Suomeen voi tulla jopa 20  000 ihmistä itärajan kautta viikonlopun aikana – koronaa edeltänyttä tasoa ei vielä saavuteta

0

Suomeen voi tulla kuluvan viikonlopun aikana noin 15  000–20  000 ihmistä itärajan kautta, arvioi Rajavartiolaitos STT:lle lauantaina. Rajanylittäjien määrät eivät kuitenkaan yllä vielä koronapandemiaa edeltävien vuosien tasolle.

–  Maarajan ylittäjien tarkan määrän ennustaminen on nykytilanteessa kuitenkin erittäin vaikeaa, Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö, eversti Matti Pitkäniitty sanoo.

Perjantaina Suomen maarajan ylitti Rajavartiolaitoksen mukaan 7  667 ihmistä. Normaalina perjantaina ylittäjiä on Pitkäniityn mukaan ollut noin kuusituhatta.

–  Lauantaina voi saapua jopa 10  000 venäläistä Suomeen. Sunnuntai on tyypillisesti rauhallisempi päivä, hän ennakoi lauantaina päivällä.

Itärajan ylitysten määrät ovat kasvaneet sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti kansalaisten osittaisesta liikekannallepanosta, jonka tarkoituksena on saada lisää sotilaita Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainaan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi perjantaina hallituksen valmistelussa olevasta periaatepäätöksestä, jonka nojalla voidaan rajoittaa venäläisten maahantuloa. Uudet rajoitukset voisivat astua voimaan ensi viikolla.

Rajavartiolaitoksessa ei ole havaittu, että rajanylityspaikoilla olisi nyt vähemmän niitä, jotka kuuluvat Venäjän osittaisen liikekannallepanon piiriin.

–  Näitä ikäluokkia edustavia miehiä on selvästi matkustajien joukossa. Voidaan siis hyvin todeta, että näitä ihmisiä poistuu nyt Venäjältä, Pitkäniitty sanoo.

Venäjä ei vaikuta Pitkäniityn mukaan rajoittavan miesten poistumista maasta Suomen itärajalla. Esimerkiksi vuorobusseissa olevat matkustajat eivät ole raportoineet, että niistä olisi poistettu ihmisiä ennen Venäjän puolen rajanylityspaikan läpi ajamista.

Suomen Rajavartiolaitos ei ole myöskään huomannut laittomia maaston kautta tehtäviä rajanylityksiä viime päivien aikana.

–  Toki sitä on voitu yrittää niin, että he ovat jääneet kiinni jo Venäjän puolella, mutta edes tällaista ei ole havaittu, Pitkäniitty sanoo.

Rajavartiolaitos ei ole myöskään havainnut väärennetyillä matkustusasiakirjoilla matkustamisen lisääntyneen sen jälkeen, kun liikekannallepanosta ilmoitettiin. Turvapaikkahakemukset rajalla ovat jääneet yksittäisiin tapauksiin.

Pitkäniitty muistuttaa, että rajan tilanteen kehitystä on nyt vaikea ennustaa. Rajavartiolaitoksella on kuitenkin hänen mukaansa tarpeeksi kapasiteettia tulijoiden käsittelyyn.

–  Kaikille saapujille tehdään huolelliset tarkastukset, jotta mahdolliset uhkatapaukset saadaan poimittua pois.

Tilanne rajalla voi vaikeutua Pitkäniityn mukaan paljon, mutta se ei ole hänen mielestään ongelma.

–  Rajavartiolaitos pysyy valppaana ja hereillä, kun tilanne on epämääräinen. En ole huolissani.

—–

Juttua on korjattu 25.9. klo 12.10: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Suomen hallitus antoi perjantaina periaatepäätöksen, että viranomaiset voivat estää turistiviisumilla pyrkivien venäläismatkailijoiden liikkumisen rajan yli. Todellisuudessa ulkoministeri Haavisto kertoi hallituksen valmistelevan periaatepäätöstä asiasta.

Rasmus Ekström