Vapaaehtoiset tukevat pakolaisten asettumista – Somerolla ukrainalaisten Olohuoneessa poikkeaa 80 ihmistä joka aukiolopäivä

0
– Nyt tarvitaan talvikenkiä ja lämmintä vaatetta kaikenikäisille, sanovat Kaija Härmälä (vas.) ja Laura Salo, jotka pyörittävät ukrainalaisten Olohuoneen toimintaa Somerolla. Kuva: SSS/Marko Mattila

Monet toimeliaat somerolaiset ovat ottaneet asiakseen auttaa Ukrainan sotaa paenneita ja paikkakunnalle päätyneitä sopeutumaan uuden asuinympäristönsä arkeen.

Somerolle avattiin vapaaehtoisvoimin Olohuone ukrainalaisia varten jo alkukesästä. Se on toiminut pitkälti avustusten vastaanotto- ja jakopaikkana, mutta toiminnasta vetovastuun ottanut Laura Salo toivoo seurustelun lisääntyvän ja tilan muuttuvan ajan myötä kohtaamispaikaksi. Hänestä on mukavaa, että monet tavaraa tuovista paikallisista jäävät juttelemaan ja tapaamaan ukrainalaisia.

– Silloin he näkevät, kuka tavaraa saa ja että se menee tarpeeseen.

Olohuone sijaitsi alkuun keilahallin takana K-Supermarket Härkätien kauppiaiden omistamassa varastorakennuksessa.

– Siellä pärjäsimme mukavasti kesän, mutta emme enää syksyn sateissa. Uudet tilat järjestyivät Lounaismaan Osuuspankista, Salo iloitsee.

Olohuone siirtyi toissa viikolla isompiin ja viihtyisämpiin tiloihin Kassatielle. Muutto sujui muutamassa tunnissa, kun avustustavaraa traktorilla tuonut mies jäi hoitamaan kuljetuksia ja 60 ukrainalaista oli mukana pakkaamassa, lastaamassa, siivoamassa ja purkamassa kuormia.

– Nyt käytössämme on toista sataa neliötä, veskit ja pieni keittiö. Yhteen toimistolooseista on tehty lasten oma soppi, Laura Salo huomauttaa.

Ukrainalaisten Olohuoneessa käy noin 80 ihmistä kerrallaan sen ollessa avoinna kahdesti viikossa.

– Olohuoneen toiminnalle on kova kysyntä, ja tarkoitus onkin kehittää sitä niin, että se olisi avoinna myös viikonloppuisin, Salo kertoo.

Ukrainalaisten olohuoneessa käy vilske, kun se on pari tuntia avoinna maanantaisin ja keskiviikkoisin. Kuva: SSS/Marko Mattila

Ukrainalaisten Olohuone ottaa nyt ilolla vastaan lämpimiä syys- ja talvivaatteita sekä kauden jalkineita lapsille, naisille ja miehille. Tarvetta on myös sateenvarjoille ja kumisaappaille.

Ukrainalaiset ovat pyytäneet myös muun muassa lihamyllyjä, paistinpannuja, tehosekoittimia ja matkalaukkuja. Ompelukoneille ja saumureillekin löytyisi käyttöä.

Toiveet lihamyllyistä ihmetyttävät suomalaisia. Salo kertoo, että ukrainalaiset tapaavat ostaa kokolihaa ja myllyttää sen itse.

– He tekevät monet ruoat alusta alkaen. Olemme varanneet ukrainalaisille myyntipaikan Joulu-Ruokavasta. Heidän ruoissaan ja leivonnaisissaan on maku kohdallaan.

Laura Salo päätyi vapaaehtoistöihin Ukrainan sodan myötä. Hän meni tarjoamaan apuaan, kun pakolaisia asettui Somerolle ja Olohuone avattiin.

– Asuin viisi vuotta ulkomailla ja tiedän, ettei ole yksinkertaista muuttaa vieraaseen maahan, tutustua tapoihin ja sisäistää säädöksiä. Myötätuntoni on suuri, Salo painottaa.

Finanssialalla yrityspuolen asiantuntijana yli 20 vuotta työskennellyt Salo jäi koronapandemian aikaisten suositusten myötä etätöihin. Aikaa jää vapaaehtoistyölle, kun ei tarvitse ajaa töihin Helsinkiin.

Salo pyörittää ukrainalaisten Olohuoneen toimintaa kaksin Kaija Härmälän kanssa.

– Minulla on suuri halua auttaa, ja nyt aikaa riittää, kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa, Härmälä kertoo.

Kieltenopettajana työskentelevä Härmälä on ikänsä tehnyt vapaaehtoisena diakoniatöitä. Hän puhuu ukrainalaisten kanssa mahdollisuuksien mukaan englantia tai suomea.

– Joissain asioissa on käytettävä Googlen kääntäjää apuna.

Kahden naisen vapaa toimintaryhmä on tehokas ja innostunut asiastaan. Salo ja Härmälä ovat saaneet Olohuoneen toimintaan mukaan myös useampia ukrainalaisia avustajia.

Salo kehuu monien somerolaisyritysten tukeneen toimintaa ja lahjoittaneen muun muassa terassimattoa ja remonttitarpeita. Salo on ottanut yhteyttä yrityksiin myös muualle Suomeen ja saanut lahjoituksena monenlaisia arjen käyttötarvikkeita.

– Myös Someron kantaväestö on antanut fantastisesti apua, joka kaikki on tarpeen. Ukrainalaisten rahat eivät riitä toppavaatteisiin, jos kaksilapsinen perhe saa kuussa käyttöönsä 700 euroa ja rapiat, Salo muistuttaa.

Kotokunta Oy avasi keväällä Somerolle vastaanottokeskuksen, jossa on nykyään 280 asukaspaikkaa.

Ukrainalaisten Olohuone on avoinna ukrainalaisille ja lahjoittajille maanantaisin kello 17–19 ja keskiviikkoisin kello 15.30–18. Muina aikoina ovet avataan sopimuksen mukaan.