Lempeyden lähettiläs – Krooninen kipu vie Annukka Vauhkosen välillä petipotilaaksi, mutta hän on päättänyt nähdä sairautensa voimavarana

0
Angelniemen maisemat ovat olleet Annukka Vauhkoselle tärkeitä hänen toipuessaan uupumuksesta. Kuva: SSS/Minna Määttänen

– Olen toipuva ylisuorittaja, esittelee itsensä salolainen Annukka Vauhkonen.

Kolmekymppinen Vauhkonen on tuore yrittäjä, jonka tärkein paikka on koti Angelniemellä. Siellä hän asuu, tekee töitä – ja lepää.

Lepääminen määrittää pitkälti Vauhkosen arkea. Hän on käynyt hiljattain läpi uupumuksen ja sairastaa kroonista kipuoireyhtymää fibromyalgiaa.

Kaikkina päivinä hän ei pääse sängystä ylös väsymyksen ja lihasheikkouden vuoksi.

Kolme vuotta sitten Vauhkonen asui Turussa ja työskenteli viestintä- ja markkinointitehtävissä. Vapaa-ajallaan hän juoksi puolimaratoneja, nyrkkeili ja treenasi kuntosalilla.

Nyt Vauhkonen kävelee verkkaisesti, kävelykepistä tukea ottaen. Siihen hän joutui turvautumaan alkuvuodesta

– Vointini otti takapakkia. Se oli iso pettymys.

Aiemmin Vauhkonen oli liiankin tehokas sekä töissä että vapaalla. Vauhtia riitti, mutta hän oli onneton ja tyytymätön. Hän ei palautunut sen paremmin töistään kuin harrastuksistaan. Vähitellen se alkoi kostautua.

Uupumus näkyi aluksi katkonaisina yöunina, myöhemmin pahana unettomuutena. Tulehduskierre ja antibioottikuurit seurasivat toisiaan. Vauhkosesta tuli väsynyt ja itkuinen, eikä mikään kiinnostanut. Perhe ja ystävät saivat jäädä.

– Voimat loppuivat totaalisesti.

Urheileminen oli raskasta, eikä liikunta enää antanut mitään. Vauhkosella todettiin ylikunto, jossa suorituksesta ei enää palaudu normaalisti. Lääkäri kielsi häneltä urheilun kokonaan.

Vauhkonen jäi loppuvuodesta 2019 sairauslomalle uupumuksen vuoksi. Hän vietti aikaa vanhempiensa luona Angelniemellä ja yritti toipua.

Annukka Vauhkosta auttavat jaksamaan jooga, meditointi ja kylmäuinti. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Töihin palaaminen ei ottanut onnistuakseen. Vauhkosen piti tehdä töitä puolipäiväisesti. Lopputulos olikin se, että hän yritti tehdä kokopäiväisen työt puolessa ajassa.

– Peli piti puhaltaa kunnolla poikki. Jäin pitkäksi aikaa sairauslomalle, hän kertoo.

Angelniemeltä löytyikin pysyvä koti. Vanhempien asunnon pihapiirissä sijaitsi vierasmajana ollut mökki, jota Vauhkosen isä tarjosi tyttärensä käyttöön. Vauhkosesta tuli salolainen.

– Tästä paikasta on tullut minulle lempeyden lähde ja toipumisen paikka, Vauhkonen hymyilee.

Mökin ikkunasta pilkottaa meri. Hän käy uimassa kesäisin joka aamu, kylminä vuoden aikoina hän saattaa pulahtaa mereen useita kertoja päivässä. Pitkiä matkoja hän ei pysty uimaan.

– Pidän portaista kiinni ja hengittelen.

Angelniemellä Vauhkonen alkoi hiljalleen toipua. Hän puuhasteli maltillisesti, ”kaivoi pihaa esiin lehtien alta”, kuten hän kuvailee.

– Minun piti antaa itselleni lupa pysähtyä. Oli ihanaa, kun sai jonkun pienen jutun tehtyä.

Välillä fibromyalgiaan liittyvät kivut ottavat vallan. Silloin Vauhkonen makaa selällään lattialla. Se auttaa vähän.

Vauhkonen sai fibromyalgiadiagnoosin reumasairauksiin erikoistuneelta lääkäriltä puolitoista vuotta sitten. Sairaus oli hänelle entuudestaan vieras. Oireyhtymän syytä ei tiedetä, eikä hoitoa ole.

– Tämä on elämänkumppani, jonka kanssa on pärjättävä. Kiputiloja on jatkuvasti kallonpohjasta oikeaan lonkkaan.

