Sota ja energia pääroolissa

0
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen keskittyi linjapuheessaan Ukrainan sotaan ja energiakriisiin.

EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi linjapuheessaan, mitkä keinot Euroopan energiakriisissä ovat etenemässä.

Puheesta voi päätellä, että venäläisen kaasun hintakattoa ei olla ainakaan nyt ottamassa käyttöön. Aiemmin koolla olleet jäsenmaiden energiaministerit eivät päässeet yksimielisyyteen kaasun hintakatosta. Ajatusta hintakatosta ei ole kuitenkaan kokonaan hylätty.

Von der Leyen piti keskiviikkona vuosittaisen unionin tilaa käsittelevän puheen. Tällä kertaa puhetta hallitsivat Venäjän käynnistämä hyökkäyssota Ukrainassa ja sen aiheuttama energiakriisi.

Eurooppaa ravistelevaa energiakriisiä aiotaan helpottaa muun muassa leikkaamalla energiayhtiöiden ylisuuria voittoja. Lisäksi säästetään sähköä huippukulutuksen hetkinä ja fossiilisten polttoaineiden tuottajilta kerätään maksu.

Näillä keinoilla on tavoitteena koota 140 miljardia euroa, jotka käytetään energiakriisin koettelemien kuluttajien hyväksi.

Von der Leyen ehdotti myös uutta sääntelyä kriittisten raaka-aineiden turvaamiseksi. Tällä turvattaisiin litiumin kaltaiset kriittiset raaka-aineet, joiden jalostusketjussa Kiinalla on tärkeä rooli.

Von der Leyenin puhe oli suunnattu sodan kohdanneelle Euroopalle. Hän kiitti Euroopan yhtenäisyyttä, kun Venäjä marssi Ukrainan rajan yli. Hän kehui myös Ukrainaa, joka on taistellut vahvasti hyökkääjää vastaan.

Von der Leyen korosti, että unionin pitää pysyä solidaarisena Ukrainaan hyökänneen Venäjän voittamiseksi. Nyt ei ole aika keventää pakotteita.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments