Salon kaupungin entinen työntekijä tuomittiin törkeästä lahjuksen ottamisesta – laajan korruptiovyyhdin rikostutkinta käynnistyi taulutelevisiosta

0
Global Group Finland Oy pyöritti maanlaajuista lahjusrinkiä vuosien ajan. Rikokset paljastuivat vasta konkurssin jälkeen. Maksamattomia veroja ja muita maksuja oli yli 351 000 euroa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut Salon kaupungin entisen työntekijän törkeästä lahjuksen ottamisesta. Rangaistus on yksi ankarimmista, joita tuomioistuimet ovat langettaneet laajassa korruptiovyyhdissä eri puolilla Suomea.

”Hänen on täytynyt käsittää, että toistuva varsin arvokkaiden tilaajalahjojen vastaanottaminen on ollut sopimatonta eikä ole näyttänyt myöskään ulkoapäin katsottuna hyväksyttävältä”, Varsinais-Suomen käräjäoikeus toteaa torstaina antamassaan tuomiossa.

Kuusikymppinen mies sai Global Group Finland Oy:ltä ja Pro Teollisuustarvike Oy:ltä yli 31 000 euron edestä elektroniikkaa sekä S-ryhmän ja verkkokauppa.comin lahjakortteja kahdeksan vuoden ajan.

Salon kaupunki päätti työntekijän palvelussuhteen marraskuussa 2019. Perusteluna oli tilaaja-aseman väärinkäyttö. Irtisanotulla työntekijällä oli ollut kaupungin ohjeiden mukaan valtuus päättää kertahankinnoista 5 000 euroon saakka, ja hankitut tuotteet sopivat hänen työnkuvaansa.

Salon Seudun Sanomat uutisoi ensimmäisenä, että tutkinta epäillystä lahjusrikoksesta oli käynnistynyt helsinkiläisen Global Group Finlandin konkurssipesästä. Yhtiön kirjanpidosta oli löytynyt epäilyttävä merkintä taulutelevisiosta.

Mies oli tilannut Salon kaupungille Global Group Finlandin ja Pro Teollisuustarvikkeen tuotteita yhteensä liki 143 000 eurolla. Tuotteissa sinänsä ei ollut moittimista.
– Kun minä tilasin, he kysyivät mitä otat. Sen takia minulla oli puhelimiakin varmaan kuusi, mies kertoi oikeudenkäynnissä kesäkuussa.

Mies sanoi pitäneensä myyntimiesten halua antaa lahjoja normaalina ja arkisenakin tapana. Hänen mukaansa kaikki tyrkyttivät tilaajalahjoja. Käräjäoikeuden mukaan se ei poista miehen rikosoikeudellista vastuuta:

”Hänen on tullut ymmärtää, että lahjat on annettu hänelle hänen asemansa perusteella ja siinä olevien vaikutusmahdollisuuksien vuoksi”, oikeus muistuttaa tuomiossaan.

Valtakunnallinen rikostutkinta käynnistyi Salon kaupungin syksyllä 2019 tekemästä tutkintapyynnöstä. Rikostutkinnan johto keskitettiin Helsingin poliisille.

”Korruptio levisi Suomen kuntiin”, Salon Seudun Sanomat uutisoi helmikuussa. Salon tapaus oli vain osa laajaa korruptiovyyhtiä, jota poliisi oli tutkinut eri puolilla maata. Muun muassa puhdistusaineita ja asvaltinpaikkausaineita myyneet yhtiöt olivat lähettäneet enimmäkseen kuntien ja kuntakonsernien työntekijöille ”tilaajalahjoja” vuosikausia.

Salolaistuomittu otti vastaan ensimmäisen lahjan Global Group Finlandilta lokakuussa 2010. Ilmeisesti viimeiseksi jäi Pro Teollisuustarvikkeen lahja joulukuussa 2018.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi salolaismiehen yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä lahjuksen ottamisesta. Se on yksi ankarimmista rangaistuksista, mitä korruptiovyyhdissä on jaettu.

Valtiolle miehen pitää korvata rikoshyötynä yli 27 000 euroa. Verottajalle hän on jo maksanut 3 300 euroa pimittämistään tilaajalahjoista, joita Verohallinto piti veronalaisena ansiotulona.

Tuomio ei ole lainvoimainen.