Kyläläisten toive toteutui: Meri-Halikon koulun tulevaisuutta käsitellään myöhemmin

12
Meri-Halikon koulun tulevaisuutta käsitellään Salon opetuslautakunnassa vasta myöhemmin. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Esitys Meri-Halikon koulun lakkauttamisesta vedettiin pois Salon opetuslautakunnan listalta tiistaisessa kokouksessa.

Salon sivistyspalveluiden johtajan Pia Stoorin oli tarkoitus esittää lautakunnalle Meri-Halikon koululaisten siirtämistä pysyvästi Mustamäen kouluun ensi syksystä alkaen.

Esityslistan muutos tarkoittaa sitä, että Kokkilassa sijaitsevan oppilaitoksen tulevaisuutta punnitaan myöhemmin. Opetuslautakunnan on tarkoitus kokoustaa seuraavan kerran 15. marraskuuta.

Meri-Halikon koulu toimii kahdessa rakennuksessa, joista molemmat ovat perusteellisen korjauksen tarpeessa. Kuva: SSS Arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon Seudun Sanomat uutisoi Meri-Halikon koulun lakkautusuhasta syyskuun lopussa. Pia Stoorin mukaan Meri-Halikon koululaiset mahtuvat hyvin Mustamäkeen, ja siellä opetusta pystytään järjestämään nykyaikaisissa tiloissa ja sopivan kokoisissa opetusryhmissä.

Kaksi neljästä opetusryhmästä työskentelee Mustamäessä jo nyt sisäilmaongelmien vuoksi. Meri-Halikon koulu toimii kahdessa vanhassa rakennuksessa, joista molemmat vaatisivat perusteellista korjausta.

Korjaustoimenpiteiden ja oppilaitoksen lakkautuksen ohella Salon kaupunki on harkinnut kokonaan uuden monitoimikoulun rakentamista Meri-Halikon alueelle. Paikalliset Wartsalan ja Angelniemen kyläyhdistykset ovat puoltaneet ajatusta uudesta koulukompleksista.

Uuden koulun kustannusarvio on kaupungin mukaan 2,5–3 miljoonaa euroa. Arvio perustuu Märynummen koulun hintalappuun, joka oli 4,5 miljoonaa euroa.

Vanhan koulun korjaaminen maksaisi arviolta 1,5–2 miljoonaa euroa, mutta opetuslautakunnan tiistaisen kokouksen esityslistalla todetaan, että korjauksen jälkeenkin tilat olisivat epäkäytännölliset eivätkä vastaisi nykyisiä vaatimuksia.

Salon kaupungin tämän vuoden investointisuunnitelmassa on 950 000 euron varaus Meri-Halikon koululle vuosina 2024–2025 ja päiväkodille 700 000 euroa vuonna 2025. Tiistaisessa kokouksessa esiteltiin lautakunnan uusi talousarvioesitys ja investointisuunnitelma vuosille 2023–2027. Kyseisessä suunnitelmassa Meri-Halikko loistaa poissaolollaan.

Taustalla Meri-Halikon ”alakoulu”, jonka kaksi opetusryhmää siirrettiin jo kuluvaksi lukuvuodeksi evakkoon Mustamäen kouluun. Wartsalan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Susanna Raimi (vas.) ja Angelniemen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Paula Achrén puhuvat uuden monitoimikoulun puolesta. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Meri-Halikossa koulun lakkautusaikeet otettiin vastaan tyrmistyneenä. Alueella kerättiin viikonlopun aikana lähes 700 nimeä adressiin, joka osoitettiin tiistaina kokoontuneelle opetuslautakunnalle.

Adressissa vastustetaan esitystä oppilaiden siirrosta Mustamäkeen. Kyläläisten mukaan Mustamäen väistötilojen on oltava väliaikaisia, ja Meri-Halikkoon on rakennettava uusi koulu.

Myös Wartsalan ja Angelniemen kyläyhdistykset lähettivät lautakunnalle oman kannanottonsa. Sisällöltään kannanotto mukaili adressia.

