Kommentti: SalPa ei mene Ykköseen vain osallistumaan

0
Daniel Rantanen (oik.) sinetöi TPS:n 4-0-voiton FF Jarosta. SalPa-kasvatti Olli Jakonen (taustalla) teki kaksi maalia. Näin TPS jatkaa liigakarsintaan FC Lahtea vastaan. (kuva: TS/Jori Liimatainen)

Jää ensi kaudeksi jalkapallon miesten Ykköseen liigakarsijoista sitten FC Lahti tai TPS, ovat näkymät Salon Palloilijoiden kannalta joka tapauksessa hyvät. Ensi kaudesta ei missään nimessä tule ”kaikkien aikojen Ykköstä”. Sarjassa kun ovat pelanneet melko hiljattain vielä esimerkiksi Ilves, Honka, Haka, AC Oulu, VPS ja RoPS.

Toki TPS tai FC Lahti lukeutuu raskassarjalaisiin. TPS:n ja KTP:n budjetit olivat päättyvällä kaudella omaa luokkaansa, ja KTP kipusikin jo liigaan.

Sen jälkeen tulee kuitenkin paljon kysymysmerkkejä ja SalPan kannalta suorastaan huutomerkkejä. Moni asia on mahdollinen, vaikka nousijoilla onkin ollut viime vuosina Ykkösessä hankalaa.

Taustayhtiön toimitusjohtaja Tero Karinti totesi jo ennen meneillään olevan kauden alkua SalPan pelaajabudjetin olevan samaa luokkaa Ykkösen viimeisen kolmanneksen joukkueiden kanssa. Ykköseen Joutsenet hyökkää merkittävästi suuremmalla summalla.

Sarjan viime vuosien kärkijoukkueista Kokkolan Pallo-Veikot joutui säästökuurille, kun Matti Laitinen sulki rahahanat. Jaro on raapinut korona-aikana kasaan kärkipäähän yltävän joukkueen, mutta montaa suurella todennäköisyydellä SalPan edelle Ykkösessä sijoittuvaa joukkuetta ei ole.

Varsinkin kun HIFK:n tilanne on vähintäänkin epävarma eikä ainakaan pikapaluuta liigaan enteilevä. Jos HIFK ei pysty osallistumaan Ykköseen, täydennetään joukkuemäärä takaisin tusinaan Kakkosesta.

Hyvä esimerkki oli pienellä budjetilla operoinut nousija JäPS, joka ei jäänyt kovin kauaksi edes paikasta Veikkausliigan karsinnan karsinnan karsintaan. Kipuaa Kakkosen A-lohkosta ylöspäin sitten JIPPO tai KäPa, ovat menestysodotukset varsin pienet.

Ei nyt julisteta SalPaa liiganousijaksi vuoden 2001 Veikkaaja-lehden tapaan. Vain osallistumaan joukkueen ei kuitenkaan tarvitse lähteä.


YKKÖSEN 2023 JOUKKUEET

Liigasta putoava: HIFK (Helsinki)
Liigakarsinnan häviäjä: FC Lahti tai TPS (Turku)
Ykkösessä säilyvät: FF Jaro (Pietarsaari), EIF (Tammisaari), KPV (Kokkola), JäPS (Järvenpää), Gnistan (Helsinki), MP (Mikkeli), SJK Akatemia (Seinäjoki).
Kakkosesta nousevat: JJK (Jyväskylä), SalPa (Salo), JIPPO (Joensuu)/KäPa (Helsinki)