Annukka Vauhkonen joutuu viettämään paljon aikaa kotonaan. Hänelle on tärkeää, että koti on viihtyisä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Fibromyalgiaa sairastaville suositellaan itsehoidoksi liikuntaa. Vauhkoselta se ei enää onnistu. Hän väsyy fyysisestä rasituksesta täysin ja voi niin huonosti, että häntä oksettaa.

Vauhkonen on ollut neurologisissa tutkimuksissa Tyksissä, ja diagnoosiksi on Vauhkosen mukaan vahvistumassa krooninen väsymysoireyhtymä.

Krooniselle väsymysoireyhtymälle on Terveyskirjaston mukaan tyypillistä syvä ja lamaava uupumus vähäisenkin fyysisen, henkisen tai emotionaalisen rasituksen jälkeen. Oireyhtymään liittyy myös muun muassa aistiherkkyyttä ja neurologisia oireita kuten tajunnanhäiriöitä sekä puhevaikeuksia.

Näistäkin Vauhkosella on kokemusta.

Annukka Vauhkonen jäi töistään puolentoista vuoden opintovapaalle. Hän opiskeli psykologiaa ja luovaa kirjoittamista ja perusti Lempeämpi minä -nimeä kantavan blogin.

Sivustolleen Vauhkonen purki tuntemuksiaan sairastumisestaan. Samanniminen Instagram-tili on on saanut liki 4 000 seuraajaa.

– Sosiaalinen media on ollut voimaannuttava ja eheyttävä väylä, josta olen saanut vertaistukea.

Vauhkonen yritti palata kuluvan vuoden alussa töihin. Kokemus oli huono.

– Vointini romahti, ja unettomuus paheni. Sain halvausoireita: kehoni meni halvauksen kaltaiseen tilaan, puheentuotto heikkeni ja jalat eivät kantaneet.

Vauhkonen jäi uudestaan sairauslomalle. Tällä kertaa hän tiesi, ettei paluuta päivätyöhön Turkuun ole. Piti tehdä uusi suunnitelma: hän päätti ryhtyä yrittäjäksi.

– Minun diagnooseillani ei voi saada työkyvyttömyyseläkettä. Ei ollut muita vaihtoehtoja kuin yrittäjyys. Olen aika sisukas tyyppi.

”Käännän vaikeuteni ensin voimavaraksi itselleni ja sitten muille. Jaksan siksi, että haluan auttaa muita.”

Yrittäjyyteen Annukka Vauhkonen valmistautui Yrityssalon kursseilla. Hän opiskeli life coachiksi eli elämäntaitovalmentajaksi ja joogaohjaajaksi. Joogasta häneltä sujuu vain rauhallinen yin-jooga.

Vauhkonen sai starttirahan ja aloitti Lempeämpi minä -yrityksen toiminnan alkukesästä. Hän haluaa tuoda ajatusta lempeydestä, itsensä ja rajojensa ymmärtämisestä myös muille. Se on hänen elämäntehtävänsä.

– Käännän vaikeuteni ensin voimavaraksi itselleni ja sitten muille. Jaksan siksi, että haluan auttaa muita.

Vauhkonen on vetänyt verkossa valmennuksia kipupotilaille ja puhunut erityisherkkyydestä. Hänellä on myös yksityisasiakkaita, ja hän ohjaa joogaa ja meditaatiota. Kaikki työ tapahtuu etänä, ja esimerkiksi joogavideot on nauhoitettu etukäteen.

– En voisi olla jossain sovitussa paikassa keskiviikkoisin kello 19 vetämässä joogaa, sillä en voi tietää, missä kunnossa olen.

Asiakkaita Vauhkonen voi ottaa vain sen verran, mihin hänen omat voimansa riittävät. Hän kertoo arjen olevan jatkuvaa tasapainoilua.

– Pahimmillaan ainoa, mitä voin päivän aikana tehdä, on ruokakaupassa käynti Salossa.

Vauhkonen asuu mummonmökissä lähellä vanhempiaan, joilta hän saa tarvittaessa apua. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Vauhkonen tietää, että etenkin fibromyalgiadiagnoosi on jakanut lääkäreiden mielipiteitä. Hän nimittää ironisesti sekä kroonista väsymysoireyhtymää että fibromyalgiaa roskakoppadiagnooseiksi.

– Molemmat sairaudet kantavat stigmaa, ja osa lääkäreistä tuntuu edelleen pitävän vikaa korvien välisenä.

