Seniorit karvakorvien kanssa kuntopoluille – ”Salossa ulkoiluystävätoimintaa pyritään nyt elvyttämään”

0
Arkistokuva saksanpaimenkoirasta. Kuva TS-arkisto/Milla Kangasjärvi

Tossua ja tassua toisen eteen. Vanhempi polvi ylös, ulos ja lenkille.

Helsingissä toimiva, iäkkäiden hyvinvointia edistävä asiantuntijaorganisaatio Ikäinstituutti on tänä vuonna pannut käyntiin Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeen, joka jatkuu vuoteen 2024. Sen tarkoitus on edistää iäkkäiden ulkoilua vapaaehtoistoiminnan keinoin.

Ikäinstituutti ja Salon Valikko-ryhmä KumppaRit järjestävät syksyllä koulutuksen niille, jotka haluavat ryhtyä iäkkäiden ulkoiluystäviksi joko koiran kanssa tai ilman koiraa.

Hankkeessa ovat mukana Salon lisäksi Vantaa, Rauma, Pori, Jyväskylä, Kouvola ja Hämeenlinna. Ulkoilukaveriprojekti ei ole uusi idea. Koiran kanssa liikkuminen tuo siihen uutta pontta.

– Olemme kouluttaneet ulkoiluystäviä eri kaupungeissa vuodesta 2007. Salossa tilanne on sellainen, että ulkoiluystävätoimintaa pyritään nyt elvyttämään, Ikäinstituutin Saini Suutari sanoo.

Toimintaan etsitään täysi-ikäisiä koiranomistajia, joilla on auttamisen halua sekä terveitä, rauhallisia koiria, joiden käytös on ennakoitavissa.

– Tavoitteemme on projektin aikana kouluttaa ihmisiä eri paikkakunnilla niin, että nämä voivat jakaa osaamistaan ja edelleen kouluttaa seuraavia. Toivomme, että toiminta jäisi paikkakunnille elämään, Suutari tähdentää.

Ajatuksena on myös muodostaa ystävärinkejä, joissa vastuu iäkkään ulkoilussa auttamisesta jakautuu useamman vapaaehtoisen kesken.

– Tarve vanhempien ihmisten liikuttamiseen ei vähene, ja ihmisiä sekä jatkuvuutta kaivataan.

Suutari kertoo, että ajatus lähti liikkeelle, kun Ikäinstituutissa he keksivät kollegansa Ulla Pohjanmaan kanssa pistää hynttyyt yhteen.

– Idea lähti työpariltani Ullalta, joka omistaa koiran. Hän oli alkanut pohtia, että voisi ottaa ulkoilukaveriksi jonkun iäkkään mukaan lenkeille, Suutari sanoo.

Hänen mukaansa liian moni vanhuksista ei pääse itse liikkeelle. Yksinäisyys tai huono liikuntakyky vievät voiton ja korona on vaikuttanut tilanteeseen entisestään.

Koirakavereita riittäisi avuksi.

– Koronavuosina ihmiset ottivat todella paljon koiria, ja nyt koiranomistajia on ennätysmäärä. Vapaaehtoisjoukkoa on siis olemassa. Lemmikin läsnäololla on merkitystä hyvinvointiin, Suutari toteaa.

Ulkoiluystävien maksuton koulutus pidetään Salon Sytyn tiloissa osoitteessa Helsingintie 6. Koulutus on tiistaina 27.9. kello 13–17 ja maanantaina 3.10. kello 13–15. Ensimmäisenä koulutuspäivänä opastetaan kaikkia ulkoiluystäväksi haluavia ja toisena päivänä koiranomistajia.

Pohjanmaa ja Suutari toimivat kouluttajina.

– Perusosiossa ensimmäisen päivän aikana kerrotaan, millaista ulkoiluystävänä toimiminen on ja mitä se merkitsee. Käymme myös läpi, miten avustetaan esimerkiksi rollaattorin ja muiden apuvälineiden kanssa kulkevia ikäihmisiä, Suutari valottaa.

– Toinen päivä sisältää koirien kanssa hihnassa kulkemista sekä sen tarkkailua, miten ne suhtautuvat vieraisiin ihmisiin, hän jatkaa.

Päivässä opastetaan myös muun muassa siihen, missä vapaaehtoisen kuuluu seisoa suhteessa avustettavaan. Koulutukseen voi ilmoittautua Sytyn sivuilla, yhdistyksen sähköpostin kautta tai soittamalla 19.9. mennessä. Tilaisuuksia tullaan järjestämään syksyisin ja keväisin.