Sydämen täydeltä Baddingiä – Metka Kööri tulkitsee suomalaisten suosikkia Somerolla

0
Metka Kööri keskiviikkotreeneissään tällä kertaa Someron Wanhalla seurakuntatalolla. Edessä keskellä kuoronjohtaja Olli Salomäenpää, joka on tehnyt Badding-klassikoista Metkalle Köörille stemmoissa soivat uudet kuoroversiot. Kuva: SSS/Mikko Kiviluoto

Rauli ”Badding” Somerjoen syntymästä tuli elokuun lopulla 75 vuotta. Viihdekuoro Metka Kööri pitää yllä somerolaista musiikkiperinnettä ja esittää Baddingin juhlavuoden kunniaksi Sydän lämpöä täys -konsertin Somerjoen tuotannosta.
– Luvassa on klassikoita herkistä balladeista rockiin. Baddingin vahvuus on juuri hänen tuotantonsa laajuus ja monipuolisuus. Mukana on kappaleita, joita moni ei ehkä ole edes vielä kuullut, kertoo Metka Kööri ry:n puheenjohtaja ja kuorossa sopraanona laulava Pia Tuomonen.
Tuomonen lupaa, että myöskin ne tutuimmat Badding-klassikot soivat konsertissa aivan uudella tavalla, kolmiäänisesti.
– Kuoronjohtajamme Olli Salomäenpää on tehnyt kappaleisiin hienot ja todella kunnianhimoiset sovitukset. Vanhat biisit heräävät eloon uusina ja kuulostavat erilaisilta kuin mihin on totuttu.
Tuomosen suosikkeja konserttiohjelmistossa ovat esimerkiksi Pinoccio, Mä haluan sun, harvempien tuntema Mikset nuku sisko pieni, ja tietenkin kaikkien tuntemat Tähdet, tähdet sekä Paratiisi, joka lauletaan konsertissa yhteislauluna.
– Baddingin tuotanto kestää aikaa, en usko, että siihen voi kyllästyä. Hän on suomalaisen mielenmaiseman suurimpia tulkkeja.
Kuoroa säestää konsertissa Antti Vainio (kitara) ja Tuomas Virtanen (harmonikka).

Alle nelikymppisenä menehtynyt Rauli ”Badding” Somerjoki oli monipuolinen musiikillinen lahjakkuus, joka ehti lyhyen elämänsä aikana tehdä mittavan uran ja jättää lähtemättömän jäljen suomalaiseen kevyeen musiikkiin.
Hän ammensi rokista, bluesista, kotimaisesta tanssimusiikista ja amerikkalaisesta iskelmästä. Kaikkea tätä kuullaan myös konsertissa, jonka nimibiisi on brittibändi The Yardbirdsin 1965 levyttämä Heart Full of Soul. Se oli myös Somerjoen vuonna 1975 julkaistun kolmannen sooloalbumin nimi.

Pia Tuomonen myöntää olevansa myöhäsyntyinen Badding-fani. Tuomonen muutti Somerolle kuutisen vuotta sitten ja liittyi heti Metkaan Kööriin. Eikä varsinkaan Somerolla Baddingin perinnöltä ja hyvin laajalta tuotannolta voi välttyä.
Kuorolaulua Tuomonen kertoo harrastaneensa koko ikänsä.
– Somerjoen kappaleita ei sinänsä ole vaikea laulaa, mutta stemmat muuttavat tilanteen. On artisti tai biisi mikä vaan, kuoroversio stemmoineen tekee laulamisesta mielenkiintoista. Omasta stemmasta muodostuu itselle täysin uusi biisi, Tuomonen kertoo.
Tuomonen on viihtynyt Metkan Köörin matkassa.
– Olemme aika viihdyttävä porukka. Näin intensiivistä ja harrastuksena kokonaisvaltaista kuoroa en ole ennen kokenut, Tuomonen sanoo ison hymyn kera.

Metka Kööri alkoi muodostua syksyllä 2007, kun Someron seurakunnan kanttori Olli Salomäenpää perusti matalan kynnyksen lauluryhmän, joka jalostui nykyiseksi Metkaksi Kööriksi. Kuorossa laulaa tätä nykyä kolme miestä ja 15 naista. Viime lokakuussa Metka Kööri vietti kuoron takana olevan yhdistyksen kymmenvuotisjuhlia Yhtä juhlaa -konsertissaan.

Somerolaisen lauluperinteen kunnioittaminen ei pääty tänä vuonna Sydän lämpöä täys -konserttiin. Marraskuun 27. päivä kuoro tulkitsee toistamiseen Kohtalona tango -konsertissa toisen somerolaissuuruuden, Unto Monosen, tuotantoa. Tuolloin mukana laulavat lisäksi solisteina Pirkko Pelander ja Annika Kuntsi.
Metkan Köörin vuoden 2022 päättää välinumerona esiintyminen Kauneimmat joululaulut -tapahtumassa Someron kirkossa 11. päivä joulukuuta.

Viihdekuoro Metka Kööri: Sydän lämpöä täys -konsertti sunnuntaina 2. lokakuuta Someron seurakuntakeskuksessa kello 16.