Vauhkonen on myös kokenut, että hänen sairauttaan pidetään kyseenalaisena.

– Olen joutunut luopumaan niin paljosta. Miksi esittäisin sairaampaa kuin olen? Päinvastoin, välillä esitän terveempää kuin olen.

Arjessa auttavat jaksamaan jooga, meditointi ja kylmäuinti. Vehnän ja sokerin poisjättäminen on helpottanut oloa. Hän pääsi myös käsittelemään sairastumista lyhytpsykoterapiassa.

– Sinne pääsemistä piti itse pyytää. Ylipäätään tutkimuksiin pääsyä on pitänyt osata vaatia, ja olen joutunut taistelemaan itseni puolesta.

Kun Annukka Vauhkonen muutti Angelniemelle, mökkiin ei tullut juoksevaa vettä. Pihamaalla sijaitsi purkukuntoinen sauna.

Saunan paikalle on valmistumassa uudisrakennus, johon Vauhkonen saa työhuoneen sekä joogaan sopivan tilan – ja tietysti uuden saunan. Asuinrakennus oli peruskorjattu, ja pienellä pintaremontilla Vauhkonen sai kodistaan omannäköisensä.

Tehostevärinä on roosa, ja sävymaailma on hillityn luonnonläheinen. Hänelle on tärkeää, että koti on kaunis ja viihtyisä, sillä hän viettää siellä suurimman osan päivistään. Myös niistä, joina sängystä ei pääse kipujen vuoksi ylös.

– Välillä tuntuu, että olen täällä vankina. Pahana päivänä toivon, että se menisi nopeasti ohi ja tulisi uusia ja parempia.

Vauhkosen tavoitteena on jatkaa yrittäjänä. Hän odottaa marraskuuta, jolloin hän pääsee puhumaan kokemuksistaan Spotlight-tapahtumaan Keski-Suomeen. Pidemmän tähtäimen haavekin hänellä on: kirja.

– Käsikirjoitus on jo valmiina, hän hymyilee.

Annukka Vauhkosen blogia voi lukea osoitteessa lempeampimina.blogspot.com

Fibromyalgia

 • Fibromyalgia on krooninen kipuoireyhtymä, joka aiheuttaa kipuja lihaksissa ja sidekudoksissa tuki- ja liikuntaelimissä.
 • Kipua on kuvailtu kolottavaksi, jäytäväksi, polttavaksi, kirveleväksi tai viiltäväksi.
 • Potilaiden kudoksissa ei ole vaurioita eikä tulehdusta, eikä fibromyalgia aiheuta kudostuhoa.
 • Potilaat kärsivät myös unen vähäisyydestä tai huonolaatuisuudesta. Yleisiä ovat myös muun muassa väsymys ja voimattomuus sekä turvotuksen ja puutumisen tunne.
 • Fibromyalgian perussyytä ei tiedetä. Terveyskirjaston mukaan se johtuu todennäköisesti keskushermostoperäisestä kivun säätelyhäiriöstä ja autonomisen hermoston epätasapainosta.
 • Sairastumisriskiä voi selittää perinnöllinen alttius. Yhdeksi syyksi on Reumaliiton mukaan epäilty pitkäaikaisen stressin aiheuttamaa ahdistusta.
 • Fibromyalgiaan ei ole olemassa tehokasta hoitomenetelmää eikä parantavaa hoitoa.
 • Fibromyalgia ei ole Suomessa hyväksytty työkyvyttömyyseläkkeen peruste.

Krooninen väsymysoireyhtymä

 • Kroonisen väsymysoireyhtymän keskeinen piirre ovat PEM-oireet eli lamaava uupumus pienenkin ponnistelun jälkeen.
 • PEM on lyhenne sanoista Post Exertional Malaise.
 • On epäselvää, mikä sairauden aiheuttaa.
 • Oireyhtymään liittyy yöuni, joka ei virkistä.
 • Diagnoosi edellýttää, että oireet ovat kestäneet vähintään puoli vuotta.
 • Oireyhtymään on yhdistetty stressi.Lähteet: Reumaliitto, Duodecim-lääkäriseuran julkaisemaTerveyskirjasto.fi, jossa artikkelin fibromyalgiasta on kirjoittanut sisätautien ja reumasairauksen erikoislääkäri Heikki Julkunen ja Uupumus ja krooninen väsymysoireyhtymä (ME/CFS) -artikkelin on kirjoittanut neurologian ja psykiatrian erikoislääkäri Risto Vataja