Insinööri säveltää popiskelmää – salolainen Roni Välikangas julkaisi ensimmäisen singlensä

0
– Teen musiikkia, koska koen sen tuovan iloa sekä minulle että muille, Roni Välikangas sanoo. Kuva: Olli Raitala

Maailma on täynnä aiheita melodioiksi, ja nuotteja voi järjestää eri lailla vaikka miten. Näin toteaa ensimmäisen singlensä Spotifyssä vastikään julkaissut salolainen Roni Välikangas. Hänen oman sävellyksensä Ihmiskilpi on sanoittanut pitkäaikainen biisintekokumppani, turkulainen sanoittaja-manageri Samuli Koivulahti. Biisinteossa oli mukana myös kuopiolainen räppäri Nico Patrick.

– Useimmiten säveltäminen alkaa istumalla pianon ääreen. Kun joku melodia on alkanut pyöriä päässä ja sytyttää, lähden järjestelmällisesti kehittämään sitä ja yritän valjastaa sen kokonaisuudeksi, Välikangas kertoo.

– Kun melodia on nuotitettu, alan hahmotella siihen sopivaa sointukulkua.

Välikangas toteaa pitävänsä siitä, että ainakin osa sanoista on valmiina jo ennen säveltämistä. Silloin sanoista nousevaa tunnelmaa voi hyödyntää melodiassa.

Hän huomauttaa kokeilleensa joskus itsekin rustata sanoituksia, mutta ne ovat jääneet pöytälaatikkoon odottamaan muokkaamista.

– Koivulahti hoitaa sanoituksen ja yhdessä viilaamme viimeisiä ratkaisuja.

Roni Välikangas on Halikon musiikkiyhdistyksen ja Salon musiikkiopiston kasvatti. Hän soitti pitkään klassista pianoa, kunnes lukion jälkeen piti päättää, jatkaako musiikin ammattiopintoihin vai suuntaako jollekin muulle alalle.

– Pääsin Turun ammattikorkeaan, josta valmistuin insinööriksi.

”Toivottavasti musiikkini kiinnostaa ihmisiä ja jää kuulijoiden mieleen.”

Välikangas on harrastuksekseen laulaja-lauluntekijä. Päivätöitään hän tekee toimitusketjupäällikkönä Koskella Green Automation Groupissa. Vientiyritys suunnittelee ja toimittaa kasvihuoneiden automaatiojärjestelmiä.

Välikangas on tehnyt jo useamman vuoden lähinnä trubaduurityyppisiä keikkoja pienemmissä ravintoloissa ja kulkenut pianonsa kanssa muun muassa Turun Old Bankissa ja Salon Wanhassa Mestarissa.

– Viime aikoina en ole keikkaillut, vaan olen keskittynyt biisintekoon. Sävellyksiä ja sanoituksia on koossa melkein levyllinen. Seuraava single julkaistaan vuodenvaihteessa.

Musiikintekijät saavat nykyisin välitettyä työnsä tulokset yleisön korviin suoratoistopalvelujen kautta. Niissä Välikangas aikoo julkaista tulevatkin biisinsä.

– En odota heti rakettimaista nousua, mutta haluan alkaa rakentaa artistiuraani, hän sanoo.

– Toivottavasti musiikkini kiinnostaa ihmisiä ja jää kuulijoiden mieleen.

Välikangas sanoo, että hänen debyyttisinglensä on tehty popiskelmätyyppisellä otteella, mutta siinä kuuluu myös räp-musiikin vaikutus. Sen on tuottanut Paavo Virtasen ja Samuli Koivulahden luotsaama turkulainen Hit Happens -yhtiö, jonka artistit omistavat äänitteidensä masteroikeudet.

Ihmiskilven lyriikassa kuvaillaan, miten ihmiset käyttävät toisiaan hyväkseen ja miten luoti usein osuu sijaiskärsijään toisen jäädessä paistattelemaan virheettömyyden valokeilassa.