Teatteri Provinssin kantaesitys vie Tuure Kilpeläisen hitit huoltoasemalle – ”On isoa liikettä ja bollywoodia, väriä ja vauhtia”

0
Valon Pisaroita -musiikkinäytelmän ohjaana Joonas Suominen lupaa lavalle isoa liikettä, väriä ja bollywoodiakin. - Koreografi Kia Lehmuskoski ei todellakana ole päästänyt esiintyjiä helpolla, Suominen sanoo. Kuva: Laura Kuisma

Lauantaina Teatteri Provinssi ylpeänä kantaesittää Valon Pisaroita -musiikkinäytelmän. Näytelmän viitekehityksenä toimii kaavoihinsa kangistunut suuri suomalainen huoltoasemaketju Bensa & Diesel.

– Päähenkilö Panu, ketjun markkinointipäällikkö, haluaa vaihtaa bensapumput sähköautojen latauspisteiksi. Vanha isäntä ei innostu poikansa ajatuksesta, ohjaaja Joonas Suominen sanoo.

Valon pisaroita tarjoilee tekijöidensä mukaan katsojilleen sopivassa suhteessa draamaa ja komediaa.

– Huumoriakin on, mutta komediaksi tätä ei voi luonnehtia. Mennään syvissä vesissä ja tunteissa. Näytelmä peilaa yleisesti Panun elämää, naissuhteita ja isä-poika-suhdetta, Suominen sanoo.

Päärooleissa on helsinkiläinen näyttelijäpariskunta Outi Ikonen ja Heikki Mäkäräinen. Salolaisittain Eija Suomela tekee räväkän roolin Greenfinn-ympäristöyrityksen tehokkaana puumanaisena.

– Yksi taustajuoni on se, että toiset haluaisivat jatkaa ajamista isoilla amerikkalaisilla bensaautoilla, toiset ilmastoystävällisillä sähköautoilla. Sillä tavalla näytelmä on hyvinkin ajankohtainen, Suominen lisää.

Suomisen mukaan Mika Räinän käsikirjoittama näytelmä on hauska, koskettava ja tunteidentäyttämä kasvutarina päähenkilöstä, joka on elänyt koko elämänsä ulkoapäin katsottuna unelmaelämää. Kuitenkin hän kokee kärsivänsä yksinäisyydestä, rakkaudettomuudesta ja häpeästä.

– Hän olisi valmis muutokseen, joka vaatii itsensä kohtaamista, luopumista ja ennen kaikkea omien tarpeiden myöntämistä, Suominen sanoo.

Mika Räinän mukaan kyse on sydämellisestä musiikkinäytelmästä, jonka ydin kiteytyy siihen, että näytelmä päättyy Tuure Kilpeläisen jo ikoniseen kappaleeseen Valon pisaroita.

Näytelmän koreografina toimii Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu Kia Lehmuskoski. Koreografin rooli musiikkinäytelmässä on suuri.

– Lavalla tapahtuu erittäin paljon eikä koreografi ole todellakaan päästänyt esiintyjiä helpolla. On isoa liikettä ja bollywoodia, väriä ja vauhtia. Näytelmä on vaatinut paljon harjoitustunteja, mutta nyt olemme valmiita, Suominen sanoo.

Orkesterin kapellimestarina toimii Samuli Jokinen. Orkesterissa soittaa seitsemän muusikkoa. Valon pisaroita -musiikkinäytelmässä esitetään kuusitoista Tuure Kilpeläisen ja Kaihon Karavaani -yhtyeen näyttämölle sovitettua kappaletta.

– Tuuren laulut vievät näytelmää myös eteenpäin. Mukana ei ole ainuttakaan täytepiisiä, joka ei palvelisi tarinaa. Tässä on todella onnistunut laulujen ja tarinan liitto, aivan kuin laulut olisi kirjoitettu tarinaa varten. Se on harvinaista, Suominen sanoo.

Suominen lisää, että orkesterin sovitukset eivät ole niitä, joita on radiosta kuultu. Mukana on paljon lattari-meininkiä, ja pasuuna ja trumpettikin osaltaan tekevät kappaleista tuoreen kuuloisia.

Näytteleviä, tanssivia ja laulavia esiintyjiä tullaan näkemään lavalla 17, joista ammattilaisia on seitsemän.

Valon Pisaroita -musiikkinäytelmän tarina alkoi toissa heinäkuussa, kun Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani esiintyi Mustion linnan kesäteatterissa. Konsertti ja laulujen tarinat inspiroivat Teatteri Provinssin väkeä, ja maestro Tuure Kilpeläinen antoi luvan musiikkinsa käyttöön.

Mika Räinän mukaan Valon Pisaroita on paras musiikkinäytelmäteksti, jonka hän on kirjoittanut. Räinä on kirjoittanut näytelmät muun muassa Irwinistä ja Kari Tapiosta.

Valon Pisaroita -musiikkinäytelmän ensi-ilta on 1. päivä lokakuuta Teatteri Provinssin päänäyttämöllä Astrum-keskuksessa. Esityksen kesto väliaikoineen on 2,5 tuntia. Esityksiä on 29 ja ne jatkuvat maaliskuulle 2023.