Ukraina ja Venäjä syyttelivät toisiaan taisteluista Hersonissa

16

Venäjä ja Ukraina syyttivät sunnuntaina toisiaan taisteluista Hersonin kaupungissa maan eteläosassa. Venäjä valtasi Hersonin heti sodan alussa, mutta ukrainalaisten vastahyökkäys on lähestymässä kaupunkia.

Venäjän valtiollisessa mediassa esitettiin lauantaina kuvattua videota, jossa on käynnissä tulitaistelu kahden panssariajoneuvon ympärillä lähellä Hersonin rautatieasemaa.

Venäjän Hersoniin asettama hallinto kertoi myöhemmin ”tuhonneensa” hyökkääjät.

– Hersonin keskustassa oli yhteenotto kaduilla partioivien Venäjän asevoimien sotilaiden ja tuntemattoman ryhmittymän välillä, hallinnon Telegram-viestissä sanottiin.

Ukrainan asevoimien eteläisen armeijakunnan edustajan Natalia Gumeniukin mukaan kyseessä olivat ”miehittäjien provokaatiot, joilla he pyrkivät vahingoittamaan Ukrainan asevoimien mainetta”.

Ukrainan presidentin neuvonantajan Myhailo Podoljakin mukaan tulitaistelut kertovat ”Venäjä-mielisten ryhmittymien kasvavista jännitteistä Ukrainan armeijan joukkojen lähestyessä”.

Venäjän asettamaan hallintoon kuuluvan Kirill Stremousovin mukaan kaupungissa oli sunnuntaiaamuna rauhallista.

–  Ukraina yritti tuloksetta hyökätä. Emme halua sanoa, että kaikki on jouhevaa eikä Hersonin alueella ole ongelmia, mutta kaikki tulee olemaan hyvin, Stremousov väitti.

Venäjä on kiihdyttänyt ohjusiskujaan siviilikohteita vastaan kuluneen viikon aikana, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä . Kohteisiin isketään, vaikka sillä ei todennäköisesti ole mitään välitöntä sotilaallista vaikutusta, puolustusministeriö arvioi.

Venäjä on tulittanut ohjuksilla muun muassa sähkönjakeluverkkoa ja Inhuletsjoen patoa,

Koska Venäjän joukot ovat kärsineet tappioita rintamalinjan taisteluissa, Venäjä todennäköisesti laajentaa niiden kohteiden määrää, joihin se on valmis iskemään horjuttaakseen ukrainalaisten ja maan hallinnon moraalia, puolustusministeriö jatkaa.

Venäjä on haalinut hyökkäyssotaansa Ukrainassa runsaasti ilmatorjuntaohjuksia jopa Pietarista asti, kertoo . Ylen hankkimat satelliittikuvat paljastavat esimerkiksi, että Pietarin luoteispuolella Terijoen alueella Karjalankannaksella sijaitsevasta tukikohdasta on hävinnyt kesän aikana paljon ampumalavetteja ja ohjuksia.

Ylelle satelliittikuvia analysoinut sotilasasiantuntija, majuri evp. Marko Eklund uskoo ohjuskaluston hävinneen nimenomaan siksi, että Venäjä on tarvinnut ohjuksia hyökkäyksessään Ukrainaa vastaan.

Suurin osa Pietarin alueen ilmatorjuntaohjuksista kuuluu uuteen ilmatorjuntaohjusjärjestelmään. Pääosa niistä on yhä jätetty suojaamaan Pietaria. Eklundin mukaan on todennäköisintä, että siirretty kalusto liittyy ensisijaisesti vanhaan järjestelmään.

16 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pertti
6 päivää sitten

Homma on ihan selvä. Ukraina puhuu kaikissa täysin totta ja Venäjä valehtelee kaikki. Näinhän se menee. Tietysti Yhdysvallathan kertoo aina pelkän totuuden siihen mitään lisäämättä tai unohtamatta.
Eläintä ei pysty höynäyttämään niin kuin ihmistä.

Olli P
6 päivää sitten
Reply to  Pertti

Kyllä meijän koira on ainakin höynäytettävänä miten milloinkin.

Keijo K
6 päivää sitten
Reply to  Pertti

Yleensä riitaankin tarvitaan kaksi, voihan tietysti itsensäkin kanssa riidellä. Totuus on usein veteen piirretty viiva, siinähän kyllä punainen näkyy sinistä paremmin.

Vlad
6 päivää sitten
Reply to  Pertti

Kyllähän se on joillekin katkera paikka, kun Venäjää nöyryytetään.

MDI
6 päivää sitten
Reply to  Vlad

Onhan se perteille katkeraa, että parin päivän ”operaatio” on venähtänyt puolen vuoden operaatioksi, joka kertoo roistovaltion kyvyttömyydestä yhtään mihinkään. Niin ja siis USA eikä Nato ole hyökännyt Ukrainaan tai mihinkään muuallekaan.

Pertti
6 päivää sitten
Reply to  MDI

On se aivopesu vakava paikka, kun niin syvälle menee, ettei uskota edes länsimaisia dokumentin tekijöitä ja tutkijoita. Muistakaa, mistä lapset oppivat käytöksensä, kiusaamisen isiltä ja äidiltä. Jos isä ja äiti haukkuvat ja ivaavat ihmisiä tetämättään, mikä on tilanteeseen johtanut, uskoo muita ja haukkuu ja ivaa muita ihmisiä ja maita.

