
Kurpitsaviikkojen isä, Rannikon Puutarhan Esa Rannikko pitää tämänvuotista tapahtumaa onnistuneena joistakin soraäänistä huolimatta. Rannikon viisi vuotta sitten aloittama kurpitsatapahtuma paisui tänä syksynä jälleen ennätyslukemiin.
– Aika varma olen, että 250 000 kävijää tuli täyteen, Rannikko sanoo.
– Salon lisäksi paikalle tultiin Turusta, Espoosta, Helsingistä, Vantaalta, Raisiosta, Kaarinasta, Paraisilta ja Tampereelta. Jotkut jopa useamman kerran kahden viikon aikana.
Rannikon mukaan kaksi ensimmäistä päivää olivat puistossa varsin hiljaisia, mutta sen jälkeen kurpitsasta hullaantuneita ihmisiä alkoi valua paikalle joukoittain.
– Henkinen kuorma oli tänä vuonna suurempi kuin aikaisemmin. Pystyimme onneksi täyttämään ihmisten odotukset hyvin.
Suosituin päivä oli viime lauantai.
– Kuulin, että moottoritien ramppikin oli Halikossa mennyt tukkoon autoilijoista.
Kaksi viikkoa kestäneet kurpitsaviikot päättyivät sunnuntaina, mutta Rannikon mukaan kysyntää olisi ollut pidempäänkin jaksoon.
– Maanantaina kun purimme puistoa, autoja pyöri vielä paljon lähettyvillä. Uskon, että kävijöitä olisi ollut nyt maanantaina enemmän kuin viikko sitten. Kurpitsapuisto ei loppunut tapahtuman kestoon, vaan yrittäjän resursseihin, Rannikko kuvailee.

Rannikon mukaan on ”vahva epäilys”, että tänä vuonna tapahtumasta jää käteen myös taloudellisesti jotain plussaa. Tapahtuman yksi hittituotteista oli Rannikon mukaan kurpitsamakkara, joka valmistui yhteistyössä Perniön Lihan kanssa.
– Mikään itsestäänselvyys tapahtuman järjestäminen ei tänä vuonna ollut. Se oli itse asiassa aika haavanlehdellä, että tapahtuma olisi jäänyt järjestämättä tällä kertaa, Rannikko paljastaa.
– Onneksi Halikon yrittäjänaiset alkoivat potkia minua asian suhteen persuksille jo heinäkuussa.
Rannikon mukaan tärkeää on, että kurpitsaviikosta jää viivan alle myös muutakin kuin rahaa.
– Ihmiset halusivat ottaa edelleen paljon kuvia ja jakaa niitä sosiaalisessa mediassa. Kurpitsasta, joka oli aikoinaan kuopattu vihannes, puhutaan enemmän kuin koskaan. Somessa puhutaan Halikosta ja Salosta. Tuntuu, että kaikista heikoimmin brändäyksessä on onnistunut Rannikon Puutarha, valtakunnan medioissa kurpitsakeisarin arvonimen saanut Rannikko naurahtaa.
Rannikko kiittelee, että Salon kaupunki oli mukana tapahtumassa tänä vuonna isommin kuin aikaisemmin, mutta toivoo jatkossa vielä suurempaa panostusta.
– Salo on kuitenkin maalaiskaupunki, täällä on maaseutua ja pienempiä taajamia sekä vanhoja kuntakeskuksia. Sen arvostaminen tuntuu olevan välillä vähän hakusessa. Ei Salo ole pelkkää hi-techiä (korkeaa teknologiaa).

Kuten kaikissa tapahtumissa, Rannikko kertoo myös kurpitsaviikoissa olevan vaaraa kehittyä ja parantua.
– Selvää on, kun isot massat liikkuvat, että tulee ruuhkia ja parkkipaikkaongelmia. Tarkoitus ei ole kuitenkaan tehdä kiusaa paikallisille asukkaille. Haluan pitää tämän hyvän mielen tapahtumana, Rannikko korostaa.
Suoraan Rannikko ei lupaa, että kurpitsaviikot ovat myös ensi vuoden ohjelmassa – ei vaikka, tapahtuma näyttää olevan kaikkea muuta kuin tähdenlento.
– Meillä pitää olla kapasiteettia ja taloudelliset resurssit toteuttaa tapahtuma. Se on huono juttu, jos teemme joku vuosi sellaisen puiston, että ihmiset pettyvät. Tapahtuma-alueen laajentaminen on yksi mietittävä asia, jos kurpitsaviikoille tulee jatkoa, Rannikko sanoo.
Jos ensin hoitaisi kuitenkin sen pysäköintiongelman ja muut liikenteen kasvun määrästä aiheutuvat alueen ongelmat, kun ihmiset ei pääse edes koteihinsa.
Onko sinulla hyviä ideoita pysäköintiin? Nyt oli jo järjestetty ilmainen kuljetus Prismalta, johon mahtuu paljon autoja.
Miten pakottaa ihmiset sinne, etteivät pysäköi pihoille? Miten estää sen, ettei kukaan pysäköi sellaiseen paikkaan, mihin ei saa pysäköidä?
Valvontaan pitää olla riittävästi liikenteenohjaajia. Ei riitä, että yksi tai kaksi seisoo samassa risteyksessä, ne pitää hajauttaa. Kyllä siihenkin ratkaisu löytyy, jos halutaan.
Nyt tukitaan taloyhtiöiden pihat niin perusteellisesti, että hälytysajoneuvotkaan eivät tarvittaessa pihalle edes pääse. Vaikuttaa siltä, ettei järjestäjää kiinnosta yhtään liikenne.
