Ukraina: Venäläissotilailta vapautetuilta alueilta idässä paljastunut niin joukkohauta kuin kidutushuoneita

10

Ukraina kertoi perjantaina niin kidutushuoneista kuin joukkohaudasta, jotka ovat paljastuneet vapautetuilta alueilta Itä-Ukrainasta venäläissotilaiden jäljiltä.

Ukrainan poliisiylijohtaja Ihor Klymenko kertoi, että venäläissotilailta vapautetulta alueelta Harkovassa Itä-Ukrainassa on löydetty ainakin 10 kidutushuoneeksi katsottavaa paikkaa.

Hänen mukaansa kaksi näistä paikoista on löydetty Balaklijan kaupungista.

Lisäksi Ukrainan viranomaiset kertoivat Izjumin kaupungin läheltä löytyneestä joukkohaudasta. YK kertoi haluavansa lähettää tiimin tutkimaan Izjumista löytynyttä joukkohautaa.

–  Tarkoituksena on selvittää hieman tarkemmin sitä, mitä on mahdollisesti tapahtunut, sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun edustaja Liz Throssell toimittajille mediatietojen mukaan.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljakin mukaan Itä-Ukrainasta Izjumin kaupungin lähettyviltä löytyneestä joukkohaudasta on löydetty yhteensä 450 hautaa. Osassa lähteistä on puhuttu 440 ihmisen haudasta.

–  450 hautaa… Vain yksi Izjumin läheltä löydetyistä joukkohaudoista. Kuukausien ajan vallatulla alueella tapahtui hillitöntä terroria, väkivaltaa, kidutusta ja joukkomurhia. Onko vielä joku, joka haluaa ”jäädyttää konfliktin” sen sijasta, että lähettäisi meille tankkeja? Meillä ei ole oikeutta jättää ihmisiä yksin paholaisen kanssa, hän sanoi .

Myös uutistoimisto AFP:n paikalla olleet toimittajat kertoivat löytäneensä Izjumin lähellä sijaitsevasta metsästä satoja hautoja, joiden päälle on asetettu risti. Yhdessä niistä luki AFP:n toimittajan mukaan ”Ukrainan armeija, 17 ihmistä”

Brittilehti kertoo, että viranomaisten mukaan osa haudassa olevista ihmisistä on kuollut pommituksissa ja ilmaiskuissa. Viranomaiset ovat lehden mukaan matkalla paikalle tutkimaan hautaa.

Ukraina sai vallattua Izjumin ja muita merkittäviä alueita takaisin Itä-Ukrainassa viime viikolla.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi torstai-iltana Izjumista löytyneestä joukkohaudasta, mutta ei antanut tarkempia lisätietoja asiasta.

–  Haluamme maailman tietävän, mitä oikeasti tapahtuu ja mihin Venäjän miehitys on johtanut. Butshassa, Mariupolissa ja nyt valitettavasti Izjumissa. Venäjä jättää jälkeensä kuolemaa kaikkialle, Zelenskyi sanoi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi perjantaina, että Venäjän toiminta on ”kauhistuttavaa”. Se on Blinkenin mukaan todennäköisesti vastuussa sotarikoksista.

EU on ”syvästi järkyttynyt” Ukrainan takaisin valtaaman Izjumin kaupungin lähistöltä löydettyjen joukkohautojen takia, sanoi EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell perjantaina.

–  Venäjän joukkojen epäinhimillisen toiminnan sekä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ja Geneven sopimusten täydellisen piittaamattomuuden täytyy loppua heti, Borrell sanoi lausunnossaan.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi torstai-iltana saksalaisen iltapäivälehden Bildin tv-kanavalla haluavansa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) eteen Ukrainassa tapahtuneiden sotarikosten takia.

Von der Leyenin mukaan ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Ukrainassa olisi tapahtunut sotarikoksia.

Aiemmin muun muassa Kiovan lähettyviltä Butshasta paljastui useita ruumiita ja joukkohautoja. Ukraina on tutkinut ja tuominnut itse jo useita venäläisiä sotarikoksista maassa.

Venäjän miehittämään itäukrainalaiseen Luhanskin kaupunkiin tehty isku surmasi separatistihallinnon syyttäjän ja apulaissyyttäjän perjantaina, kertoivat Venäjä-mieliset viranomaiset.

Hyökkäyksistä kerrottiin myös Ukrainan eteläosassa.

Kyse on tuoreesta kohdennettujen hyökkäysten sarjasta Venäjä-miehisiä viranomaisia vastaan Ukrainan miehitetyillä alueilla.

Kaksi muuta Venäjä-mielistä virkamiestä kuoli yöllä eteläisessä Berdjanskin satamakaupungissa, kertoi Venäjän asettaman Zaporizhzhjan alueen paikallishallinnon edustaja viestipalvelu Telegramissa.

