Kansainvälisestä miljardiluokan nikkelikaupasta paikalliseen vesiyhtiöön – Pekka Alisaari löysi Somerolta ensin kodin, sitten myös uuden työn

0
Someron jätevedenpuhdistamossa on nyt kuusi hiekkasuodatinsäiliötä, kun aiemmin niitä oli vain kaksi. Someron Vesihuollon toimitusjohtaja Pekka Alisaari kertoo suodattimien riittävän nyt käsittelemään myös kovilla sateilla tulevia suuria vesimääriä. Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Someron Vesihuollon ja Someron Lämmön toimitusjohtaja Pekka Alisaari on saanut totutella uudessa työssään eri mittaluokan lukuihin kuin edellisessä työpaikassaan.

Alisaari toimi aiemmin nikkeli- ja kobolttituotteita valmistavan Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n kaupallisena johtajana. Yrityksen liikevaihto oli miljardiluokkaa ja sillä oli 300 työntekijää. Vesihuollon ja Lämmön yhteenlaskettu liikevaihto on vajaat neljä miljoonaa ja niillä on 12 työntekijää.

– Välillä pitää pysähtyä miettimään, oliko se nyt 187 euroa vai 187 000 euroa. Tämä uusi työ on kuitenkin muutos positiiviseen suuntaan, sillä ennen kiersin koko ajan maailmalla, Alisaari toteaa.

Alisaari muutti vaimonsa kanssa Satakunnasta Somerolle jo ennen nykyistä työtään.

– Löysimme Pajulan kylästä hyvän paikan, jossa on tilaa eläimille, sillä vaimoni on eläinten kouluttaja. Samalla matka lentoasemalle puolittui verrattuna Harjavaltaan.

Kun vesi- ja lämpöyhtiön paikka tuli kahden Somero-vuoden jälkeen auki, Alisaari päätti hakea.

– Vesihuollon puolella on paljon yhtymäkohtia entiseen työhöni, sillä vastasin aikoinaan Harjavallassa muun muassa vesien käsittelyn prosesseista. Lämmöntuotanto on uudempi asia.

Alisaari vetää vesihuollon ja lämpöyhtiön tilanteen lyhyesti yhteen:

– Lämmön asiat ovat kohtuullisen hyvin, sillä täällä on investoitu oikeaan aikaan hakkeen käyttöön. Vesihuollon puolella riittää haasteita.

Somerolla on 750 kilometriä puhtaan veden verkostoa ja 30 kilometriä viemärilinjaa.

– Vesijohtoverkosto on järkyttävän iso ja kulkee maan alla yhtenä sekamelskana. Siinä riittää korjattavaa tuleville vuosille. Pohdimme parhaillaan sellaisten mittalaitteiden hankintaa, joilla pystyttäisiin paikallistamaan vuodot nykyistä nopeammin, Alisaari kertoo.

Puhtaan veden haasteet ajoittuvat tuleviin vuosiin, mutta jätevesien puolella tehdään parhaillaan kolmen miljoonan euron uudistuksia.

Akustinpuistossa on aiempaa tehokkaammat pumput. Pumppaamolta jätevedenpuhdistamolle tehtävä uusi ja nykyistä selvästi suurempi siirtoviemäri valmistuu tämän vuoden aikana. Siirtoviemäri kulkee Kirkkojärven läpi.

– Viemäriputki viedään Kirkkojärven alitse, sillä ympäristöviranomaiset eivät hyväksyneet putken laittamista järven pohjaan, Alisaari huomauttaa.

Akustinpuistossa on nyt aiempaa tehokkaampi pumppaamo. – Pumppaamolta puhdistamolle tehtävä uusi siirtoviemäri valmistuu tänä vuonna, Pekka Alisaari huomauttaa.

Akustinpuistosta on jouduttu aiemmin ohijuoksuttamaan kovilla sateilla jätevettä Kirkkojärveen. Muutosten jälkeen ohijuoksutuksista päästään eroon, kunhan myös puhdistamon parannukset saadaan valmiiksi.

Puhdistamolla on nyt kuusi hiekkasuodatinsäiliötä jätevesien puhdistukseen. Aiemmin niitä oli vain kaksi.

– Kaksi hiekkasuodatinta riittää normaalitilanteessa, mutta kovilla sateilla tarvitaan lisäsäiliöitä, kun jätevesien mukana tulee paljon sadevettä, Alisaari toteaa.

Uudet hiekkasuodattimet piti saada käyttöön tänä vuonna, mutta komponenttipulan takia niiden käyttöönotto siirtyy ensi vuoden loppuun. Uusien hiekkasuodattimien lisäksi puhdistamon selkeytysaltaita suurennetaan.

Isot investoinnit näkyvät kuluttajien maksamissa jätevesitaksoissa. Perusmaksu nousi Somerolla huhtikuussa 4,35 euroon kuutiolta, jolla Somero ylitti Salon seudulla ainoana neljän euron rajan. Maksu on noussut kahdessa vuodessa lähes 1,40 euroa kuutiolta.

– Jätevesitaksaa joudutaan korottamaan myös tulevina vuosina, mutta korotukset ovat maltillisempia, Alisaari arvioi.
Puhtaan veden puolella Someron perusmaksu 1,23 euroa kuutiolta on seudun halvin.

– Meidän jätevesihintamme ylittävät lähialueen vesilaitosten keskiarvon 31 prosentilla. Puhtaan veden hinta taas on 16 prosenttia keskiarvon alle.

Alisaaret ovat viihtyneet Somerolla erinomaisesti.

– Someron upeat vaihtelevat maisemat yllättivät täysin.
He kulkevat paljon luonnossa. Parhaillaan on menossa järvikierros, jonka aikana he aikovat tutustua kaikkiin Someron järviin uiden tai meloen. Somerolla on yli sata järveä ja lampea.

Myös eläimet ovat olennainen osa pariskunnan elämää, sillä heillä on kissoja, koiria ja hevosia. Elämää täydentää vielä musiikki. Pekka Alisaarella on ollut 30 vuotta kahden veljensä ja parin lapsuudenystävänsä kanssa bändi.

Penniless-bändi on tehnyt kymmenen omaa albumia. 1990-luvun lopulla vaihtoehtorokkia soittava bändi nähtiin niin Ruisrockin, Provinssirockin kuin Tanskan Roskilden lavalla.

– Vaihtoehtorokki kiinnosti tuohon aikaan, bändin kitaristina toimiva Alisaari sanoo.

PEKKA ALISAARI

Aloitti kesäkuussa Someron Vesihuollon ja Someron Lämmön toimitusjohtajana.

Toimi aiemmin kansainvälisen suuryrityksen kaupallisena johtajana.

Filosofian maisteri, jonka pääaine oli maantiede.

Muutti vaimonsa kanssa Someron Pajulaan vuonna 2019. Sari Alisaarella eläinkoulu Välkky.

Tykkää liikkua luonnossa.

Vaihtoehtorokkia soittavan Penniless-bändin kitaristi ja elokuvien suurkuluttaja.