Jokainen aikuinen on seksuaalikasvattaja tahtoen tai tahtomattaan – Salon kansalaisopisto valmentaa vastaamaan lasten kysymyksiin

0
Murrosiän muutoksista on pitkään esitelmöity koulussa erikseen tytöille ja pojille, vaikka suurimman osan elämästään jokainen elää useampien sukupuolten seurassa. Kuva: TS-arkisto/Tara Lehtonen

Jokainen aikuinen on seksuaalikasvattaja tahtoen tai tahtomattaan. Sekin on kasvatusta, jos jättää vastaamatta lapsen esittämään kysymykseen: lapsi vetää siitä omat johtopäätöksensä. Tästä muistuttaa Armfeltin koulun luokanopettaja Lotta Lindén, joka on valmistumassa seksuaalineuvojaksi.

– Jos lapselle ei anneta sanoja uimapukualueelle, hän ei myöskään pysty kertomaan esimerkiksi sopimattomasta koskettelusta. Nuoret saattavat joutua seksuaalisen houkuttelun uhriksi, mutta eivät kerro asiasta aikuisille, jos nämä eivät ole näyttäneet mallia siitä, että tällaisista asioista voi puhua, Lindén toteaa.

– Jos voisimme kasvattaa lapset hyvin, empaattisesti ja sensitiivisesti, meillä olisi paljon paremmin voivia lapsia.

Lotta Lindén pitää marraskuussa Salon kansalaisopistossa neljän luennon sarjan, joka on suunnattu kaikille seksuaalikasvatusta tietoisesti tai tietämättään antaville eli vanhemmille, huoltajille, isovanhemmille, kasvatuksen ammattilaiselle sekä muille lasten ja nuorten kanssa työskentelevälle.

– Me aikuiset olemme huonosti seksuaalikasvatettuja, ja saatamme jumittua lasten kysymyksiin aiheesta, hän tietää.

Luentosarja auttaa varautumaan asiaan niin, että kiperiin kysymyksiin on helpompi vastata.

– Voimme kasvattaa tietoisesti tai tilanteissa rimpuillen. Puhumista voi oppia, vaikka itseä ujostuttaisi, Lindén korostaa.

Hän haluaa parantaa aikuisten taitoa auttaa lapsia ja nuoria kasvamaan hyvinvoiviksi yksilöiksi sekä antaa varmuutta käsitellä esimerkiksi sosiaalisen median mukanaan tuomia ilmiöitä.

Lotta Lindén opettaa seksuaalikasvatusta neljänä keskiviikkoiltana Salon kansalaisopistossa. Kuva: Jirina Alanko

Luentosarjassa paneudutaan seksuaalisuuden kehitykseen varhaislapsuudesta nuoruuteen ja oman identiteetin kehittymiseen, seksuaalisuuden rooliin ihmisen elämässä, seksuaalisuuden moninaisuuteen, sukupuolitietoiseen kasvatukseen sekä turvataitoihin, joita on tärkeää oppia niin netissä kuin elävässä elämässä vastaan tulevien pulmatilanteiden varalta.

Lindén on työskennellyt Salon kaupungilla opettajana pian 20 vuotta, joista kahdeksan Armfeltin koulussa. Vuodet opettajana ovat osoittaneet hänelle, että ihmisellä on koko ikänsä valtava tiedonjano seksuaalisuudesta.

– Seksuaalisuus läpäisee koko ihmiselämän, hän muistuttaa.

Lapsille puhutaan omasta kehosta, sen toiminnasta ja kehon toimintojen hallitsemisesta. Lapsille on puhuttava myös siitä, miten omaa kehoa suojataan ja miten toisen ihmisen kosketus voi tuottaa hyvää mieltä.

Alle viisikymppisen opettajan omina peruskouluaikoina seksuaalikasvatus eteni pelottelun kautta.

– Meille näytettiin pitkälle edenneen kupan runtelemia sukuelimiä, Lindén hymähtää.

– Murrosiän muutoksista esitelmöitiin erikseen tytöille ja pojille, vaikka suurimman osan elämästään jokainen elää useampien sukupuolten seurassa.

Lindén pitää työssään Armfeltin koulun viidesluokkalaisille useamman oppitunnin seksuaalisuudesta ja puhuu kaikille oppilaille yhtä aikaa.

– Lakiuudistus vuonna 2015 vaati oppilaitoksiin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman. Kollegani Eeva Nirhamo houkutteli silloin mukaansa koulutukseen asian tiimoilta, ja sen jälkeen olemme rakentaneet koulumme seksuaalikasvatuksen mallia.

Luennot toteutetaan Salon kansalaisopistossa lähiopetuksena keskiviikkoisin 2.11., 9.11.,16.11 ja 23.11. kello 18.30–20. Lindén toivoo kuulolle erityisesti kollegojaan.

– Ammattikasvattajat varhaiskasvatuksen opettajista lähtien ovat seksuaalikasvatuksen aitiopaikalla, hän muistuttaa.