Salo luopuu Linjurin hyvinvointipisteestä – matalan kynnyksen palvelua mietitään uudelleen hyvinvointialueen kanssa

5
Salon hyvinvointipiste Linjurissa annettiin muun muassa influenssarokotuksia ilman ajanvarausta. Kuva: SSS arkisto/Minna Määttänen

Salo luopuu Linjurin hyvinvointipisteestä ja irtisanoo sen nykyisen tilan vuokrasopimuksen.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että hyvinvointipisteen toimintamallia arvioidaan uudelleen yhteistyössä ensi vuonna aloittavan Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kanssa.

Linjurin hyvinvointipiste perustettiin keväällä 2018. Sen ajatuksena oli tarjota matalan kynnyksen palvelu, jossa terveydenhoitajalle pääsee ilman ajanvarausta.

Toiminnassa oli kaupungin työntekijöiden lisäksi vapaaehtoisjärjestöjen asiantuntijoita. Linjuria on hyödynnetty myös rokotteiden jakelupisteenä.

Koronan myötä rokotukset keskitettiin Saktaan, ja Linjurin toiminta hiipui.

Kaupungin terveyspalveluissa on mietitty hyvinvointipisteen käynnistämistä uudelleen. Sen henkilökunta pitäisi kuitenkin irrottaa muualta. Ilman rokotuksia kävijämäärät jäisivät todennäköisesti niin pieniksi, ettei vapaaehtoisjärjestöjen kannata lähteä mukaan.

Lautakunta päätti luopua toiminnasta ja katsoa tilannetta uudelleen myöhemmin.

– Näimme selvästi, että matalan kynnyksen palvelu on mitä parhain asia. Näillä resursseilla, jotka ovat käytössä, sitä ei kannata käynnistää. Yksi peruste oli ajankohta: tätä vuotta on enää kolme kuukautta jäljellä, sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Kalle Tekkala (kd.) kertoo.

Kunnille jää sote-uudistuksen jälkeen vastuu kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä, ja silloin jonkinlaiselle hyvinvointipisteelle voi olla taas käyttöä.

– Voi olla, että siihen löytyy joku uudenlainen konsepti, joka palvelee sitä puolta paremmin, Tekkala toivoo.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments