Viileämpää ja pimeämpää

0
Ensi vuonna katuvaloja poltetaan todennäköisesti aiempaa vähemmän.

Suomessa valmistaudutaan säästämään sähköä ensi talven aikana. Pimeänä ja kylmänä vuodenaikana aiotaan laskea lämpötiloja sisällä ja vähentää valaistusta ulkona.

Salon Seudun Sanomien katugallupissa haastatellut pyrkivät säästämään, missä voivat (SSS 14.9.). Keinot keskivertoasunnoissa ovat yksinkertaisia ja rajattuja niin kuin yksi haastateltu totesi: kun poistutaan huoneesta, sieltä sammutetaan valot.

Suurinta huolta kannetaan lämmöstä, varsinkin vanhoissa taloissa, joissa voi talvisin olla muutenkin vähän viileää.

Sähkön ja lämmön saatavuudella ja hinnalla on kaikille aiempaa suurempi merkitys. Vaarana on, että vähemmälle huomiolle jää, miten energiaa tuotetaan.

Toivottavasti lyhyeksi jäävän energiakriisin keskellä YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö WMO muistuttaa siitä, mitä pitkällä aikavälillä on tapahtumassa. Hiilidioksidipäästöjen pitäisi vähetä yhteisillä sopimuksilla, mutta niitä syntyy nyt enemmän kuin ennen koronapandemian alkua. Päästöt ovat kasvaneet etenkin Yhdysvalloissa, Intiassa ja useimmissa Euroopan maissa.

Suuret kuluttajat ovat säästöissä suurimmassa roolissa. Kunnat suunnittelevat sammuttavansa katuvaloja, ja Väylävirastossa selvitellään, miten maanteiden valaistusta voidaan vähentää.

Jotkut kaupat ovat ilmoittanet pitävänsä kauas loistavat mainosvalonsa pimeinä. Finanssikonserni OP kertoi tällä viikolla alentavansa toimipaikkojensa lämpötilaa aluksi vähintään yhdellä asteella. OP kertoo tavoittelevansa viiden prosentin säästöä lämmitykseen kuluvaan energiaan. Sen mukaan energian hinta ja niukkuus ovat vakava uhka suomalaiselle yhteiskunnalle.

Huonelämpötilan lasku on epämukavaa, mutta valaistus on vuoden pimeimpänä aikana mukavuuden lisäksi turvallisuustekijä. Vaikka energiaa säästetään, pihoilla ja teillä täytyy pitää sen verran valoa, että vaaratilanteilta vältytään.

Säästöä syntyy jo siitä, että harkitaan tarkkaan, mihin aikaan ja millainen määrä lamppuja sytytetään.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments