Hyvinvointialueella alkoi vääntö asiakasmaksuista – kunnissa kirjavia maksuvapautuksia

1

Paljonko terveyskeskuskäynnistä kuuluu maksaa ja kenelle siitä pitäisi myöntää vapautus?

Tällaisia kysymyksiä pohditaan tällä hetkellä Varsinais-Suomen hyvinvointialueella, jolla pitäisi olla uudet maksut käytössä vuodenvaihteessa.

Hyvinvointialueen hallitus käsitteli asiakasmaksuja tiistain kokouksessaan, mutta palautti asian uudelleen valmisteltavaksi.

Maksuja käsitellään uudelleen todennäköisesti ensi tiistaina. Lopullisesti maksut lyö lukkoon hyvinvointialueen valtuusto.

Järjestämisjohtaja Antti Parpon mukaan lähtötilanne on esimerkiksi terveyskeskusmaksuissa melko helppo. Valtaosa kunnista on jo nostanut terveyskeskusmaksut lain sallimalle ylärajalle.

Esimerkiksi Salossa ja Somerolla perusterveydenhuollon käyntimaksu on 20,90 euroa tai 41,80 euroa kalenterivuodelta. Hyvinvointialueelle esitetään samoja maksuja ensi vuoden alusta alkaen.

Kokonaan toinen juttu on, keitä ja millä perusteella maksuista voidaan vapauttaa.

Esimerkiksi Somerolla maksuvapautuksia ei ole käytössä, ja Salolla on vapautuksia lähinnä rintamaveteraaneille.

Toisesta ääripäästä löytyvät Turku ja Laitila, jotka vapauttavat tällä hetkellä terveyskeskusmaksuista esimerkiksi oman kuntansa asukkaat, joilla on esittää voimassa oleva toimeentulotukipäätös, Kelan tosite työttömyysturvan peruspäivärahan tai työmarkkinatuen maksusta, rintama- tai rintamapalvelutunnus, voimassa oleva opiskelijakortti tai todistus täydestä kansaneläkkeestä.

– Virkamiehillä on selkeä pohja: mennään ilman vapautuksia. Päättäjät tekevät sen pohjalta poliittista harkintaa, Parpo sanoo.

Parpo huomauttaa, että terveyskeskusmaksujen maailma on harmonisoinnin kannalta selkeä.

– Tämä on paljon vähemmän villi kuin esimerkiksi omaishoidontuki tai lastensuojelu. Niissä on isompia harmonisoinnin tarpeita. Omaishoidosta yritämme saada esitystä jo ensi viikon hallitukseen. Kaikista maksuista pitäisi saada aikaan päätöksiä loppuvuoden aikana.

Asia on merkittävä paitsi maakunnan asukkaiden, myös hyvinvointialueen talouden näkökulmasta. Ennakkoarvioiden mukaan Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksutuotot tulevat olemaan 144 miljoonaa euroa vuodessa.

– 2,2 miljardin euron liikevaihdosta se on melkoinen osuus. Ei mitään pikkurahoja, Parpo muistuttaa.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
2x omaishoitaja
1 vuosi sitten

Toivotaan, että omaishoidontuki ei huonone kenelläkään. Satakunta teki viisaasti, Varsinais-Suomi voisi ottaa mallia.