
Salon väestö paitsi vähenee myös muuttuu yhä iäkkäämmäksi.
Viime vuoden lopulla 28,5 prosenttia salolaisista oli yli 65-vuotiaita. Osuus on kasvanut vuosituhannen alusta 11 prosenttiyksikköä.
Vuonna 2000 Salossa oli saman verran yli 65-vuotiaita ja alle 15-vuotiaita. Molempien ikäluokkien osuus väestöstä oli tuolloin hieman yli 17 prosenttia.
Tämän jälkeen ikäryhmien koon kehitys on kulkenut vastakkaisiin suuntiin. Seniori-ikäisten määrä on kasvanut, ja alle 15-vuotiaiden osuus on laskenut. Myös väliin jäävä ikäluokka, 15–64-vuotiaat, on kutistunut.
Voiko kehitykseen vaikuttaa, Salon kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen?
– Väestödemografiaan vaikutetaan muun muassa myönteisen työpaikkakehityksen ja paikkakunnalle tapahtuvan muuttoliikkeen myötä, mutta emme tietoisesti pyri houkuttelemaan Saloon jotain tiettyä ikäryhmää muuttaaksemme väestörakennetta. Uskon, että samalla tavoin toimisimme, vaikka tilastot painottuisivat tällä hetkellä toisin, Korhonen vastaa sähköpostitse.
– Kasvun täytyy olla luonnollista ja perustua työpaikkakehitykseen ja yleisiin kaupungin mahdollisuuksiin tarjota sujuva arki, muu kasvu tulee siinä ohella.
Korhonen sanoo suhtautuvansa kasvun osalta positiivisesti tulevaisuuden näkymiin.
– Salo kuuluu Suomessa niin sanotun kasvukolmion alueelle.

Somerolla väestö on Saloakin ikääntyneempää.
Koko maakunnan kuntavertailussa Salossa on 11. suurin ikäihmisten osuus ja Somerolla neljänneksi suurin. Kärkipaikkaa pitää Kustavi, jossa yli 65-vuotiaita on yli 40 prosenttia.
Somerolaisista yli 33 prosenttia on yli 65-vuotiaita. Osuus on kasvanut 2000-luvun aikana saman verran kuin Salossa eli 11,3 prosenttiyksikköä.
Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen sanoo, että väestörakenteen kanssa täytyy vain oppia elämään.
– Hyvin vaikea on suoraan kunnan toiminnalla lähteä vaikuttamaan näin isoihin asioihin kuin väestörakenteeseen.
– Kun syntyvyys vähenee, käy joka tapauksessa näin. Varmaan Somerolla ja saman tyyppisissä kunnissa ollaan edelläkävijöitä siinä kehityksessä.
Suikkanen on sitä mieltä, että ikäihmisten suuri määrä on hyväkin asia: ilman heitä Somero olisi keski-iältään nuorempi mutta todennäköisesti myös nykyistä pienempi.
– Sehän muuttaisi väestörakennetta, jos olisi esimerkiksi vähemmän seniori-ikäluokan tulomuuttoa, mutta se ei ole toivottu tilanne. Se tarkoittaisi vähemmän ostovoimaa ja paikallisten palveluiden käyttäjiä.
Pitkällä tähtäimellä nuorten ikäluokkien kutistumisella on väistämättä vaikutusta moneen asiaan. Suikkanen nostaa esiin paikallisten yritysten elinvoiman.
– Jos nuorta porukkaa on kovin vähän, se voi aiheuttaa yrityksille työvoiman saatavuusongelman. Jos omassakin kunnassa syntyisi työvoimaa, se toisi yrityksille turvaa.

Molemmat kaupunginjohtajat korostavat sitä, että kaupungin pitää huomioida kaikki ikäluokat.
Kunnan velvoitteet kuitenkin muuttuvat oleellisesti ensi vuonna, kun terveys- ja sosiaalipalvelut siirtyvät hyvinvointialueiden vastuulle.
