Tyksissä huojennutaan vasta, kun hoitajien työtaistelu on ohi – Helsingin käräjäoikeus kielsi uhkasakon voimalla Tehyä ja Superia aloittamasta lakkoa Tyksin teho-osastolla

1
Tyksin teho-osastoa koskenut lakkouhka väistyi ainakin väliaikaisesti käräjäoikeuden päätöksellä. Kuva: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Helsingin käräjäoikeus hyväksyi keskiviikkona Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vaatimuksen, jolla estetään hoitajajärjestö Tehyä ja Superia aloittamasta lakkoa Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastolla ensi viikolla. Nelipäiväinen lakko olisi alkanut Tyksissä ensi tiistaina.

Tehy ja Super kaavailivat Varsinais-Suomen lisäksi lakkoa Kanta-Hämeen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireihin.

Käräjäoikeuden päätös estää lakon toteuttamisen väliaikaisesti.

Tehy ja Super julkaisivat keskiviikkoiltana tiedotteen, jossa järjestöt näkevät, ettei käräjäoikeus peruuttanut lakkoja, vaan asetti Tehylle ja Superille kiellon aloittaa lakot.

– Tehyn ja SuPerin hallitukset kokoontuvat lähiaikoina käsittelemään asiaa, jonka jälkeen tiedotamme asiasta, tiedotteessa kerrottiin.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kertoi olevansa huojentunut, jos lakko todellakin peruuntuu.

– Ainakin teoriassa on mahdollista, ettei lakko peruuntuisi, Pietilä arvioi.

Käräjäoikeus asetti miljoonan euron uhkasakon molemmille hoitajajärjestöille kaikkien sairaanhoitopiirien osalta.

– Toivomme, ettei lakkoa tule. Huojentavaa olisi, että hoitajat saisivat viimeinkin sopimuksen aikaiseksi ja pääsisimme normaaliin työntekoon ja miettimään sen jälkeen, miten pystyisimme ratkaisemaan muita ongelmia, Pietilä sanoi.

Tyksin Totek-toimialueen (leikkaustoiminta, tehohoito, kivunhoito ja hengitystuki) johtaja Tuula Manner oli myös tyytyväinen ratkaisuun.

–  Potilasturvallisuuden kannalta oli hyvä, että päätös tuli, mutta kaikkien osapuolten kannalta on erittäin kurjaa, että työtaistelutilanne jatkuu. Toivotaan mahdollisimman nopeaa neuvotteluosapuolien sopua, Manner kertoi.

Mannerin mukaan Tyksin teho-osaston toiminta jatkui jo keskiviikkona normaalina.

– Se, mikä lyhyellä aikavälillä poistui, oli torstaille suunnittelut potilassiirrot. Kaksi potilasta ehdimme siirtää pois Tyksin teho-osastolta. Toinen heistä oli kotoisin muualta kuin Varsinais-Suomesta, ja hänet olisi siirretty myöhemmin joka tapauksessa.

Vaikka teho-osastoa koskenut lakko kiellettiin, hoitajien työtaisteluriita rassaa kaiken aikaa sairaaloita.

– Ylityö- ja vuoronvaihtokielto vaikuttaa toimintaamme voimakkaasti, Pietilä myönsi.

Mannerin mukaan teho-osastolla kiellot näkyvät työn rytmittämisessä.

– Poissaolot kuormittavat jonkin verran vuorossa olevia hoitajia.

Hoitajajärjestöt saattavat kohdistaa työtaistelutoimia muille osastoille jo lähitulevaisuudessa.

– Se on odotettavissa, se on selvä asia, Pietilä totesi.

– Emme olleet tässäkään työtaisteluoikeutta tai lakko-oikeutta kiistämässä, vaan sitä, että se ei kohdentuisi tällä tavoin, mikä olisi kohtuutonta.

Pietilä ei ollut kuullut keskiviikkona iltapäivään mennessä, miten Tyksin teho-osastolla otettiin vastaan tieto lakon kieltämisestä.

– Toivottavasti rauhallisesti, mutta parempi, etten kommentoi asiaa enempää, kun en ole kuullut.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Tosi on
1 vuosi sitten

Ay-politiikkaa ei pidä tehdä ihmishengillä. Kyllä pitää pystyä neuvottelemaan niin, ettei tehdä alhaista kiristystä hengellä. Työmies on palkkansa ansainnut, mutta.