
Satu Parttimaalta kysytään usein, miten hän jaksaa olla niin monessa mukana.
– Olen vastannut, että otan vartin power sleepit töiden jälkeen ja taas jaksaa!
Todellisuudessa hän on miettinyt itsekin, miksi päätyi luottamushenkilöksi työssä ja kunnallispolitiikassa.
Vastaus löytyi Siirtokarjalaisten tie -kirjasarjasta, jossa esiteltiin muun muassa Parttimaan isoisä Severus Kiljunen.
– Hämmästyin huomatessani, että isoisä oli aktiivisesti mukana politiikassa Äyräpäässä ja myöhemmin Hämeen läänin Koskella. Oma isänikin oli pitkään keskustassa Koskella. Ilmeisesti se tulee sieltä veren perintönä.
Hämeenkoskella syntyneen ja 1990-luvun alussa Suomusjärvelle muuttaneen Parttimaan oma poliittinen ura sai sysäyksen, kun hän aloitti työt Kukonkallion vanhainkodin keittiössä 2004.
Pääluottamusmies Marjo Ekman innosti häntä mukaan Julkisten ja hyvinvointialojen liittoon JHL:ään. Nyt Parttimaa on itse Salon kaupungin varapääluottamusmies, ja hänestä tulee vuodenvaihteessa JHL:n pääluottamusmies Tanja Heikurisen siirtyessä hyvinvointialueelle.
Ammattiyhdistystoiminnassa Parttimaa on päätynyt JHL:n edustajistoon ja hetkeksi hallitukseen asti.
Hän otti SDP:n jäsenkirjan ja lähti ehdolle kuntavaaleissa 2012. Ensimmäinen yritys tuotti valtuuston varasijan. Neljä vuotta myöhemmin Parttimaa nousi valtuustoon ja sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajaksi.
Nyt hän on valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja ja sote-lautakunnan varapuheenjohtaja. Parttimaa on vetänyt myös SDP:n kunnallisjärjestöä ja Salon työväenyhdistystä.
– Politiikka ja ay-toiminta antavat hyvää vastapainoa työlle, vaikka ne vievät paljon aikaa, hän sanoo.

Minkälaista kunnallispolitiikka on Salossa?
– Jos on käynyt Särkänniemen vuoristoradassa, tietää, minkälaista politiikka on. Joskus mennään lujaa, ja joskus tulee lunta tupaan, Parttimaa nauraa.
Hän sanoo olevansa sovinnollista tyyppiä, joka kysyy kaupan jonossa mieluummin ”voinko auttaa” kuin tekee itselleen tilaa kyynärpäillä.
– En rakasta riitelyä pätkääkään, mutta on rikkaus, että ollaan eri mieltä ja voidaan keskustella. Hyvät ideat syntyvät, kun eri mieltä olevat ihmiset keskustelevat yhdessä ja kuuntelevat toisiaan.
Parttimaa on iloinen, että on saanut tutustua politiikassa ihmisiin yli puoluerajojen. Hänestä on ihanaa, että ihmiset ottavat yhteyttä ja kertovat kuulumisiaan. Ikävää politiikassa on hankalien päätösten tekeminen.
– Salossa on ollut viime aikoina tosi haastavaa muun muassa kaupunginjohtajaruljanssin takia. Toivottavasti ihmiset sitoutuvat jatkossa pidemmäksi aikaa.
”Nyt puhutaan uudesta jäähallista, joka maksaisi yhdeksän miljoonaa. Mielestäni Salon jäähalli kannattaisi peruskorjata. Silloin rahaa jäisi jalkapallohalliinkin, joka on tärkeä harrastajille.”
Päättäjänä Satu Parttimaa odottaa mielenkiinnolla tulevaa talousarviokäsittelyä ja sitä, minkälainen Salon kaupunki on sosiaali- ja terveydenhuollon siirryttyä hyvinvointialueelle.
– Paljonko kaupungilla on varaa tehdä tulevaisuudessa esimerkiksi investointeja, hän miettii.
Kahden urheilua harrastaneen lapsen äiti pitää tärkeänä Urheilupuistoa ja nuorten harrastusmahdollisuuksia. Liikuntapaikoista on pidettävä huolta, mutta mihin raha riittää?
– Nyt puhutaan uudesta jäähallista, joka maksaisi yhdeksän miljoonaa. Mielestäni Salon jäähalli kannattaisi peruskorjata. Silloin rahaa jäisi jalkapallohalliinkin, joka on tärkeä harrastajille, hän perustelee.
Dieettikokkina Salon kaupungilla työskentelevä Parttimaa sanoo aloittavansa työpäivän usein kertomalla, mitä hauskaa hänelle on sattunut. Kun aloittaa naurulla, päivästä tulee hyvä.
– Paljon puhutaan kaupungin henkilöstön sairauspoissaoloista, mutta pitäisi käydä keskustelua juurisyistä. Taustalla on työhyvinvointi ja hyvä johtaminen. Jos vähän kolottaa, on aina suurempi kynnys jäädä sairauslomalle, jos on ihana työyhteisö, mukava esimies ja työpaikalla sanotaan ”huomenta” aamulla. Kannustava ja tukeva ilmapiiri on meille kaikille todella tärkeä.
Hauskuus vaihtuu tiukkuuteen, jos Parttimaa kokee epäoikeudenmukaisuutta. Hänen mielestään työntekijöitä ei voi kohdella miten vain.