– Tulee ne isommat hartiat, tiivistää Suikkanen.
Sote-tehtävien siirron myötä koulutuksen rooli korostuu entisestään kunnan tehtävien joukossa, mutta nykykehityksen jatkuessa koulutuspalveluita tarjotaan jatkossa yhä pienemmälle väestöryhmälle. Somerolla käydään tälläkin hetkellä keskustelua kouluverkosta.
– Kun perusopetusikäiset vähenevät, on äärettömän tärkeää, että kunta pystyisi sopeuttamaan koulujen määrää ja ryhmäkokoa, sanoo Suikkanen.
Hän toteaa kuitenkin samaan hengenvetoon, että palveluverkkomatematiikka on omanlaistaan.
– Yleensä kiinteistöt on aika iso tekijä. Jos ei päästä eroon jostain kiinteistöstä, liikkumavara voi olla aika iso ennen kuin asialla on merkittäviä vaikutuksia palveluverkon kustannuksiin.
Vaikka Suikkanen epäilee kunnan mahdollisuuksia vaikuttaa väestökehitykseen, hän pitää lasten palveluihin satsaamista tärkeänä.
– Totta kai Somerokin on panostanut huomattavasti esimerkiksi kouluympäristöihin. On tehty uusia koulukeskuksia ja harrastusmahdollisuuksia, jotta tämä olisi myös nuorille ja lapsiperheille hyvä paikka elää.
Salon Korhonen toteaa, että Salossa halutaan panostaa kaupungin varhaiskasvatus- ja perusopetuspalveluiden laatuun sekä ottaa lapset ja nuoret entistä tiiviimmäksi osaksi vaikuttamaan oman elinympäristönsä kehittämiseen.
– Strategiaan on nostettu myös osaamisen kärkihanke. Lisäksi Haluamme olla Unicef-lapsiystävällinen kunta ja tarjota monipuoliset harrastamisen puitteet, Korhonen sanoo.
Maskussa vähiten ja Kustavissa eniten senioreita
65 vuotta täyttäneiden osuus kunnan asukkaista:
- Masku 19,1 %
- Lieto 20,0 %
- Rusko 20,0 %
- Nousiainen 20,9 %
- Turku 21,1 %
- Kaarina 21,3 %
- Aura 21,7 %
- Paimio 22,7 %
- Raisio 23,4 %
- Koko Varsinais-Suomi 24,0 %
- Laitila 25,5 %
- Pöytyä 26,1 %
- Naantali 27,1 %
- Oripää 27,4 %
- Mynämäki 27,5 %
- Sauvo 27,7 %
- Marttila 28,4 %
- Salo 28,5 %
- Parainen 28,7 %
- Uusikaupunki 29,6 %
- Pyhäranta 29,7 %
- Vehmaa 29,9 %
- Loimaa 31,5 %
- Koski 33,1 %
- Somero 33,2 %
- Taivassalo 34,6 %
- Kemiönsaari 35,3 %
- Kustavi 40,4 %
- Lähde: Tilastokeskus. Tilanne vuoden 2021 lopussa.
Kaikki tietoisuus Salon päättäjiltä onkin puuttunut jo pitkään. Nokia-aikaan oli sentään tarkoituksena tuhlata jokainen veroäyri – ei niin järkevää, mutta kuitenkin.
Tällä palstalla jokainen vuorollaan mollaa päättäjiä, kunnallisia ja valtakunnallisia. Menkää ehdokkaaksi vaaleihin, niin voitte päästä näyttämään omaa erinomaisuuttanne, jos tulette valituksi, mitä sopii epäillä.
Tällä palstalla jokainen vuorollaan mollaa muita kommentoijia – onko hyvä olo nyt?
