Vain hitusen alle voimakkaimman hurrikaanikategorian jäävä Ian rantautui Floridaan – yli miljoona sähköasiakasta virtaa vailla

0

Yhdysvaltain Floridassa noin puolitoista miljoonaa sähköyhtiöiden asiakasta on mukaan ilman sähköä nelosluokkaan yltyneen hurrikaani Ianin rantauduttua maan kaakkoisosassa sijaitsevalle niemimaalle.

Maan kansallinen hurrikaanikeskus (NHC) on kertonut hurrikaanin rantautumisesta . Keskuksen mukaan Ianin tuulet puhaltavat 67 metriä sekunnissa.

Myrsky on tuonut voimakkaiden tuulien lisäksi mukanaan sateita sekä aiheuttanut tuhoisia tulvia. Televisiossa on näytetty muun muassa merenrantataloihin virtaavaa tulvavettä, tulvaveden alle jääneitä teitä ja virtauksen mukaan lähteneitä autoja. Esimerkiksi Fort Myersissa jotkin kaupunginosat muistuttavat järviä.

Yhdysvaltain rannikkovartiosto on ilmoittanut etsivänsä 20:tä siirtolaista, joiden uskotaan olleen veneessä, joka upposi myrskyssä Floridan rannikon edustalla. Neljän kuubalaisen kerrotaan onnistuneen uimaan Florida Keysin saarille, ja kolme ihmistä rannikkovartiosto sanoo pelastaneensa merestä.

Ian jää voimakkuudeltaan vain hitusen vaille viitoskategorian. Vitosluokka on Saffir-Simpsonin asteikon voimakkain hurrikaani, ja se edellyttää tuulen nopeuden olevan yli 69 metriä sekunnissa.

Tuhoista odotetaan mittavia, ja NHC on varoittanut tilanteen olevan hengenvaarallinen muun muassa myrskyvuoksen takia. Paikallisen ilmatieteen laitoksen NWS:n johtaja Ken Graham on kutsunut hurrikaania historialliseksi.

–  Tästä tulee myrsky, josta puhumme vuosien ajan, hän kuvaili.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis on ennakoinut osavaltioon ”todella inhottavaa” päivää tai kahta.

Useissa piirikunnissa annettiin evakuointimääräys yhteensä noin 2,5 miljoonalle ihmiselle, ja joissakin piirikunnissa evakuoitumista suositeltiin. Myrskytuulten voimistuttua viranomaiset painottivat koteihinsa jääneille, että lähteminen on liian myöhäistä ja että myrskyn ajan on syytä pysytellä sisätiloissa.

Tampan ja Orlandon lentokentät ovat keskeyttäneet kaikki kaupalliset lennot, ja samoin laivayhtiöt ovat peruneet matkoja ja viivästyttäneet lähtöjä.

Myös Kuubassa Ian vei mennessään sähköt, ja koko maa oli vahingoittuneen sähköverkon romahdettua noin 18 tunnin ajan ilman sähköä. Tiistaina paikallista aikaa Kuuban länsiosiin osunut, tuolloiselta voimakkuudeltaan kolmosluokan hurrikaaniksi luokiteltu Ian aiheutti kahden ihmisen kuoleman ja mittavia materiaalisia vahinkoja.

Keskiviikon aikana sähköjä saatiin palautettua monin paikoin, muun muassa osalle pääkaupunki Havannan asukkaista. Pahimmin myrskyssä kärsineillä alueilla läntisessä Kuubassa korjaukset jatkuvat.

Viranomaisten mukaan Ian romahdutti Havannassa viisi rakennusta ja vahingoitti useita kymmeniä.

Ilmastonmuutoksen lämmittäessä meren pintaa trooppisten myrskyjen uskotaan voimistuvan nykyisestä. Uutistoimisto AFP:n haastatteleva ilmakehätutkija, professori Gary Lackmann Pohjois-Carolinan osavaltionyliopistosta kertoo tutkimuksissa havaitun, että vaikka myrskyjen määrä tuskin kasvaa, ilmastonmuutoksen myötä trooppiset myrskyt kehittyvät nykyistä todennäköisemmin hurrikaaneiksi.