Salon Teatteri irtisanoo taiteellisen johtajansa taloudellisista syistä

1
Salon Teatteri joutuu supistamaan toimintaansa taloudellisten vaikeuksien vuoksi. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Salon Teatteri on päätynyt irtisanomaan taiteellisen johtajansa Johanna Parkkisen taloudellisista syistä. Parkkinen ehti toimia Salon Teatterin taiteellisena johtajana vuoden ajan.

– Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Johanna Parkkisen osaamiseen ja työpanokseen. Vaikka vuosi on ollut koronan sävyttämä ja raskas, on Parkkinen luotsannut teatteria upeasti eteenpäin ja varmistanut tuotantojen laadukkaan toteutuksen. Raskain mielin irtisanomme hänet taiteellisen johtajan työstä, mutta toivomme, että voimme tehdä jatkossakin yhteistyötä ohjaustöiden merkeissä, toteaa Salon Teatterin hallituksen puheenjohtaja Johanna Saarinen teatterin tiedotteessa.

Parkkisen työsopimus päättyy 30. syyskuuta.

Irtisanomisen ohella teatteri luopuu tulevalle pikkujoulukaudelle suunnitellusta improvisaationäytelmästä sekä Teatteriraadista, jonka oli määrä aloittaa toimintansa tänä syksynä.

– Olemme pyrkineet löytämään ratkaisut, joilla voidaan turvata teatterin toiminta myös tulevaisuudessa ja joiden negatiiviset vaikutukset ovat mahdollisimman vähäiset, Saarinen kertoo.

Haastavassa taloustilanteessa teatterin on keskityttävä syksyn päätuotantoonsa, Victor Hugon Kurjat-näytelmään, joka saa ensi-iltansa syyskuun 17. päivänä. Saarinen toivoo, että katsojat löytäisivät näytelmän, sillä ilman näytöksistä saatavia lipputuloja teatterin tulevaisuus on vaakalaudalla.

– Uskomme, että tilanne paranee tiukan talouskurin myötä ja tulevaisuudessa voimme jälleen palata toimivaksi havaittuun kolmen työntekijän malliin, jota rakensimme sinnikkäästi korona-aikana, hän sanoo.

Salon Teatteri on paininut koko korona-ajan talousvaikeuksissa. Kolmen vuoden aikana yhdistys on joutunut lomauttamaan työntekijöitään useaan otteeseen, kun lipputuloja ei esitystoiminnan rajoitusten vuoksi ole tullut tai ne ovat merkittävästi vähentyneet.

Lipputulojen vähyyden ohella teatterin taloutta ovat rasittaneet maailmantilanteen aiheuttama tuotanto- ja materiaalikustannusten kasvu sekä kannattavuuden heikentyminen asiakaskäyttäytymisen muututtua koronan myötä. Koska talouden elpyminen ei ole toteutunut toivotusti, Salon Teatterin hallitus joutui irtisanomaan yhden teatterin kolmesta kokoaikaisesta työntekijästä.

Salon Teatteri on vuonna 1961 perustettu ammattijohtoinen harrastajateatteri. Se on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tulonlähde muodostuu pääasiallisesti lipputuloista.

Salon kaupunki tukee Salon Teatteria vuosittaisella toiminta-avustuksella sekä antamalla Mariankadulla sijaitsevan teatteritalon yhdistyksen käyttöön vuokraa vastaan. Salon Teatteri työllisti ennen irtisanomista kolme vakituista työntekijää ja yhdestä kahteen osa-aikaista työntekijää sekä produktiokohtaisesti noin 20 työntekijää vuosittain.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Surku
23 päivää sitten

Jatkossa teatteri keskittyy ”Kurjat”-näytelmään – osuvasti valittu.