Totta on. Täällä on muutama kirjoittaja, jotka ovat hyvin kapea-ajatuksisia. Eivät ymmärrä muiden näkemyksiä ja ajatuksia. Mitään sanottavaa heillä harvoin on, yleensä vain toisen haukkumista, ja yrittävät vähätellä muiden kirjoituksia. Näyttää myös siltä, että kirjoittavat joka aiheeseen, vaikkeivat asiaa ymmärrä eivätkä hyväksy toisen mielipiteitä. Minulle on aikoinaan opetettu, ja tunnistan toisen henkilön mielipiteen, mikä tosiaan on hänen totuutensa. Haukkumalla ja ivaamalla se ei muutu. Toivon, että näillä ihmisillä olisi asiaan jotain sanottavaa, mutta näyttää, ettei ole, koska vastaukset ovat kielteisiä, vähätteleviä ja aggressiivisia. Minulla on oikeus arvostella kunnan päättäjiä, vaikka en ole ehdolla. Sitä oikeutta minulta ei pysty kukaan ottamaan… Lue lisää »
Putinin toimia onkin syytä arvostella, vaikkei se kaikille sovikaan.
Pertti on paraskin moittimaan muita ”kapea-ajatuksisuudesta”, tähänkin harmaantumiseen on varmaan syynä USA ja Nato.
PS. Huomasitko, että Peskovkin loihe lausumaan liikekannallepanon epäonnistumisesta. Varmaan USA ja Nato sössivät senkin.
Tätä juuri tarkoitin.
Käsittämätöntä uhriutumista Pertiltä, kun itse kuitenkin kirjoitat aina USA ja Nato sitä tai tätä täysin siitä riippumatta, liittyivätkö kyseiseen uutiseen millään tavalla.
Useimmiten kirjoitat ihan jotain muuta kuin kyseiseen uutiseen liittyvää asiaa.
Jokainen, sinäkin?
Kannattaisiko sittenkin tietoisesti houkutella Saloon nuoria? Ikääntyvä väestörakenne merkitsee vaiheittaista palvelujen loppumista ja asuntojen arvon laskua.
Tervolan kunta maksaa 6 000 euroa jokaiselle vuonna 2023 syntyvälle lapselle. Se on aito suunnitelma kehittää asukaslukua ja väestörakennetta niin, että kunnan elinvoima nousee.
Tietämättä syntyykö kymmenen mutta tuskin sata vauvaa vuodessa. Kaupungilta suotavaa olisi, kuten joskus on ollutkin, edes esimerkiksi tonnin kannustusta.
Eikä voi mitään, että vuosittain on useita 65 vuotta täyttäviä edellisten jatkoksi, ja sen jälkeen vuodet kuluvat hurjaa vauhtia. Olisiko jossain oltava meille tosi iäkkäille joku keruupaikka pois kaduilta jaloissa pyörimästä ennen hautausmaalle sijoittamista?
Tunnin juna tarvitaan.
Panostaisin hyperloopiin.
Salon seudun harmaantuminen tapahtuu muuallakin kuin väestörakenteessa. Meillä ei ole työn alla esimerkiksi uutta omakotialuetta, jossa olisi tulevaisuuden pöhinää. Tuollaiselle alueelle muuttaisi uutta asukasta ja mukanaan nuorta sukupolvea.
On herätelty turhaan vuosikymmeniä moottoritien liittymien hyödyntämisestä. Neljän vuoden valtuustoille tuollaiset hankkeet eivät tunnu kiinnostavan, vaatii pidemmän ajan suunitelmat. Nyt kunnan pitäisi hankkia kaavoituksia varten maita ja hinnoitella tontit houkutteleviksi useammasta kohteesta.
Rakennuslain nyt uudistuessa pitäisi myös huolehtia, ettei nykymallin rakennuspalvelu ole alkuunkaan markkinointihenkistä. Nyt pitäisi kunnankin rohkeasti investoida tulevaisuuteen. Ei ne ennen todetut tavat maanhankinnassa ja kaavoituksessa ole vieläkään pois vaihtoehdoista. Olemme vain auttamattomasti muutaman vuosikymmenen myöhässä.
Tarvitsisi olla töitä Salossa, että ihmiset muuttavat tänne ja alkavat ostaa tai rakentaa taloja.