Tietänette senkin, että haukkuja ja ivaaja on aina huonompi kuin kohde.

Keijo K.
6 päivää sitten
Reply to  Pertti

Länsimainen hapatus? Sellaistahan onneksi on mahdoton pestä, mitä ei ole olemassakaan. On totta, että käyttäytyminen on useimmiten kotoa opittua, se muokkautuu ajan kuluessa – kenellä parempaan, kenellä huonompaan suuntaan.

MDI
6 päivää sitten
Reply to  Pertti

Katso Pertti peiliin, sinähän tässä ”haukut ja ivaat ihmisiä”, minä haukun Venäjän roistovaltion toimia.

Mitkä ja ketkä ovat ne ”länsimaiset dokumentin tekijät ja tutkijat”, unohtuiko sattumalta mainita? Ettei vain olisi Pravda?

Pertti
5 päivää sitten
Reply to  MDI

Minä yritän tuoda tasapuolisuutta keskusteluun. En syytä ketään, vaan haluan, että sodista puhutaan huolimatta siitä kuka on sodan aloittanut ja millä tavalla. Kirjoitan siis tasapuolisuuden nimissä. En puolusta Venäjää, en hyväksy mitään sotia, en edes niitä, mitä ivaajat ja haukkujat tekevät. Opettavat lapsiaan ja nuorisoa, että aina saa haukkua ja kiusata, kun siihen omasta mielestä on oikeus. Nato hyökkäsi Irakiin Yhdysaltain valheellisilla ”tiedustelutiedoilla”, jotka oli varta vasten suunnitellut. Siviilejä kuoli 100 000. Tämän hyökkäyksen myötä tuli iso pakolaisaalto myös Eurooppaan ja syntyi Isis. Nämä on kaikki helposti saatavina faktatietoina, jos niin haluaa. Yhdysvallat ja Ukrainan presidentti ovat kaikkein pahimmat propagandan… Lue lisää »

Keijo K.
5 päivää sitten
Reply to  Pertti

Samassa kirjoituksessa: ”en syytä ketään”, ”kirjoitan siis tasapuolisuuden nimissä”. Sitten jatkuu: ”Nato hyökkäsi Irakiin Yhdysvaltain valheellisilla tiedustelutiedoilla”. ”Yhdysvallat ja Ukrainan presidentti ovat kaikkein pahimmat propagandan kertojat”.

Ei havaittavissa syyttelyä ja täysin tasapuolista?

Pertti
5 päivää sitten
Reply to  Keijo K.

Yritän kertoa näille ja teille ivaajille ja kysyn, miksi ette tuomitse näitä sotia, joita Yhdysvallat on tehnyt? Kun tuomitsette ne tämän Ukrainan sodan kanssa sama-arvoisina, niin homma ok. Kertokaa nyt ihan suoraan, hyväksyttekö Yhdysvaltain tekemät sodat? Niissä on tapettu lapsia ja vanhuksia. Olen hakenut ainoastaan tasapuolisuutta ja rauhaa. Se ei näytä teihin menevän, ette halua ymmärtää tai ette kertakaikkisesti ymmärrä. On liian pahasti aivopesty. Yrittäkää olla tasapuolisia ja rehellisiä. Sodassa ensimmäinen häviäjä on aina totuus. Jos tämä sama trendi jatkuu, tulee tänne amerikkalaisia sotilaita ja jossain välissä lähdetään Venäjän suuntaan. Sota, joka alkaa, käydään Suomen maaperällä. Koko tämän konfliktin tarkoitus… Lue lisää »

Pietari
5 päivää sitten
Reply to  Pertti

Lopettaisit tuon Putin-trollauksen jo, se on niin läpinäkyvää.

Vlad
5 päivää sitten
Reply to  Pertti

Sanoo epätotuuden torvi.

Juhani
5 päivää sitten
Reply to  MDI

USA sekaantuu joka asiaan ja painostaa muita maita tekemään huonoja päätöksiä. USA on tämän konfliktin aiheuttanut ja saanut pakotteillaan Euroopan taantumaan. Heikko Eurooppa on Yhdysvaltojen etu.

Vlad
5 päivää sitten
Reply to  Juhani

Pertti Juhani puhuu asiaa.

Kreml murhaa siviilejä Ukrainassa
5 päivää sitten
Reply to  Vlad

Tappaako USA:n, Tanskan, Belgian tai muun Nato-maan sotilaat siviilejä parhaillaankin siellä Ukrainassa? Ei tapa, vaan ihan Putinin joukothan ne siellä riehuvat. Ilmeisesti luulevat, että Stoltenberg on 7-vuotias lapsi, kun tappavat koululaisiakin monttuun.

Vertailun vuoksi, kun japanilaiset tappoivat ja kiduttivat asukkaita 30-luvulla Kiinassa, oli se Japanin mielestä ns. lännen vika.

Kaiken maailman Pertit ja muut Putin-mieliset yrittävät koko ajan hämmentää keskusteluillaan. Putin on kuitenkin samaa luokkaa kuin Idi Amin. Kovat puheet sotilasasioista, mutta siviilien tappaminen ns. heimosyistä on sydäntä lähellä. Syy hommaan löytyy aina ulkomailta.