Elokuva-arvostelu: Väriä telkkariin, koodia galaksiin

0
Martti Suosalo (vas.) ja Ville Myllyrinne matkustavat Sieniretkessä Kemiön saaristoon avartamaan maailmankatsomustaan ja etsimään olemassaolon tarkoitusta.

Keski-ikäinen valkoinen heteromies edustaa kulttuurista paaria-luokkaa, jonka sankariteoista harvemmin enää elokuviakaan tehdään.

Eikä tehdä nytkään, mutta Sieniretki hahmottaa urotekoja isompaa aihetta: oman kuolevaisuutensa tajunneen ja puutteistaan viiltävän tietoisen miesparan sielullista syväolemusta. JP Siilin elokuva kertoo kahdesta lievästi eksyneestä kaveruksesta, mutta kasvaa ikään kuin peiliksi jonka kuvajaisesta jokainen suomalainen mies voi tarkistaa oman tilansa.

Sieniretki reflektoikin tarkasti miehenä olemisen yleispäteviä kysymyksiä ja nyansoidusti henkilöhahmojensa erityisongelmia. Toinen kaveruksista, autojen myynnistä olemassaolonsa tarkoituksen tehnyt Jami (Ville Myllyrinne) on tulossa ensimmäistä kertaa isäksi viisikymppisenä ja panikoi hyvästä syystä. Hänen paras ystävänsä PJ (Martti Suosalo) on taas kerran seinään törmännyt käsikirjoittaja, joka menettää töiden lisäksi vaimonsa.

Kaksikko päättää tehdä irtioton ja lähteä viikonlopuksi kalastusreissulle Kemiön saaristoon. Onkivehkeet vain meinaavat unohtua, sillä olennaisempi matkavarustus koostuu taikasienistä, joilla on tarkoitus saada ”väriä telkkariin, koodia galaksiin”.

Ihan putkeen ei tietysti mene sekään pyrkimys, ja näistä epäonnistumisista JP Siili rakentaa elokuvansa koomisen pintakerroksen. Se on useimmiten hauska ja jopa hulvaton, mutta harvemmin erityisen tuore – jos on nähnyt Mr Beania noloissa tilanteissa ja tuntee Kauhea kankkunen -sarjan elokuvat, tietää mitä tuleman pitää.

Siinä vaiheessa kun Siili pääsee tunkeutumaan koomisen pinnan läpi alla väreilevälle, maskuliinisuuden kriisiä tutkiskelevalle tasolle, Sieniretki kasvaa numeroa paria isommaksi. Samalla myös sen koomiset käänteet ja törmäykset ikään kuin jalostuvat ja kiinnittyvät luontevasti elokuvan totisempaan pohjatarinaan.

Onkin vaikea sanoa, onko Sieniretki ohjauksellinen vai käsikirjoituksellinen taidonnäyte. Todennäköisesti molempia.

Varmuudella voi todeta sen olevan kahden loistavan näyttelijän show, jossa Myllyrinteen ja Suosalon koominen nerous kohtaa ja lopputulos on osiensa summaa suurempi. Heidän keskinäinen dynamiikkansa on verraton ja kumpikin hallitsee sekä komiikassa tärkeän ajoituksen että pikkuruiset eleet silloin, kun niitä tarvitaan älämölön sijasta.

Kummankin näyttelijän ilmaisurekisteri venyy myös toiseen päähän, ja Sieniretkessä he näyttelevät uskottavasti ja sydämeenkäyvästi keski-ikäisen miehen sisäänrakennettua maailmantuskaa.

SIENIRETKI (Suomi 2022). Ohjaus ja käsikirjoitus: JP Siili. Kuvaus: Mika Orasmaa. Leikkaus: Joona Louhivuori. Musiikki: Tuomas Kantelinen. Näyttelijät: Ville Myllyrinne, Martti Suosalo, Anu Sinisalo, Vesa Vierikko, Eero Ritala, Satu Silvo, Minttu Mustakallio, Jaana Saarinen.