Suomen mieslentopallojoukkueiden määrä laskee vuosi vuodelta – pudotus 2000-luvun alkuun on jo valtava

0
Vielä kaudella 2005-2006 pelattiin miesten kolmossarjaa viidessä lohkossa. Salon seudultakin oli mukana useita joukkueita, kuvassa Kosken Kaiku ja Salon Viesti. (kuva: SSS-arkisto)

Lentopalloliiton nettisivujen tulosarkisto ulottuu kauteen 2003–2004 saakka. Tuolloin liiton sarjoissa pelasi yhteensä 138 miesjoukkuetta (liiga 12, ykkössarja 24, kakkossarja 46, kolmossarja 56).

Aikanaan luvut ovat olleet suurempiakin.

– Kun itse aloittelin pelihommia, pelattiin Hämeenlinnan sisällä vitossarjaa kahdessa lohkossa, muistelee 51-vuotias Hurrikaani-Loimaan miesten liigajoukkueen päävalmentaja Jussi Heino.

Alkavalla kaudella liigassa on yksitoista, ykkössarjassa kymmenen ja kakkossarjassa 16 joukkuetta. Määrä on siis yhteensä 37 eli noin neljäsosa 20 vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

– Onhan se tietysti todella harmittava tilanne. Sille asialle kun keksittäisiin viisastenkivi ja olisi henkilöitä, jotka voisivat alkaa kehittää tilannetta, Heino miettii.

Sinällään asia ei ole enää suuri uutinen, sillä joukkuemäärän romahdus tapahtui jo pitkin 2010-lukua. Laskua tulee silti edelleen, sillä esimerkiksi kaudella 2017–2018 miesjoukkueiden kokonaisluku oli vielä 50.

Perussyy ja seuraus on miespuolisten lisenssipelaajien määrän jatkuva väheneminen. Tyttöjä ja naisia on huomattavasti enemmän, ja sitä kautta naisten kakkossarjassa pelaa alkavalla kaudella lähes nelinkertainen määrä joukkueita miehiin verrattuna.

– Tilanne vaikuttaa tietysti jollain aikavälillä Mestaruusliigaan – ja mikä pahempaa, niin tietysti myös miesten maajoukkueeseen. Tason laajuus lähtee aina pelaajamassasta, Heino muistuttaa.

Toistaiseksi Heino näkee liigan tilanteen pelaajamääräkehitykseen verrattuna positiivisena.

– Kaikesta huolimatta liiga on ollut yllättävänkin tasainen jo pitkään. Tietysti pienempi määrä joukkueita nostaisi pelillistä tasoa, mutta kyllä nykyinen yhdentoista joukkueen liiga on ainakin vielä hyvä.