Riittääkö, että olisi töitä? Nykypäivänä hyvin moni Salossa töissä käyvä asuu Turussa. Työn perässä muuttaminen on vähentynyt ihmisten valitessa asuinpaikkansa sen perusteella, minkälainen kaupunki huveineen, palveluineen ja ystävineen on.
Toisaalta kiinnostusta asua Salossa tilavilla haja-asutusalueiden rakennuspaikoilla meren ja järvien rannoilla olisi kovasti, mutta kaavoittaja tuottaa postimerkin kokoisia tontteja vieri viereen savipellolle.
Pätkätyösuhteilla ei ole mitään mieltä perustaa pysyvää kotia yhdelle paikkakunnalle. Helpompi liikkua työn perässä vuokra-asunnosta toiseen. Pysyvään asumiseen tarvitaan pysyvä työsuhde.
Itse taas valitsen kodin kiinnostavan ympäristön perusteella (toki painoarvo on kodilla itselläänkin – tekniset ominaisuudet ja käyttöarvo). Mitä ympäristössä voi tehdä kilometrin ja 50 kilometrin säteellä kodista? Onko kodin lähellä kauppa, apteekki, kouluja, sairaala yms.
Lopulta on velatonta omaisuutta ja koko ajan mielekästä tekemistä kodissa helppoa arkea unohtamatta. Vaihtelun vuoksi voi sitten käydä esimerkiksi vuokralla – tai miksei ostamallakin – muissa ympäristöissä.
Kaupunki laittaa lapset kulkemaan haja-asutusalueilta kouluun vaarallisia, pimeitä ja pientareettomia teitä pitkin ja luulee, että lapsiperheet haluavat asuttaa aluetta jatkossakin tai puhua kaupungista hyvää tuttavilleen. En yhtään ihmettele halua asua lapsiystävällisemmillä paikkakunnilla.
Aikoinaan omien lasten ollessa Hermannin yläasteella, johon busseilla tultiin ympäristökunnissa, niin vanhempainillassa kaupunkilaisäiti puhui kadehtien, miten maaseudulta busseilla tullaan ja kaupungin alueilta ei kyyditä. Oikaisin häntä, miten asia oli, että maaseudun lapsilla oli joillakin 1-2 kilometriä, ehkä enempikin matkaa, maantien varteen aamupimeällä valottomia teitä kuljettava bussipysäkille.
Nykyajan lapset eivät ottaisi askeltakaan liikkumiseen, on saatava mopoautot heti.
Jos katselee tuote aikuisväestöä, niin ainakin lihavuusasteesta päätellen eivät ole liikkuneet omilla jaloillaan kymmeniin vuosiin. Nuoriso tietenkin ottaa mallia ja seuraa perässä.
Kannattaisi ehkä näyttää parempaa esimerkkiä ja liikkua itsekin muulla vehkeellä kuin moottoroidulla.
Olet hauska tyyppi varmaan!
Tämä onkin monimutkainen juttu. Kaikki kunnat ja kaupungit kilpailevat asukkaista tarjoamalla mitä parempia kilpailuvaltteja ensin yrityksille ja sitten asukkaille. Kun vielä nykyihmisten pääosa tuntuu vain viihtyvän siellä, missä on paljon tapahtumia ja palveluita, niin tämä on vain itseään ruokkiva kierre, johon ei muutosta tule, jollei joitakin noita em. trendejä saada muuttumaan. Vanhat jo eläkkeelle siirtyneet ihmiset eivät muuta niin halukkaasti kuin työn perässä liikkuvat nuoremmat ihmiset. On se jotenkin huvittavaa, kun yhteisessä Suomessa toisaalla pohditaan, pitääkö lopettaa koulu tai päiväkoti, kun taas toisaalla ollaan ongelmissa mistä löytyy riittävästi uusia paikkoja kouluille. Samaten kun toisaalla surkutellaan asuntojen arvojen romahtamista ja toisaalla… Lue lisää »