Euroopan unionin uudet Venäjä-pakotteet tulivat voimaan torstaina, kun EU-komissio julkaisi niiden sisällön virallisessa lehdessään.
Pakotekierros on kahdeksas sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa. Uusimmat pakotteet ovat vastaus Venäjän päätökselle liittää Ukrainalle kuuluvat Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporizhzhjan alueet itseensä.
Pakotepäätöksessä viitataan myös Venäjän uhkailuun joukkotuhoaseilla.
Uusimpien pakotteiden ydinkohtiin kuuluu muun muassa hintakaton asettaminen meritse kuljetetulle venäläiselle raakaöljylle.
Hintakaton yksityiskohdat jäävät kuitenkin vielä hiottavaksi EU-komission, EU-maiden ja seitsemän johtavan teollisuusmaan G7-ryhmän välille. Auki on muun muassa taso, jolle hintakatto asetetaan.
Suomeen päätös ei vaikuta, sillä raakaöljyn tuonti Venäjältä loppui kokonaan elokuussa, ilmenee torstaina julkaistusta Tullin tilastosta.
Pakotteita transistoreille ja virtapiireille
EU asetti pakotteita myös elektroniikkakomponenteille, joita Venäjä voisi käyttää asetuotannossaan. Näitä ovat muun muassa erilaiset transistorit ja virtapiirit.
EU kieltää eräiden palvelujen myynnin Venäjälle. Ne liittyvät it-konsultointiin, insinööripalveluihin, lakineuvontaan ja arkkitehtuuriin.
Kryptovaluuttojen käyttö kiellettiin venäläisiltä kokonaan. Lisäksi asetettiin muita pakotteita, jotka koskevat Venäjän ulkomaankauppaa.
Pakotelistalle 30 uutta henkilöä
Pakotelistalle asetettiin 30 uutta henkilöä, joita ei aiemmin listalla ole ollut. Heihin kuuluvat muun muassa sotapropagandaa levittävät laulajat Julia Tshitsherina ja Nikolai Rastorgujev.
Henkilöpakotteiden piiriin joutuivat myös Venäjän vaalikomission jäsenet, venäläisiä virkamiehiä miehitetyiltä alueilta sekä venäläistä sotilashenkilökuntaa.
Heidän lisäkseen listalle päätyi sotateollisuuteen liittyviä yrityksiä.
EU-virkailijan mukaan EU on leikannut tuontinsa Venäjältä puoleen ja vientiä on leikattu kolmanneksella verrattuna sotaa edeltävään aikaan.