Täyteen vauhtiin päässeitä koripallon EM-kisoja on kutsuttu ennakkoon kaikkien aikojen kovatasoisimmiksi.
Jos mittarina käytetään NBA-pelaajien määrää, väite pitää paikkansa.
EM-kisoissa pelaa yhteensä 35 NBA-pelaajaa. Määrä on noussut tasaisesti samaan tahtiin kun NBA-seurat ovat rekrytoineet yhä enemmän eurooppalaispelaajia.
Edellisissä EM-kisoissa 2017 pelasi 29 NBA-pelaajaa ja ensimmäisissä 24 maan EM-kisoissa vuonna 2011 mukana oli 25 NBA-pelaajaa.
Mutta määrääkin merkittävämpi on pelaajien laatu. EM-kisoissa pelaa enemmän maailman absoluuttisesti parhaita koripalloilijoita kuin koskaan aiemmin.
Ranskan riveistä löytyy NBA:n paras puolustaja Rudy Gobert ja Liettualta isoissa rooleissa NBA-seuroissaan pelaava tuplatorni Jonas Valanciunas–Domantas Sabonis. Kreikka sai mukaan kahdesti NBA:n arvokkaimmaksi pelaajaksi valitun Giannis Antetokounmpon. Hallitsevan mestarin Slovenian pelin sielu on entinen ihmelapsi ja nykyinen ihmenuori Luka Doncic.
Susijengikin saa osansa supertähdistä maanantain myöhäisottelussa, kun Serbia laittaa parketille Nikola Jokicin, joka on valittu kahtena edelliskautena NBA:n arvokkaimmaksi pelaajaksi.
Kolmikko Antetokounmpo–Doncic–Jokic on myös valittu kahden edelliskauden tähtiviisikkoon eli puhutaan maailman parhaista pelaajista omilla pelipaikoillaan.
Siinä missä Antetokounmpo on muovannut NBA:n tähtikulttia rajoja rikkovalla fysiikallaan, pöyhkeä ja kulmikas pelinjohtaja Doncic on tehnyt modernia koristaidetta hitauden ja pysähtymisen (!) kautta.
Maailman paras sentteri Jokic taas on palauttanut monesti horjutetun uskon siihen, ettei koripallo ole ensisijasesti pitkien vaan älykkäiden ihmisten laji, eikä koripallon hienoin suoritus ole donkki vaan syöttö.
Itse asiassa 211-senttinen ja 130-kiloinen Jokic pystyy donkkaamaan vain hädin tuskin, eikä hän ole kummoinen blokkiuhka. Mutta syöttäjänä hän on yksi maailman parhaista.
Edellisellä NBA-kaudella Denver Nuggetsia edustavan Jokicin keskiarvot olivat 27,1 pistettä/13,8 levypalloa/7,9 syöttöä. Hän teki 74 ottelussa 66 tuplatuplaa ja 19 triplatuplaa (molemmat tilastoykkösiä).
Jokicin sentteripeliä mullistavasta syöttötaidosta kertoo kaiken tilasto viime kaudelta: jos vastustaja ei tuplannut puolustuksessa Jokicia, Nuggets teki 1,1 pistettä pallonhallintaa kohti, mutta jos vastustaja tuplasi Jokicin, Nuggets teki 1,4 pistettä pallonhallintaa kohti. Siksi Jokicia on tuplattu huomattavasti vähemmän kuin muita NBA:n eliittisenttereitä ja sitä kautta Jokicin pistekeskiarvot ovat nousseet edellisillä kausilla huimasti.
Todennäköisesti Susijengikään ei lähde tuplaamaan yltiöpäisesti Jokicia vaan pakottaa hänet ottamaan omat ratkaisunsa – kahdesta surkeasta vaihtoehdosta tämä on vähemmän surkea.
EM-kisat Jokic on aloittanut rauhallisesti. Häntä on peluutettu Hollanti- ja Tshekki-voitoissa vain 23 minuuttia ottelua kohti. Tosin siinäkin ajassa hän on ehtinyt tehdä keskiarvot 18,5 pistettä/8,5 levypalloa/4,5 syöttöä.
Jokic on Serbian joukkueen ainoa NBA-pelaaja, mutta toisin kuin Nuggetsissa, kaikki hyökkäykset eivät kulje hänen kauttaan. Serbian takakentältä nimittäin löytyy Euroliigan finaalien kaksinkertainen MVP-pelaaja Vasilije Micic, ehkä paras Euroopassa pelaava takamies.
Jokicin ja Micicin ansiosta Serbia ei ole ”pelkkä” mestarikandidaatti vaan kisojen näyttävin hyökkäysjoukkue, joka toteuttaa balkanilaisen koripalloperinteen tärkeintä periaatetta:
– Tehty kori tekee vain yhden ihmisen iloiseksi, mutta syöttö tekee kaksi ihmistä iloiseksi. Yksinkertaista, Jokic toisti vuonna 2019 saman mitä Toni Kukoc, Vlade Divac ja useat muut balkanilaistähdet ennen häntä.
EM-kisojen D-lohkon ottelu Serbia-Suomi tänään kello 22.
EM-kisojen 2023 NBA-pelaajat
Suomen lohkossa vähiten NBA-pelaajia
4: Ranska
3: Slovenia, Kroatia, Kreikka, Saksa, Espanja, Turkki.
2: Georgia, Liettua, Ukraina.
1: Montenegro, Bosnia-Hertsegovina, Suomi, Italia, Tshekki, Israel, Serbia.
0: Belgia, Bulgaria, Unkari, Viro, Iso-Britannia, Hollanti, Puola.
Yhteensä: 35.
NBA-pelaajat alkulohkoittain:
A-lohko: 9
B-lohko: 13
C-lohko: 9
D-lohko: 4
NBA-pelaajien määrä edellisissä EM-kisoissa:
2022: 35
2017: 29
2015: 26
2013: 26
2011: 2