Ehjä peruskuntokausi auttaa Linnea Cederiä harjoitus ja kilpailu kerrallaan kohti EM-kotikisoja

0

Taitoluistelija Linnea Ceder huokui perjantaina odotusta ja tyytyväisyyttä, kun Espoossa järjestettävän Finlandia Trophyn yksinluisteluun osallistuvat suomalaisnaiset olivat tiedotusvälineiden tentattavana.

Ceder avasi kisakautena kaksi viikkoa sitten Saksan Oberstdorfissa kilpaillussa Nebelhorn Trophyssä, ja kansainvälistä kisaseuraa on tarjolla myös Espoossa.

–  Olen ensimmäistä kertaa varmaan 4–5 vuoteen saanut ehjän peruskuntokauden ja pystynyt treenaamaan kevään ja kesän, 20-vuotias Ceder avasi kauteen valmistautumistaan.

Ehjä kesä on tehnyt hyvää ja osui oikeaan aikaan. Tammikuussa Espoossa järjestetään EM-kilpailut.

–  EM-kotikisat ja MM-kisat ovat tietenkin kauden päätavoitteina.

Vaikeudet ovat opettaneet sen, ettei liian pitkälle kannata miettiä. Suunnitelmat voivat mennä nopeasti uusiksi.

–  Tällä hetkellä tavoitteena on keskittyä tähän hetkeen, mennä kilpailu ja treeni kerrallaan ja keskittyä omaan tekemiseen.

Lukion jälkeen vapaampaa

Cederillä on tavoitteita tätä kautta kauempanakin. Seuraavat talviolympialaiset järjestetään Italian Milanossa ja Cortina d’Ampezzossa 2026.

–  Kyllähän ne on ehdottomasti tähtäimessä ja aion panostaa urheiluun neljä vuotta 110-prosenttisesti.

Muutakin tekemistä kuin urheilua Cederillä riittää.

–  Valmistuin just lukiosta ja pystyn panostamaan urheiluun aika paljon enemmän kuin aikaisemmin, mutta opiskelen liiketaloutta Perho-liiketalousopistossa.

Opinnot etenevät verkossa. Tavoiteaika valmistumiselle on kaksi vuotta, mutta Ceder uskoo häneltä kuluvan kolme.

–  Aikataulu on joustava. Voin tehdä silloin kuin haluan ja niin paljon kuin haluan. Se (opiskelu) on tehty yhteistyössä Urhean kanssa, hän mainitsi Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian.

Liikekieli miellyttää

Ceder kasasi Oberstdorfissa pisteet 152,81. Suorituksesta jäi hampaankoloon.

–  Ei ollut mitään parasta. Lyhytohjelma onnistui, mutta vapaaohjelmassa tuli virheitä. Ihan ok kaudenavaus, hän summaili.

Cederillä on uusi lyhytohjelma ja vanha vapaaohjelma.

–  Tykkään tosi paljon. Se (lyhytohjelma) on tosi onnistunut. Olemme hioneet sitä. Musiikki ja koreografia ovat minun liikekielelle tosi onnistuneet.

Suomen kärkikaartista Emmi Peltonen ja Jenni Saarinen eivät ole mukana Finlandia Trophyssä ja aloittavat kautensa myöhemmin. Suomen yksinluistelijanaisista Cederin lisäksi mukana ovat Oona Ounasvuori, Nella Pelkonen ja Janna Jyrkinen.

Viime kauden SM-kilpailuissa Saarisen jälkeen toiseksi sijoittunut Ceder pyrkii petraamaan Nebelhorn Trophystä ja aikoo ottaa kaiken irti. Lauantaina luistellaan lyhytohjelma ja sunnuntaina vapaaohjelma.

Mihin olet tyytyväinen kisaurakan päätteeksi?

–  Toivottavasti olen tyytyväinen kokonaisuuteen, ohjelmiin ja siihen, että pystyn kilpailemaan täällä.

Petteri Ikonen