Lauantaina pelipäivä on kirjaimellisesti juhlapäivä – Salkkari lähettää SalPan päätösottelun ja nousujuhlat suorana lähetyksenä kello 14 alkaen!

0
Iku Leinon pitkä ura tuli päätökseen viime lauantaina Töölön jalkapallostadionilla. Leino otti nousun varmistaneessa Klubi 04 -ottelussa varoituksen, mikä tiesi pelikieltoa päätöskierroksella. (Kuvat: SSS/Santeri Iltanen)

Moni väittää, että pelipäivä on aina juhlapäivä, vaikka harvoin se siltä tuntuu tai näyttää. Mutta lauantaina Urheilupuistossa pelipäivä on ihan aidosti juhlapäivä.

Viikko sitten Töölössä Kakkosen B-lohkon voiton ja nousun Ykköseen varmistanut SalPa kohtaa lauantaina Urheilupuistossa kauden päättävässä ottelussa Honka Akatemian. Ottelu näkyy suorana Salkkarin digitilaajille.

SalPa odottaa paikalle jopa tuhatta katsojaa, joka ensikuulemalta kuulostaa salolaisen jalkapallon lähihistorian tuntien hurjalta luvulta. SalPan voimassa oleva yleisöennätys 835 on vuodelta 2001 edelliseltä Ykkösen kaudelta AC Vantaa -ottelusta.

Tämän kauden yleisöennätys nähtiin elokuussa Honka Akatemia -ottelussa, jota seurasi Urheilupuistossa 647 katsojaa.

Joka tapauksessa SalPa tulee rikkomaan seuran yleisökeskiarvoennätyksen, joka sekin oli kaudelta 2001 (406). Tällä kaudella SalPan otteluita on seurannut keskimäärin 414 katsojaa.

Lukema on kova, sillä SalPa joutui pelaamaan ensimmäiset neljä otteluaan Urheilupuiston tekonurmella. Nuo ottelut keräsivät keskimäärin 307 katsojaa. Yhdeksässä yläkentällä pelatussa ottelussa katsojia on ollut keskimäärin 462.

Ennen tätä kautta SalPan kovin katsojakeskiarvo Kakkosessa oli kaudella 2017 (326). Viime kauteen verrattuna (207) SalPa on kaksinkertaistanut yleisömääränsä.

SalPan yleisömäärät ovat nousseet jo lähelle lentopallon naisten Mestaruusliigassa pelaavaa LP Viestiä. LP Viestin katsojakeskiarvo oli viime kaudella 444.

Iku Leino tuli urallaan viimeisen kerran vaihtoon viime lauantaina pelatun Klubi 04 -ottelun 88. minuutilla. Hänet korvasi Jonatan Guseff.

Lauantaina jätetään jäähyväiset myös yhdelle SalPan 66-vuotisen historian suurimmalle pelaajalle, 13 kautta edustusjoukkueessa Kakkosta pelanneelle Iku Leinolle. 36-vuotiasta Leinoa ei tosin nähdä kentällä tositoimissa, sillä hän kärsii pelikiellossa. SalPa muistaa seuraikoniaan ennen ottelua.

Leino debytoi SalPan edustusjoukkueessa 24-vuotiaana elokuussa 2010, kun hän siirtyi kesken kauden Wilppaasta sarjaporrasta ylempänä pelanneeseen naapuriseuraan. Hän pelasi 13 kauden aikana SalPassa yhteensä 265 virallista ottelua (Kakkosessa 257, Suomen Cupissa 8). Peliminuuteiksi muutettuna se tarkoittaa noin 18 000 minuuttia eli 200 täyttä ysikymppistä.

Leino aloitti SalPassa laitahyökkääjänä, mutta siirtyi varttuneemmalla iällä puolustuslinjaan, jossa hän pelasi jokaista paikkaa. Viimeisellä kaudellaan Leino oli pääasiassa wingbackinä.

Leino uran laittaa perspektiiviin sekin, että hän pelasi SalPassa kaikkiaan kahdeksan päävalmentajan alaisuudessa: Markus Sinisalo (2010), Kari Hagelberg (2011), John Allen (2012–2014), David Moore (2015–2016), Ilkka Virtanen (2016, 2019–2021), Jarkko Tallqvist (2017), Tommi Pikkarainen (2018) ja Tero Suonperä (2022).

Leino teki SalPan paidassa yhteensä 32 maalia, jolla hän on edustusjoukkueen kaikkien aikojen maalipörssissä jaetulla sijalle 10 yhdessä Atte Nurmisen kanssa.

Tällä kaudella Leinon ohi tilastossa pyyhälsi Elmo Heinonen, jolla on kasassa jo 46 maalia SalPassa. Heinosen edellä tilastossa ovat enää Jarmo Järvinen (80), Antti Hakala (59) ja Toni Kuisma (49). Eli jos Heinonen yltyy päätösottelussa hurjaksi, saattaa hän tunkea itsensä Kuisman rinnalle kärkikolmikkoon.

Kakkosen B-lohkon päätösottelu SalPa–Honka Akatemia Urheilupuistossa lauantaina kello 14. Ottelu näkyy suorana alla olevasta lähetysikkunasta. Jos ikkuna ei aukea, voit katsoa ottelun tästä linkistä.