Sekä adressissa että kannanotossa pyydettiin lautakuntaa jättämään Meri-Halikon koulua koskeva esitys pöydälle. Pyyntöä perusteltiin sillä, että asukkaiden kuuleminen on tekemättä. Myös julkaistuissa laskelmissa on kyläläisten mukaan virheitä esimerkiksi koulukuljetusten ja väistötilojen osalta.

Kyläläiset vaativat adressissa ja kannanotossa, että talousarviosta poistetut rahat Meri-Halikon koulun ja päiväkodin tilaratkaisuihin on palautettava.

Otsikkoa muokattu 4.10.2022 klo 22.42. Esitys ei aiemmin mainitusta poiketen jäänyt lautakunnan pöydälle, vaan sen käsittely kokonaisuudessaan alkaa myöhemmin.

12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Elämä jatkuu Kokkilassa
8 kuukautta sitten

Sanoisin tähän vain, että hyvä näin.

Mikään ei oo niin varma kuin epävarma
7 kuukautta sitten

Ei tää juttu vielä ohi ole. On aikaisemminkin tapahtunut niin että ensin mietittiin ja näytettiin asukkaille että välitetään, mutta budjetissa kun ei rahoja ole, niin mitään ei tehdä, oppilaat jäävät tässä tapauksessa Mustaanmäkeen.

Yhdenvertaisuutta omalle takapihalle
8 kuukautta sitten

Jo vain! Opetuslautakunnan jäsenistä kuusi eli puolet on Halikosta. Tästä johtuen Halikossa tulee olla kuusi alakoulua ja yli kuuden minuutin ajomatka on aivan kohtuuton. Yhtälailla juuri vain Halikossa alakoulun hävittäminen tappaa kyliä. Muualla Salossa sisäilmaongelmat tarkoittavat keskittämistä – Halikossa uutta rakennusta ja perusteluna käy että näin muuallakin Halikossa on toimittu.

Itäinen ja eteläinen kaupunki voi pidätellä henkeään miten halikkolainen puolikas lautakunnasta äänestää. Keskustavetoinen opetuslautakunta rakentaa yhdenvertaisuutta omalle takapihalleen. Toivotamme voimia sillä varmasti hävettää ja ensi kerralla taas samalla vaaliohjelmalla ihmetellään niitä uusia kannatuslukemia…

Oikea päätös
8 kuukautta sitten

Ihmekös tuo. Halikko on suuri entinen kunta. Mahtuu jokunen koulukin. Ei sitä kannata kadehtua, elinvoimaisuus sataa yhteiseen laariin.

Numerot eivät valehtele..
7 kuukautta sitten

Asukasmäärällisesti suurimmassa Salossa (>20 000 asukasta) on kuusi alakoulua. Pinta-alallisesti suurimmassa Perniössä (6000 asukasta) taas on kohta tasan yksi alakoulu. Siellä keskittäminen on satanut yhteiseen laariin. Halikossa (9000 asukasta) taitaa olla nyt vaan erilaiset säännöt elinvoimaisuudelle.

keijo.k
8 kuukautta sitten

Oliko joukkovoiman aiheuttama päätös, vaiko jokin muu? Olisikohan Korvenmäen lahjoitusasiassakin apua, jos ihmiset joukolla nousisivat tyhmää päätöstä vastustamaan, asiasta valitusta rustaamaan?

Järjellä ei tunteella
8 kuukautta sitten

Mutta mistä rahat, kun mitään ei saa lopettaa eikä lakkauttaa.
Sotekin tulee vuoden vaihteessa.
Yhteiskunnan kassaa kuvitellaan erheellisesti pohjattomaksi.

