Susijengi on jokaisessa alkulohkon ottelussa suosikki (paitsi jos kentällä on Nikola Jokic)

0
Serbian Nikola Jokic on maailman paras sentteri. (Kuva: FIBA)

Suomi pelaa koripallon EM-kisojen alkulohkonsa Prahassa yhdessä isäntämaa Tshekin, Israelin, Puolan, Serbian ja Hollannin kanssa.

Tässä arviot jokaisesta Susijengin vastustajasta:

Pe 2.9. Suomi–Israel

Viime viikolla Suomi (Euroopan ranking 17:s) voitti Israelin (20:s) MM-karsintaottelussa Tampereella 79–73.

Israel pelaa pelinrakentaja Tamir Blattin johdolla kovalla tempolla, joka aiheutti Susijengille ajoittain ongelmia. Israelilla on myös monipuolinen NBA-mies Devi Avdija, mutta Tampereella hänet pimensi Elias Valtonen.

Israelin pelaajat edustavat kovempia seurajoukkueita kuin Susijengin pelaajat, mutta Susijengillä on kentän paras pelaaja (Lauri Markkanen) ja tasapainoisempi konsepti.

SSS-arvio: Suomi on 5–8 pisteen suosikki.

Edon Maxhuni ja Israelin NBA-mies Deni Avdija kohtasivat viikko sitten Tampereella. Tuolloin Suomi oli kuusi pistettä parempi. (Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

La 3.9 Suomi­–Puola

Kolmen vuoden takaisissa MM-kisoissa kahdeksanneksi sijoittunut Puola (Euroopan ranking 10:s) jäi MM-karsinnoissa lohkojumboksi Viron, Saksan ja Israelin taakse. Susijengi voitti elokuun MM-karsinnoissa juuri Viron ja Israelin.

Puolan avainpelaaja on ollut jo vuosikausia jenkkipointti AJ Slaughter, jonka pysäyttäminen ei tuota Susijengille ongelmia. Yksilövetoisessa ja ilmeisen riitaisassa joukkueessa riittää kokoa ja kovuutta, mutta Puola on malliesimerkki eurooppalaisesta keskitason maajoukkueesta, joka on kuin tehty suden suuhun.

Kaiken lisäksi Susijengillä on iso etu palautumisessa, sillä Puola kohtaa kisaisäntä Tshekin perjantai-iltana Suomi–Israel-ottelun jälkeen

SSS-arvio: Suomi on 10–12 pisteen suosikki.

Ma 5.9. Serbia–Suomi

Serbia (Euroopan ranking 4:s) on D-lohkon selvä ennakkosuosikki ja yksi suurimmista mestarisuosikeista Slovenian, Ranskan ja Kreikan rinnalla.

Serbian suurin tähti on kaksinkertainen NBA:n arvokkain pelaaja ja maailman paras sentteri Nikola Jokic. Kuten balkanilaiseen palloilukulttuuriin kuuluu, Jokicin suuruus ei näy korinteossa vaan pelinrakentamisessa Jokicin paletti on 211-senttiseksi ja 130-kiloiseksi täysin uniikki.

Serbian toinen avainpelaaja on takamies Vasilije Micic, joka johdatti turkkilaisen Anadolu Efesin kahteen peräkkäiseen Euroliigan mestaruuteen. Micic valittiin kummallakin kerralla finaaliturnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Serbiallakin on huolensa: NBA-tähti Bogdan Bogdanovicin lisäksi usea muu pelaaja joutuu jättämään turnauksen väliin loukkaantumisen vuoksi.

SSS-arvio: Serbia on 10–12 pisteen suosikki.

Ti 6.9. Suomi–Tshekki

Kolmen vuoden takainen MM-kutonen (Euroopan ranking 9:s) ja Tokion olympialaisissakin pelannut kisaisäntä oli vielä kesän alussa lohkon selkeä kakkossuosikki.

Lauri Markkasen ex-joukkuekaverin Tomas Satoranskyn loukkaantuminen kuitenkin keikautti voimasuhteet. Elokuun MM-karsinnoissa Tshekki hävisi ensin 35 pisteellä Ranskalle ja sen jälkeen kolmella pisteellä Unkarille.

Joukkueen runko on kuitenkin säilynyt muuten hyvin kasassa ja kotietu on aina kotietu.

SSS-arvio: Suomi on 3–5 pisteen suosikki.

Mikael Jantusen joukkuekaveri Oostendesta, Keye van der Vuurst de Vries, on yksi Hollannin avainpelaajista. (Kuva: FIBA)

To 8.9. Suomi–Hollanti

Hollanti (Euroopan ranking 25:s) on lohkon selkeästi heikoin joukkue. Hollanti selvisi MM-jatkokarsintaan voittamatta otteluakaan, koska Venäjä suljettiin karsinnasta sodan vuoksi.

Jatkokarsinnassa se on hävinnyt Islannille, Italialle, Georgialle ja Espanjalle. Hollanti hävisi myös elokuussa kaikki viisi harjoitusotteluaan. Eikä voittoja ole luvassa EM-kisoistakaan.

SSS-arvio: Suomi on 15–20 pisteen suosikki.

Pudotuspelit pelataan Berliinissä, jonne Prahasta on inhimillinen 350 kilometrin siirtymä.

Suomen vastustaja tulee Milanon C-lohkosta. Suomelle alkulohkon kakkospaikka olisi erittäin tärkeä, sillä siten se todennäköisesti välttäisi Kreikan tai Italian.

Puolivälierissä (13.–14.9.) Suomea odottaisi todennäköisesti A-lohkon voittaja (Espanja) tai B-lohkon voittaja (Liettua, Slovenia tai Ranska?).

Kaksi maailman parasta pelaajaa, Serbian Nikola Jokic ja Kreikan Giannis Antetokounmpo kohtasivat toisensa MM-jatkokarsinnassa. Tuo ottelu päättyi Jokicin voittoon. Kohtaako kaksikko uudelleen EM-finaalissa? (Kuva: FIBA)

EM-koripallo 2022 – Neljä maata, viisi isäntäkaupunkia

Alkulohkot:
Lohko A (Tbilisi): Georgia, Espanja, Montenegro, Bulgaria, Belgia, Turkki.
Lohko B (Köln): Saksa, Unkari, Slovenia, Liettua, Ranska, Bosnia-Hertsegovina.
Lohko C (Milano): Italia, Kreikka, Ukraina, Britannia, Kroatia, Viro.
Lohko D (Praha): Tshekki, Suomi, Puola, Israel, Serbia ja Hollanti.
Alkulohkojen jälkeen turnaus siirtyy Berliiniin.
Lohkojen neljä parasta neljännesvälieriin, jossa D-lohkon joukkueet kohtaavat C-lohkon joukkueet (parit C1–D4, C2–D3, D1–C4 ja D2–C3).
Puolivälierät pelataan 13.–14.9., välierät 16.9. ja mitaliottelut 18.9.

Näin kävi viimeksi:

  • Vuoden 2017 EM-kisoissa yksi alkulohko pelattiin Helsingissä. Tuolloin Suomi voitti Ranskan, Puolan, Kreikan ja Islannin, mutta hävisi Slovenialle.
  • Neljännesvälierässä Suomi hävisi Italialle Istanbulissa ja oli lopulta turnauksen 11:s.
  • Slovenia voitti turnauksen finaalissa Serbian.
  • Suomi on osallistunut EM-kisoihin 16 kertaa ja paras sijoitus on vuoden 1967 kotikisoista, tuolloin Suomi oli kuudes.
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments