Sokerijuurikassadosta odotetaan keskivertoa parempaa – kasvukautta jäljellä vielä pari viikkoa

0
Sokerijuurikkaan nostoa viime syyskuussa Perniössä. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Sokerijuurikas on selvinnyt tavanomaista paremmin pitkän kasvukautensa läpi.

Sekä Sokerijuurikkaan tutkimuskeskuksen johtaja Susanna Muurinen että Suomen ainoaa sokeritehdasta pyörittävän Sucros Oy:n maatalousjohtaja Fanni Heinonen kertovat odottavansa nostokautta positiivisin mielin.

– Koenostot tehtiin eri puolilla viljelyaluetta elokuun lopussa. Tulos oli tuolloin keskimääräisen tason yläpuolella, Heinonen iloitsee.

Susanna Muurinen arvioi, että viljelijät ryhtyvät nostotöihin parin viikon kuluessa.

– Me käymme tutkimuslaitoksessa toimeen ensi viikolla, hän lisää.

Asiantuntijat arvioivat sokerijuurikassadon olevan tänä syksynä hieman tavanomaista parempi. Kuvassa korjuuta vuodelta 2018. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Juurikassadon onnistumisesta ei voi Muurisen mukaan tehdä vielä lopullisia johtopäätöksiä. Samaa toteaa myös Heinonen.

– Jos syyskuun kelit jatkuvat yhtä suotuisina, enteet ovat hyvät. Pienet yöpakkaset vain kiihdyttävät sokerin kertymistä juureen, Heinonen sanoo.

Kulunut kesä oli salon seudulla edeltävää jokseenkin viileämpi. Elokuu oli toisaalta poikkeuksellisenkin lämmin, muttei läheskään yhtä sateinen kuin vuotta aikaisemmin.

– Kun vettä tuli heinäkuussa, juurikas suorastaan pyrähti ja kesti täten elokuun helteet, Muurinen mainitsee.

Heinonen muistuttaa, että sokerijuurikas kestää verrattain hyvin sään ääriolosuhteita.

– Kuivilla hellejaksoilla naatit voivat nuukahtaa. Kun sadetta tulee, juurikas jatkaa kasvuaan siitä mihin se on jäänyt, hän muotoilee.

Vaikka sokerijuurikas on sitkeä kasvi, sateet ovat asiantuntijoiden mukaan toivottuja läpi satokauden.

– Kasvit tarvitsevat vettä elääkseen, Muurinen kiteyttää.

Sokerijuurikasta viljellään salon seudulla ahkerasti esimerkiksi Perniössä. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Juurikkaan sokeripitoisuus on Heinosen mukaan vielä muodostumassa.

– Pitoisuudesta nähdään viitteitä syksymmällä, kun tehtaan käyntikausi alkaa, hän uskoo.

Juurisadosta tehdään päätelmiä parhaillaan.

– Sadon suhteen ollaan monin paikoin toiveikkaita, ja odotuksissa onkin keskimääräistä suurempi satotaso, Heinonen arvioi.

Sokerijuurikkaan juurisato on tavanomaisesti hieman alle 40 tonnia hehtaarilta. Sokeripitoisuuden pitkän ajan keskiarvoluku on Heinosen mukaan noin 16,5 prosenttia.

Sucroksen Säkylässä sijaitseva sokeritehdas käynnistyy tiistaina 4. lokakuuta.

– Käyntikausi jatkunee näillä näkymin marraskuun loppupuolelle, Heinonen uumoilee.