Donner-instituutti palkitsi särkisalolaistutkijan väitöskirjastaan

0
Maija Buttersin Helsingin yliopistossa tarkastettu väitöskirjatutkimus käsittelee parantumatonta syöpää sairastavien näkemyksiä elämästä, kuolemasta ja kuolevaisuudesta. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Uskontotieteelliseen ja kulttuurihistorialliseen tutkimukseen erikoistunut Donner-instituutti on myöntänyt tämänvuotisen tutkijapalkintonsa särkisalolaiselle Maija Buttersille.

Butters palkittiin viime vuonna tarkastetusta uskontotieteiden väitöskirjastaan, joka käsittelee kysymystä siitä, kuinka parantumattoman syövän saaneet suomalaiset kokevat elämän, kuoleman ja kuolevaisuuden.

Buttersin tutkimusmateriaali on syntynyt etnografisen kenttätyön kautta, ja se koostuu palliatiivisen hoidon loppuvaiheessa olevien potilaiden osallistujahavainnoinnista ja haastatteluista vuosina 2014–2017. Tutkimuksen pääpaino on puheessa ja kielessä sekä kuolemaan liittyvissä kuvissa ja rituaaleissa. Materiaaliin sisältyy myös taidetta, blogitekstejä ja valokuvia.

Butters kertoo tiedotteessa saaneensa tiedon palkitsemisestaan ollessaan työmatkalla Sveitsissä.

– Minulle tutkimusprojekti merkitsee paljon muutakin kuin sen tuloksena olevaa väitöskirjaa. Tutkimukseen liittyi pitkäaikaisia ​​suhteita näiden ihmisten kanssa, joita en koskaan unohda. Siksi haluan omistaa tämän palkinnon heidän muistolleen, hän toteaa.

Donner-instituutin tutkijapalkinnon arvo on 5 000 euroa, ja sillä tunnustetaan kriteeristön mukaan tuore ja korkeatasoinen uskontotieteellinen tutkimus, joka on julkaistu pohjoismaisessa yliopistossa.