui.

Kaupungin terveyspalveluissa on mietitty hyvinvointipisteen käynnistämistä uudelleen. Sen henkilökunta pitäisi kuitenkin irrottaa muualta. Ilman rokotuksia kävijämäärät jäisivät todennäköisesti niin pieniksi, ettei vapaaehtoisjärjestöjen kannata lähteä mukaan.

Lautakunta päätti luopua toiminnasta ja katsoa tilannetta uudelleen myöhemmin.

– Näimme selvästi, että matalan kynnyksen palvelu on mitä parhain asia. Näillä resursseilla, jotka ovat käytössä, sitä ei kannata käynnistää. Yksi peruste oli ajankohta: tätä vuotta on enää kolme kuukautta jäljellä, sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Kalle Tekkala (kd.) kertoo.

Kunnille jää sote-uudistuksen jälkeen vastuu kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä, ja silloin jonkinlaiselle hyvinvointipisteelle voi olla taas käyttöä.

– Voi olla, että siihen löytyy joku uudenlainen konsepti, joka palvelee sitä puolta paremmin, Tekkala toivoo.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Hyvoa
1 vuosi sitten

Tälläiset pisteet tulevat loppumaan, kun siirrytään hyvinvointialueille. Hyvinvointialueen toiminta pitää olla kustannustehokasta ja palveluja yhdistetään eli moni asia tulee loppumaan täysin.

Miksi kukaan ei halua uskoa faktoja?

Mamma maalta
1 vuosi sitten
Reply to  Hyvoa

Tätä on ihmisyställinen palveleva kaupunki. Odotettiin lisää palveluita Linjuriin hyvinvointipisteeseen, mutta lopetetaan. Lähialueilta lopetetaan ilmeisestikin terveyskeskusvastaanotot. Neuvolatoimintoja on supistettu nyt jo ja puhutaan ehkä kokonaan sulkemisesta.

Kylillä asuvat iäkkäät kävivät siellä muun muassa verenpainemittauksissa. Hyvinvointialue tuskin näiden palvelupisteiden toiminnoista huolehtii, ei riitä henkilökuntaa.

Jaska
1 vuosi sitten

Harmillinen homma. Itsekin olen käyttänyt Linjurin hyvinvointipisteen palveluita, mutta ei voi mitään. Hoitajapula jyllää, ja samalla myös koko ala on kallista ylläpitää.

Saa nähdä milloin mennään Yhdysvaltain malliin, ja pelkästään sairaalaan sisälle astuminen maksaa satoja euroja, ja lääkärit yrittävät tuputtaa milloin mitäkin pilleriä, jotta vaan saataisiin myyntiä aikaiseksi.

Lautakunta tuhosi vartissa vuosien työn
1 vuosi sitten

Näille sote-palveluiden keskittäjille ovat kaihtimet räpsähtäneet auki, kun vuosikymmenen Salon kaupunkikeskuksen sijaan keskittämistä voikin jatkaa aina Turkuun asti – jatkossa ehkä jopa pidemmälle. Ihanaa. Kustannustehokkainta olisi ostaa kaikki palvelut yhdeltä poppamieheltä jäätien varrelta.

Mamma maalta
1 vuosi sitten

Salossa laadittiin uudet strategiasuunnitelmat, jossa hienosti mainitaan, miten huomioidaan asukkaiden kaikki ikäjakaumat ja lähialueiden toimivuus. Sitä voi netissä käydä lukemassa ja vastailemassa kymmeniin kysymyksiin kyllä tai ei.

Kylätaajamien houkuttavuutta muuttajille vähennetään nyt jo esimerkiksi neuvolatoimintoja vähentämällä ja ehkä lopettamalla. Koulutkin lopetetaan, jos lapsia ei riitä. Ja meidät iäkkäät voi muuten vaan unohtaa.