Tänä vuonna oli ainakin kolme kolariakin, onneksi pieniä mutta silti.
Josko yrittäjiä, jotka ovat ringissä, kaupunki mukaan lukien, kiinnostaa vain tuotto ja julkisuus?
Mikä ihmeen tuotto?
En nähnyt kertaakaan että ne liikenteenohjaajat olisivat tehneet mitään. Suojatien kohdalla seisoivat tumput suorina, vaikka ihmisiä kulki tien yli jatkuvalla syötöllä. Ja nyt torstaista sunnuntaihin ei tainnut olla ohjausta lainkaan, kun ihmiset parkkeerasivat minne lystäsi ja kävelivät siellä täällä. Aika vaarallista, kun kumminkin aika pimeä kohta tuossa.
Tapahtumalle peukut, mutta liikennejärjestelyt kuntoon.
Ja vaikka jakaisi jalankulkijoille myös kurpistsaheijastimia.
Kaupunki mukaan sponssaamaan tai Liikenneturva.
Eikö yhdellä pankilla ole jo oranssi logo? Voisi ottaa yhteyttä tapahtuman järjestäjään sponsorisopimuksen merkeissä.
Luulisi Salon kaikkien yrittäjäjärjestöjen lopettavan jurnutuksen ja rupeavan yhteistyössä auttamaan ja kehittämään tapahtumaa.
Halikon yrittäjänaiset edes ovat tajunneet jotain apua antaa.
On hienoa, että joku jaksaa järjestää ja organisoida tällaisia massatapahtumia. Liikennejärjestelyt voitaisiin hoitaa kaupungin kanssa yhdessä, niin että kaikenlainen tienvarsipysäköinti kiellettäisiin, ja tapahtumapaikkaan olisi opasteet kai moottoritien liittymästä, kunnolla merkityille P-paikoille. Pieni kävely paikan päälle tekee kaikille hyvää.
Yksi ratkaisu pysäköintiongelmaan mahdollista tulevaisuutta ajatellen voisi olla seuraavanlainen:
Vainion liikenne voisi järjestää esimerkiksi Helsingin ja pääkaupunkiseudun suunnasta tuleville vuoroja tähän tapahtumaan. Olisi luontoa säästävämpää.
Mihin ajattelit laittaa liikuntaesteisten pysäköinnin? Pieni kävely ei tee kaikille hyvää.
No, onhan niitä invapaikkoja kaupoissakin. Jos tapahtumaan saataisiin joukolla salolaisyrityäjät mukaan, joku invataksiyrittäjä maksua vastaan voi varmasti toimia tapahtumataksina isommalta pysäköintialueelta. Pysäköinti voisi vaikka olla IoT Campuksen tai Design Hillin pysäköintialueella, josta myös Vainion Liikenne pientä maksua vastaan ajaisi pysäköintipaikan ja tapahtuman väliä non stop -vuorolla.
Kuinka ne liikuntaesteiset siellä pehmeällä pellolla liikkuvat? Pitäisikö se laatoittaa?
Ei kurpitsapelto ollut missään pellolla, vaan parkkipaikalla ja osittain parkkipaikan viereisellä nurmikolla. Siihen oli tuotu olkea peittämään maa. Siellä varsinaisella pellolla ei kukaan kävele tällaisella kelillä. Yrittäjä tuskin haluaisi, että tuo iso porukka kävisi sotkemassa mansikantaimet hajalle. Parkkipaikalla on kyllä ihan asfaltti, että sopii liikuntarajoitteisille, mutta siellä nurmikolla oli varmaan vaikea kulkea.
Puolitoista viikkoa ihmiset pysäköivät merkityille parkkipaikoille, tienvarressa ei ollut yhtään autoja ja ihmiset käyttivät kiltisti kävely- ja suojatietä. Mutta torstaina repesi, autoja siellä täällä, ihmiset pomppivat ojan yli ajotielle, oikein villin lännen toimintaa. Ja vaarallista. Sillallekin oli parkkeerattu autoja.
Tapahtuman voisi siirtää jonnekin muualle. Vaikkapa tuonne Joensuun ja Wiurilan välissä olevalle tyhjälle heinämaalle. Ihmiset voisivat jättää autot Prisman pihalle, siitä oisi aika lyhyt kävelymatka ja liikuntarajoitteisille kyyti.
Ihan sama missä ne kurpitsat ovat, kun nyt niitä oli mansikkamaalla. Lisäksi voisi järjestää jotain tekemistä, lapsille labyrintti tms. Vähän Amerikan malliin.
Isot ajo-opasteet olisivat kyllä paikallaan, joissa myös kiellettäisiin pysäköinti kenenkään tontille tai taloyhtiöiden pihoille. Kyllä jokainen kotiinsa haluaa mennä ja sinne täytyy päästä huolimatta tapahtumista.
Sinänsä tapahtuma on ihana ja tuo julkisuutta Salon seudulle positiivisessa mielessä, ja kyllä kaupunginkin pitäisi kantaa kortensa kekoon eikä vain poimia kermat kakusta.
Ovatko kaikki sitä mieltä, että pellolla kävi oikeasti keskimäärin 18 000 ihmistä vuorokaudessa?
Yksi on ilmoittanut ”olevansa aika varma siitä”.
Miten on tuo hiilijalanjälki? Tarpeetonta autoilua valtavasti. Taitaa tulla hiukkasia paljon enemmä kuin saunanpesästä.
Eiköhän se Putin hoida kohta tuonkin.
Bensa on halpaa.