Miehitysviranomaiset ovat jatkaneet kampanjaan, jolla miehitysalueet tulisivat lähemmäksi Venäjää. On esimerkiksi esitetty suunnitelmia kansanäänestyksistä ja annettu Venäjän passeja paikallisille asukkaille.

Venäläisten uutistoimistojen RIA Novostin ja Tassin mukaan Ukraina olisi perjantaina ampunut Himars-raketteja Venäjän miehittämään Hersonin kaupunkiin Etelä-Ukrainassa. Uutistoimistojen mukaan yksi raketti olisi ammuttu ainakin paikalliseen hallintorakennukseen.

Ukrainan armeija ei ole brittilehti mukaan vahvistanut tai kiistänyt väitettä.

Myös Venäjän asettama eteläisen Zaporizhzhjan alueen viranomainen Vladimir Rogov syytti Ukrainan armeijaa siitä, että se oli iskenyt Hersonin hallintorakennukseen. Hän väitti yhden ihmisen kuolleen ja yhden haavoittuneen.

Venäjä on miehittänyt Hersonia keväästä lähtien ja korvannut paikallisen hallinnon itselleen lojaaleilla virkamiehillä.

Ukrainan armeija on väittänyt saavuttaneensa viime päivinä voittoja Hersonin rintamalla.

—–

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Sanna Raita-aho

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K
8 päivää sitten

Voiko joku vielä olla sitä mieltä että venäläisille pitää myöntää viisumeita Suomeen, millään verukkeela? Joukkohautoja ja kidutushuoneita Ukrainassa venäläisten jäljiltä.

Pertti
8 päivää sitten
Reply to  Keijo K

Nato hyökkäsi Irakiin, tappoivat 100 000 siviiliä. Syyriassa kuoli 500 000 ja Afganistanissa 20 000.

Vlad
8 päivää sitten
Reply to  Pertti

Onneksi joku sentään puolustaa Putinia.

Pertti
8 päivää sitten
Reply to  Vlad

Täytyy jälleen todeta, että ainakaan minä en puolusta Putinia, tuon esille tasa-arvon takia ne tappamiset ja raiskaamiset joita useat pitää näemmä hyväksyttyinä, sellaista se on politiikka ei siinä ole tasa-arvoa.

Vlad
7 päivää sitten
Reply to  Pertti

Kyllhähän me aivopestyt uskotaan, jatka vaan samaan malliin.

Juhani
7 päivää sitten
Reply to  Vlad

En täysin hyväksy Putinin erikoisoperaatiota, mutta Nato on sotinut ja tappanut paljon porukkaa Lähi-idän alueella Yhdysvaltojen etujen ajamana. Pidän myös Yhdysvaltoja tämän konfliktin aiheuttajana.

MDI
7 päivää sitten
Reply to  Juhani

Onko Juhani Pertin toinen nimi?

Nato ei ole sotinut missään ilman YK:n valtuutusta toisin kuin NL/Venäjä. YK on halunnut estää kansanmurhia yms. valtuuttaessaan USA:ntai Naton toimet ihmisoikeuksien puolesta.

”Juhanille” tiedoksi, että sinne itsenäiseen ja riippumattomaan valtioon nimeltä Ukraina hyökkäsi Venäjä, ei USA.

MDI
7 päivää sitten
Reply to  Pertti

Nato ei ole mihinkään hyökännyt, ja Irakissa shiiat ja sunnit tappoivat toisiaan, Syyriassa sotivat venäläiset Al-Assadin kanssa samoin metodein kuin Ukrainassakin eli koulut, sairaalat ja siviilikohteet maaleina.

Miksi aina unohdat ihanien neukkujen kymmenvuotisen sodan Afganistanissa, uhreja tuli kymmenkertainen määrä. Tai mihin unohtuivat Tšetshenian, Georgian jne. uhrit?

Slava Ukraina!
8 päivää sitten

Eniten sotilaallista apua Ukrainalle on antanut Venäjä. Useita satoja toimintakuntoisia taisteluvaunuja, tykistöä ja käsittämätön määrä erilaisia miehistönkuljetusajoneuvoja. Viimeisen viikon aikana taas lisää.

Venäläisille ei viisumeita Europpaan
7 päivää sitten

Näitä raakuuksia, mitä Venäjä on suorittanut Ukrainassa tänä päivänä, ei ole tehty sitten toisen maailmansodan. Sodassakin kunnioitetaan siviilejä eikä tapeta ja kiduteta heitä, kuten nyt tehdään ja ilman mitään syytä.

Ukraina puolustaa ainoastaan omaa itsenäistä maataan toisin kuin Venäjä, joka rosvoaa, kiduttaa, tuhoaa ja tappaa ukrainalaisia niin kuin teki myös Syyriassa.