Tämä pisti heti silmään! – Takkivaihturit-tapahtumassa moni teki löytöjä

0
Salme Paldán sovitti myös kaulahuivia. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kierrättämisen ja löytämisen ilo huokui salolaisen Saija Hautalan olemuksesta. Hän sovitti takkia Salon Taitokeskuksessa Takkivaihturit-tapahtumassa perjantaina.

– Tämä pisti heti silmään, hän kertoi.

Villakangastakki oli löytö, mutta ei ainoa. Taitokeskuksen tilat täyttyivät takinvaihtajista, jotka tekivät omia takki- ja huivilöytöjään.

Oman takkinsa heti löytänyt Saija Hautala kertoo olevansa ahkera kierrättäjä.

– Vaatteet, astiat, hän selittää.

Hautala sanoo, että uutena ostettuja vaatteita hänellä on vähän. Vaikka hän käyttääkin esimerkiksi kirppikseltä ostettuja vaatteita, hän harvoin käyttää niitä loppuun asti, vaan vie uudelleen kiertoon.

– Suosin luonnonmateriaaleja, hän sanoo.

Kierrättämisessä motiivina ovat ympäristön sekä myös lompakon kannalta kestävät ratkaisut.

Kierrättäminen ei ollut vieras asia myöskään salolaiselle Salme Paldánille . Hän sovitti tapahtumassa sinistä huivia, joka sopi väreiltään hänen päällään olevaan takkiin.

Salon seudulle pikkutyttönä perheensä kanssa muuttanut Paldán kertoo olleensa Sinisessä Talossa 1970-luvulla kudontakurssilla. Samalla vuosikymmenellä hän valmistui Kuopiosta tekstiilisuunnittelijaksi ja teki elämäntyönsä Riihimäellä. Minulla oli siellä kutomo, jonka tunnettu tuote oli kostean tilan matto.

– Yksi oli kuitenkin kierrätysmateriaalista valmistettu olohuoneen matto, hän kertoo.

Takkivaihturit-tapahtumasta Paldán oli löytänyt kaksi takkia. Hän näytti toista löytöään.

– Tämä on ajaton, hän sanoi.

Takkivaihturit-idean jalostanut ja itsekin ahkeraksi kierrättäjäksi tunnustautuva Taitokeskuksen ohjaaja Hannele Ruponen sanoo vaihdettavia takkeja kertyneen neljä rekillistä. Joukossa oli monenlaisia ehjiä ja laadukkaita takkeja sekä lisäksi yksi pöydällinen huiveja.

Tapahtuman järjestänyt Ruponen sanoo ideana olleen, ettei Takkivaihtureissa kierrä raha, vaan tavara. Osa takkeja tuoneista tosin sanoi, etteivät he halua tilalle takkeja.

Takkivaihturit-tapahtumaa edelsi viime keväänä mekonvaihtopäivät, ja nyt Ruponen suunnittelee jo tapahtumaa, johon voisi tuoda keskeneräisiä käsitöitä.

– Niille voisi löytyä tekijä, Ruponen suunnittelee.

Hänelle kierrättäminen on perin tuttua.

– Kotona lajittelen tosi tiukasti, hän kuvailee.

Myös hänen vaatteensa ovat käytettyjä tai saatuja.