– Puhuin esimerkiksi Kimaran keittiön tilanteesta jo viime vuonna. Vasta nyt syyskuussa ihmiset saivat tietää, kuka työntekijöistä siirtyy kaupungilta hyvinvointialueelle ja edelleen Kaareaan. Ihmisille pitää antaa aikaa sopeutua.

Parttimaan pitkä parisuhde päättyi keväällä, ja hän asuu nyt kaksin seitsenkuisen Vappu-koiran kanssa vuokra-asunnossa. Viisikymppisenä edessä on yhtäkkiä täysi vapaus ja kaikki kortit avoinna.
– Minulla ei ole periaatteessa mitään juuria täällä, ja lapsetkin ovat jo maailmalla. Voisin tehdä isoja muutoksia. Täällä on kuitenkin ystäviä, kaveripiiri ja ihanat työkaverit. En minä mihinkään osaa lähteä.
Parttimaan vanhemmat siskot ovat jo eläkkeellä. Hän sanoo, ettei ole tullut miettineeksi omaa tulevaisuuttaan mitenkään.
Suunnitelmissa on näyttelyihin osallistuminen Vappu-koiran kanssa. Lisäksi hän haluaa aloittaa uudelleen kylmäuinnin ja pilateksen, jossa kävi vuosia.
– Olen haaveillut vihersuunnittelijaksi opiskelusta, mutta pitää katsoa sitä uudelleen. Lähitulevaisuuden haave on saada oma asunto ja oma puutarha. Tykkään puuhastella mullan parissa.
Satu Parttimaa aikoo juhlistaa merkkipäiväänsä metsäretkellä ja lähettämällä perinteisen kortin kaksoisveljelleen.
50 vuotta 23. lokakuuta 1972
Satu Parttimaa
- Syntynyt 23.10.1072 Hämeenkoskella.
- Dieettikokki, töissä Salon kaupungilla.
- JHL:n varapääluottamusmies, vuodenvaihteesta alkaen pääluottamusmies.
- SDP:n kaupunginvaltuutettu ja valtuuston 1. varapuheenjohtaja, sosiaali- ja terveyslautakunnan varapuheenjohtaja.
- SDP:n Salon kunnallisjärjestön hallituksen jäsen ja Salon työväenyhdistyksen johtokunnan jäsen.
- Kaksi aikuista lasta.
Liikuntaan ja urheiluun Salolla on kyllä varaa satsata, mutta kahta ilmalämpöpumppua ei ole varaa hankkia vammaisten tilapäishoitopaikkaan.
Jos tilanne on sellainen, että sinne ei tarvitse ilmalämpöpumppua.
Sekä asiakkaat että henkilökunta kärsivät kesällä helteistä ja talvella kylmyydestä. Vammaiset asiakkaat eivät mitään lämpöä tai viilennystä tarvitse. Tästä on jo väännetty toista vuotta. Kaupunki olisi voinut budjetoida laitteet tälle vuodelle, muta asialle ei tehty mitään. Henkilökuntaa ei kuunnella eikä asiakkaitten omaisiakaan. Viesti oli tänä vuonna, että ei ole rahaa. Muutaman kuukauden päästä Wilma Murrolle löytyi jostain 5 000 €. Sillä olisi saanut ne kaksi laitetta. Tiedätkö, että epilepsiaa sairastava henkilö kärsii kuumuudesta ja että kuumuus voi lisätä epilepsiakohtauksia? Eli puhutaan ihan turvallisuudesta sekä henkilökunnan työturvallisuudesta. He eivät voi jättää asiakkaita valvomatta, että voisivat pitää tauon. Salo taitaa vain nostaa… Lue lisää »
Eli koko kaupunki vain pysähdyksiin, ei mitään tempauksia kaupungilta, suunnitelmat stoppiin ja investoinnit jäihin kunnes pumppu on hankittu, niinkö? Sitäkö yrität sanoa?
Ei tämä yhteiskunta tuolla tavalla toimi, että kaikki vaan säppiin siksi aikaa, jos jostain palvelupaikasta uupuu jotain, vaikka nyt tuo ilmalämpöpumppu.
Oliko Wilma Murrolle annettu raha budjetoitu? Ei, mutta rahaa löytyi. Salon talous ei siihen kaadu, jos ostetaan ja asennetaan pari ilmalämpöpumppua. Enkä ole tarkoittanut, että mitään ei saisi kaupunki tehdä tai investoida, mutta prioriteetit ovat päin mäntyä. Jos jo viime vuonna asiasta on puhuttu, niin rahaa olisi voinut budjetoida tälle vuodelle, mutta mitään ei tehty, kun ei ole rahaa. Sitten ei kannata sanoa, ettei ole rahaa, vaan sanoo suoraan, että tämä toiminta on siellä prioriteettinollassa. Toisille riittää, toisille ei. Eikö pelkästään työturvallisuuden takia asia pitäisi korjata? No, Salon kaupunki ei ole ikinä välittänyt työntekijöistään, niin miksi nytkään. Ja onhan tuo… Lue lisää »
Tuntuu olevan vaikea ymmärtää, että ”asiakkaan omainen” ei päätä hankinnoista. Nämä ”on puhuttu” -jutut ovat sieltä hiekkalaatikolta, työturvallisuutta koskevat asiat hoidetaan työnantajan kanssa eikä siellä hiekkalaatikolla.
Voi kun hienoa havaita uusi asioita, joita ei ole näkynyt 20 vuoteen. Paljon onnea vaan.