Lakkauttaminen vie asukkaat
7 kuukautta sitten

Sote-puolen jälkeen kunnilta siirtyy valtiolle aivan varmasti opetustoimi. Silloin oppilasmäärät ratkaisevat koulujen sijainnin. Eli ratkaisuvalta siirtyy kaupungin maankäyttöosastolle, minkä koulun läheisyyteen he kaavoittavat asuintontteja, ja minkä eivät. Siihen asti kannattaa säilyttää alueen asukkaiden vaikutusvalta niin pitkään kuin mahdollista. Salon asukasluku laskee ilman lakkautuspäätöksiäkin, mutta niillä päätöksillä lasku saadaan kyllä kiihtymään.

Hetken häpeä tai vuosien katkeruus?
8 kuukautta sitten

Joukkovoimallahan näitä on hyvä tehdä, kun edustuksellinen demokratia vääntäytyy enemmistödiktatuuriin. Yhdenvertaisuus kun vaatii sitä inhimillisyyttä ja kaukonäköisyyttä. Joukkovoimalla puretaan ympäristöpitäjien kirkot uuden jäähallin pohjiksi! Turha sitä on kadehtia, kun se kuitenkin sataa yhteiseen laariin ja meillä on tämä ihana yhteinen Salo!

Urpo
7 kuukautta sitten

Kannattaa muistaa myös, että suuret yksiköt ovat haavoittuvia ja poikkeustilanteissa toiminnan uudelleen järjestäminen työlästä. Siksikin pienempiä kannattaa ylläpitää. Aikanaan kouluverkkoselvitystä Annika Viitasen johdolla laadittaessa listattiin seikkoja, joiden pitää toteutua. Listalla korostettiin oppilaiden välistä tasa-arvoa. Kuitenkaan koulumatkan pituus ei listalle ollut päässyt ennen oppilaiden vanhempien kanssa käytyä keskustelua. Tuolloin silloisen apulaiskaupunginjohtajan ja kokoomusvetoisen selvityksen tavoitteena oli osoittaa pienten ja kauempana keskustasta sijaitsevien koulujen lakkautusperusteet. Koulumatkan pituus ja siihen kuluva aika kuitenkin lisättiin luetteloon, eikä tilanne sen suhteen ole muuttunut. Asian merkitystä voi pohtia niin, että moni aikuinen ei halua käydä puolen tunnin ajomatkan päässä töissä, mutta alakoululaisen päivittäiset koulumatkat bussien odotuksineen… Lue lisää »

Salo Suomen pienin slummi
7 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Hyviä pointteja. En usko että yksikään aikuinen suostuisi koulukyytiin, jossa yli tunti ennen koulun alkua pitää kävellä pilkkopimeällä auraamattomalla tiellä joka täynnä jänniä metsän eläimiä. Räntää sataa. Seuraavaksi odotat jollain jumalanhylkäämällä noutopaikalla todennäköisesti yksin. Jos myöhästyt se kyyti oli sitten siinä. Seuraavaksi hyvällä tuurilla istumapaikalla teet puoli tuntia matkaa perille, jossa olet liian aikaisin ja ulko-ovikin vielä kiinni. Samaan aikaan ei-kuljetusoppilas vasta heräilee…. Tämä ei tapahdu Halikossa vaan Kiikalassa, Suomusjärvellä, Kiskossa ja Perniössä, jossa keskittäminen kaikilla rutikuivilla mittareilla on ihan eri tasolla. Silloin kun asunto ostettiin koulu oli ihan lähellä ja kylä vireä. Nyt lumenauraaja ja muut huonommin toimeentulevat muuttivat… Lue lisää »

Meri
7 kuukautta sitten

Salossa on työvoimapula ja loistavat mahdollisuudet kaavoittaa hyviä omakotitontteja. Halukkuus muuttaa pois pääkaupunkiseudulta ja isoista kaupungeista lisääntyy koko ajan. Keskustan ulkopuolella muuttopäätökselle ratkaisevia asioita ovat päivähoidon järjestymien ja lähellä sijaitseva alakoulu.

Vaikka rahat ovat tiukalla, pitää katsoa tulevaisuuteen ja investoida tärkeisiin asioihin.